13 izgalmas művészeti foglalkozás gyerekeknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

piros_kakao2

Itt az ősz, és újra indulnak városszerte a jobbnál jobb művészeti foglalkozások, workshopok és családi alkotós programok. Válogatásunkban megtaláljátok kedvenceinket Pesten és Budán. A szabad helyekről érdemes minél előbb érdeklődni a szervezőknél.

GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI KÉPZŐMŰVÉSZETI MŰHELY (GYIK)

gyik_muhely

A GYIK-Műhelyben nem rajzolni, festeni tanulnak a gyerekek, hanem saját belső fantáziájukra alapozva, festékes, agyagos, maszatos kézzel saját élményeiket követve alkotnak! A foglalkozások nem egyszeri jellegűek, folyamatos részvételt, elköteleződést igényelnek a tematikák kibontakozása és a csoportok belső dinamikája miatt. A féléves, éves foglalkozások végére a kitartó, rendszeres szülő láthatja majd, ahogy gyermeke vizuális önbizalma és művészi kifejezésformái megnyílnak és az itt szerzett élmények felnőtt korig kísérni fogják önkifejezését. Nyolc csoport indul, a részletes programokat itt találjátok, jelentkezni csak a csoportvezetők megadott elérhetőségein lehet. (kedd-szerda esti betelt) Év közben is lehet csatlakozni, a csoportok befogadóképességétől függően. A korábbi idősávokban várják a kisebbek, a későbbi programokra a nagyobb gyerekek jelentkezését. A programok ugyan már szeptember közepén elindultak, de érdemes még érdeklődni a szabad helyekről.
Korosztály: 4-12 éves
Helyszín: I. ker., Dísz tér 17.

CSALÁDI DÉLELŐTTÖK A LUDWIG MÚZEUMBAN

ludwig_csaladi_nap02

A Családi Délelőtt minden szombaton 10:30 és 12:30 óra között tartalmas, változatos programkínálattal szeretne maradandó élményt nyújtani az egész családnak, a gyerekeknek, a szülőknek és a nagyszülőknek egyaránt. A Családi Délelőtt 10:30-kor kezdődik, és három egységből áll. Mivel a foglalkozás részei összefüggnek és egymásra épülnek, kérik, hogy 10:30-ra érkezzetek. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az aktuális kiállítást. A Családi Délelőttre szóló programjegy ára 600 Ft/fő. A Családi Délelőttre a Családi éves és féléves belépőkártya is érvényes. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a részvételi szándékot kérik, jelezzéteka  megelőző péntek 17.00 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A program alkotás részén max. 20 főt tudnak fogadni. A program 2016. október 1-jétől indul!
Korosztály:
4-12 év
Helyszín: XI. ker., Ludwig Múzeum

DEÁK 17 GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI GALÉRIA

deak17

Ha érdekel a kortárs művészet és szeretnétek az iskolai tananyagon kívül a kreatív tárgyalkotásban, alkotási folyamatokba is belekóstolni, akkor a Deák17 Galéria idén is vár benneteket. Hétköznap 10 és 18 óra között, szombatonként pedig 9 órától 13 óráig tartanak nyitva két kiállítótérrel, külön foglalkoztatóteremmel és játszóházzal a Belvárosban, a Deák Ferenc tértől csak 2 percre. Egyéni és családos látogatások mellett iskolai csoportokat is szeretettel várnak kiállításainkra és múzeumpedagógiai foglalkozásaikra hétköznapokon (kedd-péntek). Ha szervezett csoporttal érkeznétek, előtte vegyétek fel a kapcsolatot velük a muzeumpedagogia@deak17galeria.hu vagy az info@deak17galeria.hu címen. Minden programuk és foglalkozáson való részvétel INGYENES! Folytatódik a Világjáró Gyerekek sorozat is szombatonként, illetve a Design Héthez is csatlakoztak. Az általuk készített Városi Titkos Füzet pedig szeptember végétől újra elérhető, mi már kipróbáltuk! 🙂
Korosztály: 3-14 év
Helyszín: V. ker., Deák F. u. 17., I. em.

