Merre jár a Mikulás? – Mikulás programok minden korosztálynak 2022

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Mikulás idén könyvekkel, vonatos programokkal, koncertekkel érkezik, de ajánlunk még workshopot, jégkoris programokat és szabadtéri eseményeket is. Mikulás programok minden korosztálynak.

Mikulás a Pagony könyvesboltokban

A Mikulás és manói már nagyon várják, hogy találkozzatok! Közös énekléssel, zenéléssel készülhettek, várhatjátok, hogy betoppanjon a Mikulás. A Pagony Mikulás egyenként szólítja majd a gyerekeket, hogy elmondja az általad megírt szöveget, és átadja a csomagot. A boltok befogadóképessége eltérő, személyesen lehet jelentkezni a programokra. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, limitált a belépők száma! Jegyár: 1 pagonyos könyv + 2000 Ft. Minden helyszín, időpont és részletek itt.

Szezonzáró a Mikulással – Vasúttörténeti Park, december 4., 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00

Az év végi, ünnepi programok között idén is lesz lehetőség ellátogatni a Vasúttörténeti Park
hagyományos Mikulás – ünnepségére. Az idei utolsó esemény december 4-én kerül megrendezésre, a megszokott színvonalas és színes programokkal: fellép majd az Apacuka, Kőhalmi Ferenc bűvész, lehet majd kézműveskedni, fényképezkedni a Mikulás szobájában. Belépő: 4500 Ft/fő. Részletek itt.

Rutkai Bori Banda: Helló Télapó! – Marczibányi Téri Művelődési Központ, december 4., 11:00 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

Boriék vidám, táncos téli dalokkal idézik meg az ünnepváró napok hangulatát. Mintha csak a Mikulás puttonyából kerülnének elő a varázslatos mesedalok, melyeket Bori horgolt bábjaival ad elő, míg a vetítővásznon színes téli festményei, illusztrációi ragyognak fel. Hóemberek szánkáznak iglu alakú házaikhoz, a Sóvárgó Hóváró felcsatolt sílécekkel várja, hogy lecsúszhasson a hóval borított hegycsúcsról, Gizi Pók pedig csokimikulásokkal találkozik az ablakba tett csizmákban. Lovasi András a Lakótelepi Télapó című számban duettet énekel Borival, Varga Marci (12 éves) egykori rajongóból lett fiatal énekes tehetség több dalban is közreműködik. Jegyár: 2600 Ft. Részletek itt.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás koncert – több helyszínen és időpontban

December 3-án délután a szentendrei Hamvas Béla Könyvtárban, december 4-én délelőtt 2 időpontban a MOMKultban, december 10-én a Tárogató úti színpadon énekelhettek együtt Gryllus Vilmossal.

Mikulás az Aeroparkban – december 3-4.

Ahogy minden évben teszi, idén is ellátogat az Aeroparkba a Repülésrajongó Mikulás, aki ráadásul szombaton délelőtt helikopterrel érkezik a ferihegyi repülőmúzumba! Találkozz a nagyszakállúval az egyik fényárban úszó repülőgépünk fedélzetén, vagy tarts vele egy különleges hangulatú reptérlátogatásra. Normál múzeumi belépővel vagy reptérlátogatás jeggyel látogatható. Részletek itt.

Mikulás MeseHáz – XII. kerület, Tündérkert Közösségi Tér és Tündérbölcső Családi Központ, december 3-6.

Szeretettel várják a családokat Mikulás-programra, ahol nemcsak a Mikulással találkozhatnak a gyerekek, hanem egy mesebeli helyszínen igazi élményekkel teli meglepetésben lesz része az egész családnak! Programok: Mikulásváró meseszínház és koncert Környei Alice és az Aranyalma Páros művészeivel; találkozás az Igazi Mikulással, aki idén névre szóló kézműves csomagokat, mikulás hátizsákot is készít a Manókkal gyerekeknek; MeseLevél a Mikulás legendájával (személyre szóló limitált); mézeskalács-készítő műhely és kézműves alkotó játszóház; babakuckó, századfordulós babajátszóház; téli csemegék. Jegyek felnőtt jegy: 1800 Ft/fő, gyermek jegy: 2200 Ft/gyermek + tetszés szerint választhatóan #mikuláscsomag és #MeseLevél a Tündérkertből! Nagycsaládos testvér kedvezmény: 500 Ft/fő. A belépőjegy tartalmazza a fenti programokon való 2 órás részvételt a délelőtti és délutáni szabadon választható időpontokban. Időpont választás a regisztrációs felületen. Max. 15 családot tudnak fogadni 1 időpontban! Részletek itt.

