Ezek voltak a Minimatiné nyári kedvencei…

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kedvenc_konyvek_minimatine_

Rengeteg jó könyv akadt a kezünkbe ezen a nyáron. A régebbi visszatérő kedvencek mellett találtunk új favoritokat is. Most jöjjön 12 könyv, amely nagyon sokszor szerepelt nálunk esti meseként, több közülük mindenhova elkísért bennünket. Ahogy így utólag végignézünk a listán, ez a nyár könyvek szempontjából mindenképp a humorról, a különleges történetekről, a gyermeki látásmódról szólt sok-sok képzeletbeli és valóságos utazással.

Dániel András_Mit keresett Jakab az ágy alatt

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? – és mi történt ott vele? (Pagony)
Jakab az elgurult üveggolyókért indul az ágy alá, közben igazán fura lényekkel találkozik és még a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig is eljut, persze közben együtt megkereshetitek az üveggolyókat. Állandóan előkerülő kedvencünk, mostanában főként hosszabb utazásokra visszük magunkkal böngészős, feladatos, mesélős és persze rémesen vicces olvasmányként.

pandala_az_allatkertben

Parádi Orsolya: Pandala az Állatkertben (Kolibri Kiadó)
Ez a különleges foglalkoztató, mese és természettudományos könyv most nyáron jelent meg az állatkert 150. születésnapjára, és rögtön belopta magát a szívünkbe, hiszen kedvenceinket is megtaláljuk a mesében. Több, mint 40 színezőt, 60 állati jó érdekességet és 10 remek kézműves ötletet is találtok a könyvben.

tuzijatek_a_rokanak

Sven Nordqvist: Tűzijáték a rókának (General Press)
Pettson és a kandúrja, Findusz békésen éldegélnek vidéki házukban. Ám egy nap híre megy, hogy róka ólálkodik a tyúkólak körül. Az öreg és a macska mindent latba vetnek, hogy feltartóztassák a betolakodót: áltyúkot készítenek, tűzijátékot rendeznek, szellemesdit játszanak… De vajon mit szól ehhez a ravaszdi? A Pettson és Findusz sorozat minden darabja kedves számunkra, de talán ezt kellett a legtöbbször elolvasnunk.

Nyaron nyaralunk_telen szerelunk

May Szilvia: Nyáron nyaralunk, télen szerelünk – Négy mese Imbusz mesterről és Pudlimászról (Pagony)
A kedves háromlábú kutya és az ezermester autószerelő újabb történetei szerepelnek ebben a köteteben, és  minden évszakra jut egy izgalmas mese. Imbusz mester és Pudlimász nyáron sem pihennek. Érdemes elolvasni a sorozat többi kötetét is.

ket_eger

Két egér kalandjai: Fekete-fehér (Két Egér Könyvesbolt)
A művészetkedvelő egerek ismét útra kelnek, hogy többek között grafikai stílusokkal, fotókkal és az absztrakt művészettel ismerkedjenek. Mivel mi magunk is szeretünk múzeumokban „lófrálni”, így találtunk rá erre a szuper sorozatra, amelyet ráadásul egyik kedvenc könyvesboltunk adott ki.

amig_repulunk

Gévai Csilla: Amíg repülünk (Pagony)
Örök kedvenc, megunhatatlan, letehetetlen. A könyv ugyan 5+-os, de nálunk 3 éves kortól állandóan jelen van a 3 kötetes meseregény, amelyben ott a sok izgalmas információ mindenféle járműről, ott a város, amelyben mi is rengeteget barangolunk, ott vannak a karakterek, akik szinte már családtagok (nálunk a könyv címe csak Bali bácsi – piros, zöld, lila), és ott a humor, ami nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk is szórakoztató, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az illusztrációt is imádjuk.

szofi_tusszent

Harcos Bálint: Szofi tüsszent (Pagony)
Szofi tüsszent, de nem veszi vissza a zokniját, hanem elszalad. És tüsszent még egyet. Egy nagyobbat. És továbbszalad. És tüsszent egy még nagyobbat. Akkorát, hogy elrepülnek a galambok, kidurrannak a lufik, leesnek a fákról a levelek. Fut utána a mamája, a szomszéd bácsi, a lufiárus. Mi lesz ennek a vége? Harcos Bálint másik két könyve a Szofi varázsolt és a Szofi bújócskázik is hasonlóan dinamikus és vicces mese, altatáshoz nem ajánljuk, ébresztéshez annál inkább. 🙂

Kiskobold_borito.indd

Kiskobold és a szőrös idegen (Cerkabella Kiadó)
Erre a remek könyvre a könyvtárban bukkantunk rá, és olyannyira megtetszett, hogy végül megvettük. Mandl Péter meséi tele vannak meglepetéssel, humorral és csattanóval. Kiskobold mindhárom kalandja remek olvasmány már, nem beszélve Dániel András vicces illusztrációiról, amely együtt él a szöveggel.

terka-es-gyurmuki

Hohol Ancsa: Terka és gyurmuki (Móra Kiadó)
Terka először unatkozik, majd gyorsan feltalálja magát, és nyakába veszi a nyüzsgő várost (éppen úgy, ahogy mi is szoktuk). Újdonsült barátjával, Gyurmukival együtt igazi móka villamosra vagy éppen buszra ülni.

Kuflik-es-a-nagy-eso

Dániel András: Kuflik és a nagy eső (Pagony)
Hatalmas eső szakadt a kuflik nyakába, ezért mindenféle fura alkalmatosságon csónakáznak, majd a második történetben együtt ünnepelhetitek a Bújócskázás Világnapját, és közben még a réti zselével és a lábas csigával is találkozhattok.

emil-lathatatlan

Emil láthatatlan (Naphegy Kiadó)
Az Emil sorozat első két része Lackfi János remek fordításában jelent meg. Mindannyian nagyon jót nevettünk olvasás közben, hiszen Emil mindenképp láthatatlanná szeretne válni, és ez sok humoros szituációba keveri hősünket. Érdemes elolvasni az Emil denevért szeretne c.könyvet is.

Csupaszin oroszlan_MG_9988_

Harcos Bálint: Csupaszín oroszlán (Pagony)
Harcos Bálint verses meséje az egyik legjobb színeket tanító könyv, melyből nem hiányozhat a humor, a vicces illusztráció, és természetesen egy színes oroszlán sem, aki éppen a színházba igyekszik.

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért, kirándulós és könyves válogatásokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni. Tartsatok velünk!