„Mesét mindenkinek!” – megnyílt a Lila Buba Mesehely

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

LilaBuba

Közös mesebontogatás, mesés főzés gasztrobloggerekkel, kényes nevelési helyzetek, érzelmi intelligencia tréning szülőknek, Meseszín Ház, igazi hamubasült pogácsák és még sok minden más. A HellóAnyu!-ban ősszel megnyílt a Lila Buba Mesehely, ahol Kerekes Valéria, Dr. Kádár Annamária és Ferencz Gabriella várja a kicsiket és nagyokat. Közös meséjükről beszélgettünk, aki nem hiszi, járjon utána…

Hogyan találkozott a ti hármasotok? Régóta ismeritek egymást?
Anna: Az életszemléletünkön és a mesékhez fűződő lelkesedésünkön kívül számos közös dolog van bennünk, pl. mindhárman határon túliak vagyunk. Gabi és én Erdélyből, Vali pedig a Délvidékről érkezett Magyarországra. Gabi és Vali több mint húsz éve ismerik egymást, együtt kezdték a tanulmányaikat, majd útjaik egy időre elváltak, négy évvel ezelőtt viszont újra találkoztak és barátságuk új irányokat vett. Vali ezzel egyidőben ismerkedett meg velem egy pedagógiai konferencián, ahol az első öt perc után nyilvánvaló volt mindkettőnk számára, hogy egyet gondolunk a világ dolgairól. Gabival pedig Vali révén találkoztam közel egy évvel ezelőtt. A mesei szerendipitás, a mindennapok csodás véletlene érvényesült a mi hármunk találkozásának történetében.

Hogyan és mikor született meg a LilaBuba ötlete?
Vali: Az ötlet Annával egy hosszúra nyúló, álmodozós nyáresti beszélgetésének hozománya. A dolog érdekessége, hogy most kétéves kislányainkat is ugyanígy terveztük meg. Egy régóta dédelgetett álom volt, hogy legyen egy közös mesehelyünk, ahol mindenki megtalálhatja a mesékhez vezető útját. Ahol a kisgyermekek szüleikkel együtt mesélhetnek és játszhatnak, a gyermekek megalkothatják a saját mesetörténetüket, a felnőttek egy varázsmesei struktúrán keresztül végigjárhatják a mesehős útját és ezzel párhuzamosan saját életútjukat is újragondolják.

LilaBuba_fotó_Anna_1

Miért pont ezt a nevet választottátok? Mit jelent számotokra LilaBuba?
Anna: A lila a kedvenc színem, a buba pedig Vali egyik kedvenc szláv eredetű szava, ami a Délvidéken bogárkát jelent, Erdélyben pedig babát. Így született a LilaBuba név.

Gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokat is találunk nálatok, sőt olyat is, amelyre szülőket és gyerekeket együtt várjátok majd. Mikor és milyen formában várjátok a családokat?
Anna: A családoknak szóló programjaink a jövő évben kezdődnek. Egyaránt szeretnénk megszólítani a kisgyermekes és az óvodás-iskolás korú gyermekeket nevelő családokat is. Minkét esetben a célunk, hogy erősítsük a szülőkben a fejből mesélés bátorságát, az együttjátszás örömét, a minél tudatosabb meseválasztást és egyaránt népszerűsítsük a népmeséket és a kortárs meséket is. Foglalkozásaink mesékre és az azokat követő különböző közös mesés játékokra épülnek majd.

Melyik foglalkozások szólnak kifejezetten a gyerekeknek és melyik korosztályt várjátok?
Gabi: Jelenleg a Meseszín Ház foglalkozásunkra várjuk a nagyóvodás és kisiskolás korosztályt. Jövőben több olyan foglalkozást indítunk, amelyben a kétévestől a kamaszokig mindenki megtalálhatja majd a számára érdekes programot.

Ferencz Gabi

Mi történik a Meseszín Házban? Folyamatosan lehet csatlakozni vagy egy állandó csapattal dolgoztok?
Gabi: A Meseszín Házban állandó csapatunk van, akikkel konkrét próbafolyamatban dolgozunk fel egy a gyerekek által kitalált mesét, melyet a végén bemutatunk a szüleiknek. Ők találják ki a különböző szerepeket és szabad kezet kapnak abban is, hogy különböző ötleteikkel tarkítsák a történetüket. Kipróbálhatják magukat akár több szerepben is. Ezen kívül, beszédtechnikai, illetve koncentrációs gyakorlatokat is csinálunk, persze mindezt játékos formában.

