Itt jártunk – Miniversum megnyitó

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

miniverzum_MG_5628_

Úgy látszik, hogy a vasútmodellezés még a mindenféle digitális kütyük világában is megmarad, él, sőt virágzik. A MINIVERSUM egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. Nosztalgia és az interaktivitás, élmény és játék, kortól függetlenül, fiúknak és lányoknak egyaránt!
Ma délelőtt a sajtótájékoztatón jártunk az Andrássy út 12-ben, ahol a piros gomb megnyomása után életre kelt az országokon átívelő mini birodalom.

miniverzum_DSCF3827

miniverzum_MG_5638_

miniverzum_MG_5657_

miniverzumIMG_5653

miniverzum_MG_5652_

Mi is élvezettel nyomkodtuk a gombokat, amitől megelevenedtek az apró tárgyak, állatok, emberek. Szélkereket irányíthattunk, gólyát reptethettünk, rendőrautókat villogtathattunk, de hangeffektek is vannak. A különböző színű gombok, különböző dolgokat irányítanak: zölddel járműveket lehet mozgatni, pirossal hangeffekteket irányítani, sárgával fényeket, kékkel meg egyéb mozgásokat. A tekerős gombbal kisvasutat és villamosokat vezethetünk. Az aprólékosan kidolgozott terepasztal előtt akár órákat is eltölthetünk, rengeteg felfedeznivaló akad. Budapest Zugló vasútállomásától indul az utazás, Tata, Pannonhalma, Győr, Nagycenken át Sopronig jutunk, majd a határon átkelve Burgenland, Bécs, Melk, Dürnstein után Németországba érkezünk, ahol Eisenach, Wartburg, Uelzen, Rothensteinen keresztül Leuchtenburgig vezet a pálya. Közben tehervonatok, személyvonat, kamionszállító, tartálykocsik zakatolnak fel-le, ahogy elhaladunk a városok, falvak, dimbes-dombos vidékek, tavak mellett.

miniverzum_MG_5644_

miniverzum_MG_5636_

miniverzum_MG_5596_

A MINIVERSUM SZÜLETÉSE

„A MINIVERSUM építése a német és az osztrák témájú asztalokkal kezdődött. Egészen 2013. november végéig ennek a két asztalnak a területe minden tekintetben előrébb járt a magyarországi résszel szemben: itt építettük fel elsőként az asztalok vázait, itt kezdtük el a sínek fektetését, az elektromos eszközök bekábelezését, majd pedig itt jutottunk el a „durva terep” állapotig elsőként. 2013. augusztus és november vége között, 4 hónap alatt mindenhol – azaz kis kezdeti lemaradással a magyar asztalon is – eljutottunk addig, hogy a terep alépítménye és a vasúti pálya készen volt. December elején kezdődött a MINIVERSUM építésének újabb fázisa, ahol már a látható részek, elemek, témák kerültek az asztalokra. Ez a „végső tereprendezés” 5 hónapon keresztül, 2014. április végéig tartott.”

A csapatról, aki mindezt létrehozta itt olvashattok bővebben. Sokan ott voltak a megnyitón is közülük, nagyon kedvesen és büszkén (teljes joggal, hiszen óriási munka van a hátuk mögött) mutatták be közös munkájukat.

miniverzum_MG_5623_

HELYSZÍNEK

A játszóházban öt asztal készítettek öt különböző korosztály számára: a legkisebbeket a Brio, a nagyobbakat a Märklin, az ifjú titánokat a Roco termékei, a tapasztaltabb versenyzőket pedig egy valódi terepasztal és a kézműves modellező asztal várja. A gyerekek szülői felügyelet mellett sajátíthatják el a modellezés első lépéseit, a nagyobbak pedig belemerülhetnek a terepasztalok varázslatos világába. Fokozott érdeklődés esetén előfordulhat, hogy a játszóházban töltött idő hosszát korlátozzák. Csak szülői felügyelettel látogatható!

Mellette találtok egy kávézót, itt főként Szamos sütiket és kávét, teát láttunk. A vásárolt termékeket kizárólag helyben fogyasszátok el, a kiállítás és a játszóház területére ne vigyétek magatokkal.

miniverzum_MG_5621

A MINIVERSUM központi vezérlője önálló látványelemeként a legnagyobb titkokat tárja a látogató elé. 18 monitoron tartják szemmel az 1 km-nél is hosszabb vasúti pályát és a közel 100 vonat működését. Folyamatos ellenőrzés alatt tartják a terepasztal terhelését, kamerák segítségével kísérik figyelemmel a rejtett és látogatói területek történéseit. Itt lehet kérdezni, csak egy pult választja el a látogatóktól.
Ennek közelében találunk két kisebb plexi dobozban egy tűzoltós jelenetet és egy havas tájat fény- és hangeffekttel, ami nagy sikert aratott a fiúk körében.

A szuvenír boltban megtaláljátok a Játszóházban már kipróbált termékeket és a modellezés elkezdéséhez szükséges készleteket, MINIVERSUM ajándéktárgyakat, vasúti- és gyermekkönyveket.

A mosdóban alacsonyra építették a kézmosót, van fellépő a wc-hez és egy lehajtható pelenkázót is találtunk a kisebb tesóknak.

A MINIVERSUM térképét itt találjátok.

miniverzum_MG_5603_

miniverzum_MG_5609

PROGRAMOK

Többféle programmal várnak benneteket. Részt vehettek kulisszák mögötti túrán (ezt felnőtteknek ajánlják), hétköznap kedvezményesen látogathatják a helyszínt óvodás és iskolai csoportok, és vannak kedvezményes látogatási időszakok (hétköznap délelőtt) is. Emellett hétvégi programokkal is készülnek.

Árak:
14 éves kor felett a belépő 1900 Ft
2-14 éves kor között 1300 Ft
2 éves kor alatt ingyenes!
Ha másodszor, harmadszor vagy sokadszor mész a MINIVERSUMBA, és ezt tudják rólad, mert vagy az első látogatásod előtt, vagy annak végén már regisztráltál, akkor a kedvezményes időszakban (hétköznap délelőtt) olcsóbban látogathatod a létesítményt.

További jegyárak és kedvezmények itt.

Vasárnaptól csütörtökig 9-19 óra között, pénteken és szombaton meghosszabbított nyitva tartással, 9-21 óra között tartanak nyitva.

Fotók: Minimatiné