KISLADIK

kisladik_furemo_keteger

A mesehallgatást a Kisladiknál általában barkácsolós-kézműves foglalkozás követi, ahol hagyják, hogy a gyerekek a mese inspiráló hatása alatt szabadon engedjék a fantáziájukat, és elmerüljenek az alkotásban. Szeptemberben megtaláljátok őket a Károlyi-kertben az Kortárs Gyermekirodalmi Játszótéren szeptember 17-én, és ugyanezen a napon a Színházak Éjszakáján is. Többször tartanak foglalkozásokat fesztiválokon és családi napokon, a Pagony boltjaiban és a Két Egér Könyvesboltban is. Érdemes Fb oldalukon tájékozódni.
Korosztály: 3-12 év
Helyszín: Az aktuális helyszíneket Fb oldalukon találjátok.

BORARTI

borarti_budaors

„Az óvodás gyermek ábrázoló tevékenységének fejlődését nagyban elősegíthetjük, ha sok-sok lehetőséget kínálunk fel számára. Ehhez nem csak az eszközöket kell biztosítani, hanem rávezetni, motiválni a valóság megfigyelésére és ennek leképezéséhez minél több és változatosabb technikákkal megismertetni. Az alkotáshoz rengeteg újrahasznosított alapanyagot használunk, amivel a gyerekek megtanulhatják a környezettudatos életmódot, természetessé válik az életükben a szelektív hulladékgyűjtés, ami a fenntartható élet alappillére a mai világban. Rácsodálkoznak, hogy a szemétnek hitt pet palack, karton bizony mennyi mindenre használható. A gyerekek szabadon alkothatnak, nincs megadott minta, sablon, mert úgy gondolom, ez a fajta szemlélet sokkal több gondolatot hoz ki a kicsik fejéből, ami később az élet más területein is hasznos lesz nekik. Problémamegoldó készségük, kreativitásuk fejlődik ez által.” – Kollár Bori.
Borarti ezen a tavaszon nyitotta meg új helyét Budaörsön, ahova biztosan ellátogatunk majd.
Korcsoport: óvodástól kisiskolásig
Helyszín: PostArt Kultúrális Színtér, Ébner György köz és Clementis utca sarok, Budaörs

NOHA STÚDIÓ

zabora_noha

„A Noha egy találkozóhely a művészeti ágak, a testmozgás, a zene, az önkifejezés és az emberek számára. A noha egy alkotóműhely, ahol fiatal iparművészek dolgoznak nap mint nap. A noha egy tér, ahol adsz és kapsz. Oktatásunk alapját képezi a környezettudatos nevelés, a helyi kulturális értékek közvetítése. Kézműves foglalkozásaink gyerekek és felnőttek számára egyaránt látogathatóak bármilyen előképzettség nélkül. Célunk, hogy megteremtsük és elérhetővé tegyük az alkotáshoz szükséges helyet és eszközöket az érdeklődők számára.”
Korcsoport: óvodástól kisiskoláskorig (és vannak programok felnőtteknek is)
Helyszín: XIII. ker., Noha Stúdió és Alkotóműhely, Pozsonyi út 12.

SZÍNES EGÉR

ket_eger_konyvesbolt_szines_eger_foglakozasok

Hétről hétre megtaláljátok programajánlóinkban a Színes Egér foglalkozásokat, melyek szombatonként 11 órától kezdődnek a Ráday utcában, ahol minden alkalommal más-más illusztrátor tart szuper összművészeti foglalkozásokat. Már többször jártunk nálunk, és mindig nagyon jól éreztük magunkat. A belépő 500 Ft, amely a boltban levásárolható.
Korcsoport: óvodás kortól
Helyszín:  IX. ker, Két Egér Könyvesbolt, Ráday utca u. 20.

SZALONKA

szalonka

A Szalonka 2012 őszén nyitotta ki kapuit-szárnyait; kreatív gyerekfoglalkozások mellett felnőtt csoportoknak is helyet ad. Alapítói: Sándor Vica és Rutkai Bori. Céljuk az aktív, örömteli zenebefogadás és az önkifejezés bátorítása. Emellett művészetterápia gyerekeknek és felnőtteknek, tánc és drámaórák is szerepelnek az órarendben. Az új órarend elérhető innen.
Korcsoport: 5-12 év, felnőtteknek is
Helyszín: I. ker., Hattyú u. 12.

