Múzeumok Éjszakája 2015. – június 20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

muzej

Éjszakai vonatozás és hullámvasutazás, kreatív programok, interaktív bemutatók, vezetett séták, koncertek és még rengeteg izgalmas program vár rátok. Idén 13. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, és ebben az évben is gazdag programokkal várják majd az intézmények az izgalmas kalandra vágyó látogatókat. A budapesti felnőtt belépő az összes múzeumba és kapcsolódó helyszínre továbbra is 1500 Ft, a gyerekeknek 6 éves kortól 600 Ft. Az összes programot képtelenség felsorolni, azokból az eseményekből válogattunk, amelyekre gyerekekkel is nyugodtan elmennénk, és persze megyünk is 🙂 Múzeumok Éjszakája kicsiknek és nagyoknak!

Aquncumi Múzeum

Aquincumi Múzeum
18 és 20 óra között levendulás kézműves foglalkozással várnak benneteket az Aquncumi Múzeumban, de lesz még vezetett séta, századfordulós vursli és koncert is.

1978304_645554282256311_4863815498451702898_o

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár
Műegyetemi játszóházzal, készségfejlesztő játékokkal, izgalmas kísérletekkel készülnek a Műszaki Egyetem könyvárában.

csodak_palotaja

Csodák Palotája a Camponában
Egy este a Csodák Palotájában, ahol látványos és közérthető módon ismerkedhetnek meg a látogatók az erdélyi Bólyai János geometriai tanainak alapjaival, az elektromosság, a hőtan és mechanika alaptörvényeivel valamint a fizika csodálatos és meghökkentő világával.

20130622215919IMGP2632

Elektrotechnikai Múzeum
Az Electro Magica címet viselő interaktív tárlat egy kalandos időutazás az elektromosság hőskorába, az elektrotechnika kialakulásának kezdeteit, fejlődését, kiemelkedő állomásait mutatja be. Az elektrosztatika, elektrodinamika tudományának megszületése körüli kísérleteket működtethető eszközökkel, interaktív módon idézi fel.

elte_ttk

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar, Természetrajzi Múzeum
14 órás maratoni nyitva tartással vár az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum, 10-24 óra közt: kiállítások, különleges programok, interaktív játszóház, 3D nyomtatás – édesszájúaknak CSOKIból is, Időfutár programok.

hullamvasut

Holnemvolt Park
A Holnemvolt Park második alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. Idén a teljes parkot megnyitják látogatók előtt és már 18 órától várják a vendégeket. A másik újdonság, hogy idén az összes ismert és kedvelt játék (zseton ellenében) a látogatók rendelkezésére áll. Hosszú évek után ismét lehet éjszaka hullámvasutazni!

muzej_csodaceruza

Iparművészeti Múzeum
A folyóiratok, magazinok éjszakát rendezik meg a múzeumban közel 100 szerkesztőség és 20 népszerű blog részvételével. Gazdasági, művészeti, tudományos szaklapok, családi, sport- és életmódmagazinok, határon túli magyar újságok és sok minden más. 14 és 17 óra között családi kézműves programokkal is várnak benneteket. 15 órától bemutatják a Csodaceruzát is, ahol vendégeik lesznek: Boncsér Orsolya és Csordás Levente (Fogd rá a jetire! csapata), Gáti István, Kadlót Nikolett és a gyerekek.

Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

Katasztrófavédelem Központi Múzeuma
A múzeum tárlatvezetéssel egybekötött megtekintése, és a víziorgona megszólaltatása mellett bemutatjuk a régi és mai korok tűzoltó fecskendőit, megtekinthetik a hagyományőrzők programját, mentőkutyás és tűzoltási bemutatókat láthatnak, lovas kocsival utazhatnak a laktanya körül. Megismerhetik a füstsátrat, a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és az Inferno kórus szórakoztatja a látogatókat, a gyerekek pedig színezhetnek, puzzle játékokat rakhatnak össze, teszteket tölthetnek ki.

nyomda_1

Kiscelli Múzeum
Ezen az estén látogatóink megismerkedhetnek nyomdagyűjteményünk egyes darabjaival és betekintést nyerhetnek működésükbe. Bemutatjuk az 1848. március 15-ei események során főszerepet játszó Columbia sajtónkat, kiállításunk büszkeségét is. Az egyik eredeti gépen János bácsi segítségével pedig mindenki maga is kinyomtathatja és hazaviheti a Nemzeti Dalt.

kultea_trabant_tomes

Kultea
„Trabant-tömés”, gulyáságyú és Cseh Tamás maraton kultúrfröccs lesz ezen az éjszakán az MKVM-ben.

mumus_mustra

Magyar Nemzeti Múzeum
Álmok. Álmoskönyvek. Tündérek. Mumusok. Mumusmustra – álomvilággá alakul a MALTER, azaz az MNM foglalkoztatója, és a gyerekek elkészíthetik benne álombeli szereplőiket vagy mumusaikat, vetítéssel egybekötött árnyékszínházas műhelyfoglalkozást is tartanak, megelevenednek a plakátok szereplői, illetve a rossz álmokat is leküzdhetitek.

tuzugras

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Tűzzsonglőrök, lézerszínház, fényírás, szerelem-varázsló és barátságmegtartó tűzugrás, fáklyás vártörténeti séta, Budapest varázslatos éjszakai fényeinek megcsodálása tornyainkból… ez csak néhány azokból a programokból, melyeknek részese lehet idén a Múzeumok Éjszakáján a Mezőgazdasági Múzeumban! Aki valódi izgalmakra vágyik, az megmászhatja a Vajdahunyadvár rejtélyes, elzárt tornyait. Megtudhatja, hogy a Francia torony telis-tele van csontokkal, koponyákkal, sőt az este folyamán FÉNY derülhet még a négylábú csirke esetére is. Aki nem riad vissza a kihívásoktól, az felmászhat a Vajdahunyadvár jellegzetes tornyába, a Nye Bojsza toronyba is, ahova félelmetes preparátumok között vezet az út. Az átélt izgalmak után jófajta borral várjuk a látogatót a Kadarka Szalonban, levezetésképpen pedig az Anima Sound System gondoskodik a hangulatról az idei Múzeumok Éjszakáján.