Csiribiri mikulásváró családi délután – Kultúrkúria, december 3., 15 órától

16:15-től a Diafilm kuckóban a Télapó és Ezüstmackó filmet vetítik, majd 17 órától a Brumi és a Mikulás című zenés bábjátékot láthatjátok a Fabula bábszínház előadásában. Jegyár: 2500 Ft, családi 6500 (2 felnőtt + 1 gyerek). Részletek itt.

Terkergő Bábszínház: A furfangos Mikulás – Újpest, Lóverseny téri Közösségi Ház, december 3., 10:00

A Kerek erdő közepén Nyuszipostás segít Mikulás bácsinak a csomagokat kézbesíteni, de véletlenül otthon felejtette a cetlit, amire fel van írva, kiknek kell kézbesítenie három csomagot! Hogy ne keljen hazacipelni megint a csomagokat leteszi két fa közé, hóval betakarja és a gyerekekre bízza. Sajnos, a jó szimatú és nagyon éhes róka Sima Sámuel is éppen arra ólálkodik… 2 éves kortól ajánlott. Belépő: 1200 Ft. Részletek itt.

Mikulás napi mesés játék – Gellért-hegy, december 4., 10:00-13:00

Hová lettek a mikuláscsomagok? Felfedezés, játék és nyomozás a szabadban. Segíts a Mikulásnak megtalálni a szánkójáról elszóródott csomagokat! (… és a végén vigyél haza te is egyet!) 1 család, 6 állomás és 12 QR-kóddal lehívható játékos feladat. Vajon megkerülnek-e az ajándékok, és hogyan végződik a kalandos történet? Választható helyszínek és időpontok: Angol-park, Tata – 2022. december 3. szombat; Gellért-hegy, Budapest – 2022. december 4. vasárnap. A játék feladatlapjainak megtekintéséhez QR-kód olvasóra és működő internet kapcsolatra van szükség a játék alatt. Jegyár: 2000 Ft/fő, 3 főtől 1500 Ft/fő, Mikulás ajándék: + 900 Ft/fő. Részletek itt.

Kiskalász: Sünkarácsony koncert – MikulásGyár, december 10., 11:00 (ingyenes)

A Kiskalász zenekar ünnepi koncertjét hallgathatjátok meg ezen a délelőttön a MikulásGyárban. Részletek itt.

Mikulás témájú figura, cupcake és keksz készítő workshop – SUGAR! shop & confectionary, december 4., 11:00

Idén lepd meg gyermeked valami extrával, adj élményt Mikulásra, amikor is együtt készíthetitek el a szebbnél szebb ünnepi desszerteket. Ki tudja, lehet hogy még a Mikulás is meglátogat közben! Ár: 12.990 Ft/fő. Részletek itt.

Mikulás a Budakeszi Vadasparkban – december 3., 9 órától

December 3-án megérkezik a Mikulás a Vadasparkba is! Szuper ajándékcsomagokkal várja a gyerekeket. Hó hiányában szánját rénszarvasai helyett csodaszép paripái húzzák, melyen lévő utazást a gyerekek is kipróbálhatják az ajándékosztás után. A Télapó érkezését hű Manója konferálja fel, pár kedves, téli gyerekdal közös éneklésével fűszerezve. Miután megérkezett a Nagyszakállú, a jelen lévő gyerekeknek ajándékot oszt, de ezzel sincs vége a programnak, hiszen utána Télapónk körbesétálja a Vadasparkot, nagy állatbarát lévén megnézi, hogy hogy vannak a jószágok, persze nem egyedül. A gyerekek és a közönség társaságában. No de nem szabad túl sokáig marasztalni a Mikulást, rengeteg más helyre is el kell jusson, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára, így 11 órakór szomorú búcsút kell vennünk a Fehérszakállastól. Csüggedni viszont senki se csüggedjen, mert a program még nem ért véget. 10-14 óráig a Budaörsi Rendőrkapitányság tart interaktív, szórakoztató programot, játékokkal, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. 14 órakor aranysakál látványetetést tartanak. 14 éven aluli gyerekek számára a belépés csak 300 Ft, jelképes összeg. Csak korlátozott számú Mikulás csomagot tudnak kiosztani, de senki sem marad apró ajándék nélkül. Részletek itt.

Mikulás Korizás a Városligeti Jégpályán – Városligeti Műjégpálya, december 10., 17:00-21:00

Szívesen kimozdulnál egy kicsit az otthon kényelméből? Oda vagy a téli sportokért? Rég húztál korcsolyát? Rég sajogtak a csontjaid egy kisebb zakó után? Suhanj a jégen december 10-én és egyszer csak megérkezik majd Szent Miklós is! Műjégpálya belépővel látogatható! Részletek itt.
Ezen a vasárnap délutánon 15 órától Óbudán is együtt korizhattok a Mikulással. Részletek itt.

