Almán innen, Almán túl…- Minimatiné top10 gyerekzene

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

rutkai_bori_banda

Ezúttal arra kerestük a választ, van-e élet hazánkban az Alma együttesen túl? Már tudjuk jó előre, hogy van és nem is akármilyen. Összeállítottuk mi is a Minimatiné top10-es zenei listáját.

Amúgy semmi bajunk az Almával, élő zenét játszanak, biztos megkaphatnák a legtöbbet koncertező magyar zenekar érdemrendjét. Még ha nem is koncertjükre indultál, akkor is belefuthatsz egybe valamilyen fesztiválon, rendezvényen 🙂
Persze van otthon mindenféle földijó a hardcore-tól az elektronikuson át a reagge-ig, de arra meg ráérünk később, bár itt van pl. a MintaPinty Zenekar Reggae Róka című dala is, ami nagy kedvenc mostanában és persze gyerekreggae a javából. Kimaradt a listából még sok kedvenc, pl. a Vágtázó Csodaszarvas is, reméljük nem sértődik meg Grandpierre Attila, hogy eszünkbe jutott az összeállítás kapcsán, de egyszerűen imádják a gyerekeink is. Íme a mi kis válogatásunk a teljesség igénye nélkül, mert pl. Halász Judit, az Apacuka együttes, a Málna zenekar és még sorolhatnánk napestig, hogy kik maradtak ki…

1. Rutkai Bori Banda

Már a gyerekek megszületése előtt is lelkes rajongói voltunk a Kossuth rádión vacsoraidőben sugárzott mesesorozatnak. Mivel már gyerekeink is vannak, így nem ciki, ha elmegyünk a koncertjükre. Jártunk már nyáron a Kertemben, télen a Városháza parkban, és mindig nagyon élveztük a Lötyök patakon túl Hókupacka vackába repítő zenét és a hozzá tartozó bábokat, fejdíszeket, kellékeket. Hamarosan elkészül az új lemez is. Kíváncsian várjuk! Aktuális koncertek közösségi oldalukon.

2. Makám
makam_01

Tőlük az egyik nagy kedvenc az Ákom-Bákom lemez. Most a felnőtteknek szólókat nem is sorolom. Nemcsak a dalok, hanem a szövegek is jók, persze ez a többi kedvencünkről is mind elmondható. Néha népzene, néha világzene, néha megható, néha mosolyogtató szövegek. Krulik Zoltán és csapatának családi koncertjével nem nyúlhatunk mellé.

3. Bognár Szilvia
BognarSzilvi_foto_B_Vertes_Erzsebet

Csintekerintő című albumát is sokszor hallottuk már rendezvényeken, művelődési házakban. Az énekesnő egész lénye, hangja olyan kedves, hogy egyszerűen nem tudunk nem mosolyogva távozni a buliról. Bár ikrei születése óta kevesebbet koncertezik, de reméljük nyáron megint többet felbukkan majd itt-ott.

4. Szalóki Ági
Szaloki_Agi

https://www.youtube.com/watch?v=zEwEqIYHb64&list=PLL8Jb98F33TG9loaGdGsLMKeB5hIXEoyZ

Gingalló című gyereklemeze szintén végigturnézta már az országot. Népdalfeldolgozások és énekelt versek, nemcsak gyerekeknek: József Attila, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna. A lassan 10 éves zenekar koncertjein gyakran megfordulunk.

5. Góbé
gobé_zenekar8715

A Góbé nem kifejezetten gyerekzenekar, bár egyik együttest, előadót sem kategorizálnám kizáróan a gyerekzenekarok közé. Egy fiatal csapat, akik népzenét játszanak kb. minden hónapban egyszer a vasárnapi Cifra palotán. Azért kerültek ide, mert népzenei egyvelegük énekeltető, táncoltató, mindig hatalmas buli a Müpában…A Szimplában és táncházakban is találkozhattok velük. Röviden így jellemzik magukat: népzene, komolyzenei alapokon, a világzene felé nyitva.

6. Kolompos
kolompos

A Kolompos is régi színfoltja a hazai gyermekzenei kínálatnak. Bizony már 1988 óta léteznek és járják az országot. Nem tudom, hány koncertet adhattak már az elmúlt években, de van olyan intézmény, ahol a nevelés részét képezik. Autentikus magyar népzenét játszanak, és szintén több tematikus albummal is büszkélkedhetnek (tavaszváró, karácsonyi, huszáros stb.).

7. Kaláka és Gryllus Vilmos
Kalaka_Foto_Lili Productions

Azt hiszem őket senkinek nem kell bemutatni. Nem is soroljuk fel a számtalan gyerek és természetesen felnőtt lemezt. Már „családi hagyomány” nálunk az óbudai adventi rendezvényt záró karácsonyi Kaláka koncert. Sokat szerepelnek nyári rendezvényeken, illetve művelődési házakban. Az első dal, amit megtanult a nagyobb fiúnk Gryllus Vilmostól a Nótás Mikulás volt. Nagy kedvencünk még a Biciklizős dalok album, mivel mi is bringás család vagyunk, de szinte az összeset felsorolhatnánk.

8. Katáng

A Katáng zenekar koncertjein elszabadul a magyar, balkán, kelta és klezmer hangulat, igazi világzenei utazás, szövegeik pedig jeles magyar költők verseiből táplálkoznak.

9. Eszter-lánc mesezenekar
Eszter_lanc mesezenekar

Dalolka Duett néven is fellépnek, de ez csak a zenekar egyik felét jelenti, vagyis Kárász Esztert és Molnár Györgyöt. A zenekar további tagjai: Becze Gábor, Veér Csongor, Clemente Gábor. A koncert interaktív, mozgató, kacagtató, buborékoló és közben gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei, köztük Varró Danié. Az aktuális koncerteket mindig felteszik közösségi oldalukra.

10. Palya Bea
Altatok-PalyaBea-fotoo-LaazaarAlexandraEmese

Palya Bea első „gyereklemezét” még 2004-ben jelentette meg Álom, álom, kitalálom címmel. Különféle mesék, versek, álmok elevenednek meg az albumon. Gyermeke születése után pedig megjelent a legújabb lemez Altatok címmel. A lemez bemutatóján már jártunk a MüPában, azóta Palya Bea Klubbal is büszkélkedhet ugyanezen a helyszínen.

+1 Tóbiás matiné
tobias_matine

Hogy a klasszikus zene se maradjon ki… Minden hónapban Tóbiás matiné a Magyar Rádió 6-os stúdiójában sok-sok klasszikus zenével, néha népzene, olykor jazz is szól az élő műsorban. A 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat műsorvezetője Lukácsházi Győző (Győző bácsi) segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhetünk, kitűnő zenészekkel találkozhatunk. Előzetes bejelentkezéssel ingyen látogatható! Regisztráció: +36 328 7744, hétköznap hívható.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.