CELLUX CSOPORT

cellux_fuzetuzem

Saját szervezésű gyerekfoglalkozásaikon és táboraiban is a fenntartható, tudatos életforma különböző témáit közelítik meg játékos módon. Ismerkednek a városi kertészkedéssel, használati tárgyakat készítenek háztartási hulladékokból, varrni tanulnak, a Cellux Gyerekkonyha programjain pedig egészséges és finom ételeket készítenek. Amikor a gyerekek együtt alkotnak, nem csak a technikákat tanulják meg, hanem sokat megtudnak magukról, egymásról és a minket körülvevő világról is.
Korcsoport: 5-12 év
Helyszínek: Megtaláljátok őket fesztiválokon és családi napokon. Érdemes követni Fb oldalukat.

PIROS KAKAÓ

piros_kakao_komplex_napozas

„Beöltözős, meseírós, rajzolós, együtt játszós terápiás csoportfoglalkozás gyerekeknek. Lesznek köztünk királyok és királylányok, hősök, medvék, madarak, tündérek és boszorkányok, tűzokádó sárkányok. Közös mesénk fonalán vándorútra kelünk hegyeken, dombokon, tengereken át perdülünk, fordulunk, ahogy a világ…”
A Piros Kakaóval fesztiválokon is találkozhattatok, de októbertől indulnak újra a pszichodráma csoportok is. Részletek és jelentkezés itt.
Korcsoport: kb. 5 éves kortól
Helyszín: Noha Stúdió, Gellért téri Pagony

MANZART RAJZISKOLA ÉS MŰVÉSZETI MŰHELY

manzart

Egyedülálló kutyaterápiás művészeti foglalkozásuk idén is elindul. A gyerekek a fejlesztést és tanulást a kutyával való játéknak tekintik, így sikeresen oldanak meg nehezebb feladatokat is. Az együttes játék hozzájárul a biztonságérzet, az önbizalom, az empátia, a világ felé nyitottabb attitűd kialakulásához. Emellett újra indul indul a képregényrajzoló kurzusuk is Újpesten, októbertől pedig Budán is. Részletek Fb oldalukon.
Korcsoport: iskolás
Helyszín: Manzart Rajziskola, Budai Gyermekszem.Pont Általános Iskola; Újpest

ARTICSÓKA STÚDIÓ

articsoka

Az Articsóka Stúdió létrehozásának célja, egy olyan műhely kialakítása volt, ahol szülők és gyerekek, érdeklődő fiatalok különböző műveltségterületek mentén kreatívan tölthetik szabadidejüket. Gyermekeknek tartott foglalkozásaik során célul tűzték ki a tehetséggondozást és a készségfejlesztést is, így foglalkozásainkon várják mind a kiemelten tehetséges, mind pedig a valamilyen képességterületen nehézségekkel küzdő gyermekeket is. A kisebbek a mesék világán keresztül ismerkedhetnek meg a különböző rajzi- festészeti technikákkal. A nagyobbak az eszköztár bővítése mellett a valóság megörökítésének lehetőségeivel is megismerkedhetnek (csendélet, portré, alakrajz), valamint projektfeladatok által elmélyülhetnek a tervezőmunka folyamatában. A munka kis létszámú (6-8 fős) csoportokban folyik, így személyre szabott feladatokkal, egyéni korrektúrával tudják biztosítani a haladást. A művészeti foglalkozásokat képző- és iparművész tanárok tartják. Jelentkezés itt.
Korosztály: 6 éves kortól felvételiig
Helyszín: III. ker., Bécsi út 57-61. I/8 (Kolosy térnél)

KACs Műhely

kacs_muhely

A KACs Műhely egy utazó alkotó csoport. Céljuk, hogy színvonalas foglalkozást nyújtsanak különböző eseményekhez, programokhoz, intézményekhez, kiállításokhoz, településekhez kapcsolódva. Jártak már például a szentendrei Skanzenben, Budapesten, Ráckevén, Csobánkapusztán, Csabdin és Zsámbékon is, és ezen az őszön a budapesti Fiókban is megtaláljátok őket.
Korosztály: 14 éves kortól
Helyszín: Fiók, 1111 Budafoki út 5-7., további helyszínek Fb oldalukon.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.Tartsatok velünk!