Állatkerti Mikulás – Fővárosi Állat- és Növénykert, december 6., 10:00-15:00

December 6-án, kedden a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is ellátogat a Mikulás! Legtöbbször a Mikulás-lakban tartózkodik majd, 10 és 15 óra között, melyet a Kisszikla Barlang termében találhattok meg, de időnként egy-egy kört is tesz az Állatkert sétaútjain. Várja a verset mondó gyermekeket és apró ajándékokat oszt a legbátrabbaknak, sőt közös fotót is készíthettek vele. Ezen a napon kreatív kézműves foglalkozáson is részt vehettek a Barlang teremben, ahol többek között karácsonyi mézeskalács díszítést is kipróbálhatjátok. Állatkerti belépővel látogatható! Részletek itt.

VONATOS

Rénszarvas Expressz Királyréten – december 3-4-én és december 10-11-én

2022. december 3-4-én és december 10-11-én újra Rénszarvas Expressz közlekedik Kismaros és Királyrét között. Ezeken a járatokon találkozhatsz a Mikulással és segítőikkel, akik apró finomságokkal ajándékoznak meg Titeket. Rénszarvas expressz menetrendje: Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00; Királyrétről: 10:38, 12:38, 14:38, 16:38. A vonatok normál díjszabással közlekednek, előzetes regisztráció nem szükséges. Részletek itt.

Mikulás a Kemencei Erdei Múzeumvasúton, december 3., 10:15

Mint eddig minden évben, Mikulás ismét levelet küldött az Északi-sarkról, hogy idén december 3-án érkezik a Kemencei Erdei Múzeumvasútra. Azt szeretné, hogy minél többen gyertek el a kisvasútra! Szeretettel vár minden gyermeket és örök gyermek felnőttet! Mikulás idén is vonattal érkezik krampuszok kíséretében. Részletek itt.

6. Vál-völgyi Mikulásvonat – Vonatozz a Mikulással a Vál-völgyi Kisvasúton! – december 3-4.

A Vál-völgyi Kisvasút idén is különleges köntösben mutatkozik be, hiszen pompázó világítással lesz feldíszítve a mozdony és a vagonok, emellett rengeteg program vár a gyerekekre az utazás alatt és a Felcsút Vasútállomáson kihelyezett, fűtött sátorban: Találkozás a mikulással a varázslatos kuckóban; Kézműves foglalkozások a manókkal; Arcfestés és hajfonás csillámokkal; Lufihajtogató manók a vonaton; a vagonokban Manók várják a gyermekeket, akik egy rénszarvas kvíz megválaszolásáért ajándékokat osztogatnak; kézműves foglalkozások. Jegyár: felnőtt 1600 Ft, gyerek 800 Ft, diák (14 éves kortól) 1200 Ft. Részletek itt.

Mikulás és Karácsonyi fényvonatozás 2022 – Gödöllői Kisvasút, december 9-17.

A körülbelül 60 perces program keretében miután megérkezett a mikulás, elvisz titeket Mikulás országba, ahol mindenkinek lehetősége van vele való találkozásra és beszélgetésre, illetve megtörténik a mikulás csomagok kiosztása. Ezután egy kb. 20 perces vonatút következik a Gödöllői Erdei Vasút szakaszán. Karácsonyi díszeket készíthettek, amit ezután haza is vihetnek. Ehhez a hozzávalókat a helyszínen biztosítják. A vonatok részben fedett fűtött, részben nyitott kocsikkal közlekednek. Az Állomás épület és Mikulásország fűtött helység. Program Csemete rét állomásról indul és ott is végződik, mely gépjárművel megközelíthető. Programon való részvételi díj: gyermekeknek 2-14 éves korig: 2000 Ft/fő, amely tartalmazza minden programmal kapcsolatos költséget: vonatozás, mikuláscsomagok, kézművesfoglalkozás és alapanyagok. Kísérőknek 14-99 éves korig 1500 Ft/fő. 2 év alatt ingyenes! Részvétel csak előzetes helyfoglalással lehetséges, amit a részvételi időpont és részt vevők számának megjelölésével a godollokisvasut@gmail.com címen tehettek meg. Részletek itt.
Program előtt vagy után érdemes sétálni a megújult Gödöllő Arborétumban, amelyről itt írtunk részletesebben, felkeresni a gödöllői Karácsonyházat (itt sorban állásra lehet számítani hétvégén) vagy az Adventi Kastélynapok programjait.

+ Nézzetek be a lappföldi Mikulás otthonába

Itt pedig még több tartalmat találhattok róla.

Mikulás könyveket, meséket, zenéket itt találtok.

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket is megosztunk veletek az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!
Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!