nemzeti_muzeum_muzej

Magyar Nemzeti Galéria
Erre az éjszakára csakis „friss hazaival” töltik meg a múzeumot, olyanokkal, akikre joggal lehetünk büszkék nem csak itthon, de külföldön is. Fiatalok és megújítók, akik kultúránk mai alakítói, a jövőbeni hagyományaink jelenlegi szereplői, hírünk vivői a nagyvilágban. A Magyar Nemzeti Galéria a Múzeum Éjszakáján hazai fiatal tehetségeket, kortárs alkotókat, korunk meghatározó egyéniségeit hívja meg, hogy legyenek részesei az egész éjszakán át tartó, sokszínű program kavalkádban. 17 órától Gyerekirodalmi sarok és workshop is lesz a Két Egérrel, illetve Kőszeghy Csillával, Nagy Diával (Diával készült interjúnkat itt olvashatjátok) és Kárpáti Tiborral.

ngv_dsc_7428

Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
A Múzeum idén utolsó alkalommal nyitja meg éjjeli látogatói előtt a Puskás Ferenc Stadion kapuit. A búcsú alkalmából, tavalyi nagy sikert aratott stadionvezetések idén is helyet kapnak. A kisebbeket és a nagyobbakat egészen hajnalig várják változatos szabadtéri játékokkal, gyermek foglalkoztatóval, és idén első alkalommal kiszabadulós játékkal.

mesemuzeum

Mesemúzeum és Meseműhely
„Ma minden az enyém!” – a múzeum, a színpad, a kamera, a ceruza. Vár benneteket a mesebeli 7próba, 16 órától Kovácsovics Fruzsi koncertje, 17:30-tól bűvész show, de lesz még animáció és titokdoboz készítés és playback színházi előadás is. Interjúnkat a Mesemúzeumról itt olvashatjátok.

muzeumok_ejszakaja_2015

MTVA – Rádió- és Televíziótörténeti Muzeális Kiállítóhely
Igazi interaktív kaland várja az érdeklődőket a MTVA megújult Kiállítóhelyén, ahol az idővonalon kiállított tárgyak és fotók egészen 1881-től kalauzolnak bennünket napjainkig. Táblagépen olvashatunk bele a kiállított tárgyak történetébe, hallgathatunk bele a kor archív rádiós anyagaiba, nézhetünk archív fotókat, vagy mozgóképeket, különböző applikációk segítségével megszólaltathatunk egy analóg szintetizátort, bepillanthatunk és apró darabokra szedhetünk egy rádiót, sétálhatunk egy televízió belsejében és szelfizhetünk Süsüvel vagy a TV Macival is. A Kunidunda útja 64-ben, a Pollach Mihály tér 8-10-ben és a Naphegy téren is várnak benneteket. Részletek itt.

neprajzi_muzej

Néprajzi Múzeum
Június 20-án este 6-tól éjfélig várnak koncertekre, szelfistúdióba, dokumentumfilm-klubba, kézműves programokra, tárlatvezetésekre, gombfoci-bemutatóra és a pincétől a padlásig vezető múzeumi túra a múzeum munkatársai. Középpontban Erdély és az afrikai kultúrák.

polaris_muzej

Polaris Csillagvizsgáló
Az idei évet az ENSZ a Fény Nemzetközi évének nyilvánította. A csillagvizsgálóban a távcsövezés mellett előadásokat hallhatunk a távcsőről, mint fénygyűjtő eszközről, meséket hallgatunk a fényről és a sarki fényről, végül megnyitjuk a legismertebb hazai asztrofotós, Éder Iván kiállítását.

2015-06-12_szabad_ter_szinhaz_megnyito_137

Szabad Tér Színház – Margitszigeti Víztorony kilátó és Visual Art Galéria
A Budapest Bábszínház elmúlt 65 évadának gyermek- és felnőtt előadásaiban megannyi angyal és ördög, égi és pokolbéli teremtmény szerepelt. Belőlük nyílik kiállítás a Dante-év előtt tisztelegve.

vasutttorteneti_park

Vasúttörténeti Park
A Magyar Vasúttörténeti Parkban megváltott Múzeumok Éjszakája belépőjegy mellé a kerti vasútra érvényes kupont adunk ajándékba! Vendégmozdony: a 618 010-es pályaszámú NOHAB dízelmozdony. Csodáljátok meg a mécsesekkel megvilágított parkot, utazzatok vissza az időben és próbáljátok ki az éjszakai lóvasutazást, forduljon egy kört a fordítókorongon a hatalmas, kivilágított gőzmozdonyok között!
Mozdonyparádé az éjszakában: a körfűtőház által határolt fordítókorongon színpadra lépnek a nosztalgiamozdonyok és a páratlan szépségű teakfa étkezőkocsi is. Beszámolónkat a Vasúttörténeti Parktól itt és itt olvashatjátok.

Közlekedés
2015. június 20. napján 18 órától június 21. napján 2:30-ig ingyen közlekedhetnek a karszalaggal rendelkezők a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által biztosított múzeumi buszjáratokon.

A teljes programot itt találjátok.

További programok a hétvégére a részletes ajánlóban és a Napibontóban.