Mikor lesz az első Mesefazék foglalkozás? Izgalmasan hangzik, ahogy a gasztro bloggerekkel ízlelgetitek a meséket…
Vali: A Mesefazék foglalkozásunk kezdését idén őszre terveztük, de előreláthatóan 2016 első negyedévében veszi majd kezdetét. Közös főzéseken gasztrobloggerek segítségével fogunk elmerülni az ezerszínű mesei ízvilágba, megismerve a különböző fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök szerepét és jelentését a mesékben.

A felnőtteknek te tartod a különböző tematikájú beszélgetéseket, illetve tréningeket. Milyen témákat jártok majd körbe? Mire számíthat, aki ellátogat valamelyikre? Egy jó beszélgetésre, tapasztalatcserére, önfejlesztésre?
Anna: Az Én mint a saját mesém hőse tréning során együtt járjuk végig a mesehős útját és megnézzük, hogy mi az, amit a saját életünkre vonatkozóan megtanulhatunk belőle. Megvizsgáljuk, hogy milyen erőforrásokat, hamuban sült pogácsákat lelhetünk fel a mesékben, és hogyan hasznosíthatjuk ezeket mindennapjaink során? Abból indulunk ki, hogy minden mesében a hős ugyanazt a jellegzetes utat járja be, ami valójában nem más, mint a lélek mélyén tett identitáskereső utazás, amely belső középpontunk felé tart. Bár úgy tűnik, hogy az utazás külső tájakon történik ez egy mély, belső barangolás, ahol rejtett erőforrásainkat keltjük életre. A mesehős útja a személyes önkeresésünk, önfelfedezésünk és átalakulásunk illetve a világban betöltött szerepünk jelképe, ezt élik meg a tréning során a részvevők.
Az Érzelmi intelligencia tréningen a szülők egyrészt visszajelzést kapnak saját érzelmi intelligenciájukról és segítséget kapnak a gyermek érzelmi reakcióinak kezelésében és útmutatót a gyermek EQ-jának fejlesztésére.
Az Útravaló „kényes” nevelési helyzetekhez című tematikus előadássorozat keretén belül olyan helyzeteket közelítünk meg a mesék oldaláról, mint a dackorszak, a testvérféltékenység, a félelmek-szorongások és a gyász-veszteséggel való munka.

Kerekes Vali

Hogyan jött az ötlet, hogy a HellóAnyu!-ban tartsátok a foglalkozásokat, miért éppen ezt a helyszínt választottátok budapesti bázisotoknak?
Vali:
A HellóAnyu! közösségi térben az első pillanattól kezdve otthon éreztük magunkat. Pont olyan, mint amit valaha elképzeltünk egy olyan helynek, ahol gyerekek, szülők, pedagógusok, szakemberek és a mese iránt érdeklődők egyaránt jól érezhetik magukat. Lipták Orsi a HellóAnyu! vezetője nagy szeretettel fogadott bennünket, így számunkra nem volt kérdés, hogy itt kezdődik el a LilaBuba önálló élete. A jövő évtől kezdve több helyszínen is jelen leszünk, mivel a programjaink iránt érdeklődőknek sokszor jelent nehézséget beutazni a belvárosba.

Hol lehet jelentkezni a foglalkozásokra?
Anna: A foglalkozásainkra a honlapunkon lilabuba.hu/program-kategoria/kozelgo-esemenyek linken lehet jelentkezni.

Lesz a weboldalatokon egy Mesetár is. Mikor érhető majd el, illetve miket találunk majd benne?
Vali: Hamarosan feltöltésre kerül a különböző életkoroknak megfelelő népmese és kortársmese ajánlónk, továbbá decembertől tervezzük, hogy havi rendszerességgel a Facebook oldalunkon meghirdetünk egy közös „mesefonalat”, melynek keretében együtt szőjük a XXI. századi (nép)meséinket.

Van kedvenc mesehősötök, melyik mesehős bőrébe bújnátok szívesen?
Vali: Izgalmas kérdés. Gyermekkoromban Andersen: A kis gyufaárus lány című meséjének hősnője állt hozzám a legközelebb. Már évek óta „él” bennem A csóka lányok című magyar népmese. Hogy ki is vagyok benne? Maradjon titok.
Gabi: Nincs kifejezetten kedvenc mesehősöm. A kedvenceim a tündérmesék.
Anna: Kedvenc gyermekkori mesehősöm Csipkerózsika. Kedvenc kortárs mesehősöm pedig Harisnyás Pippi, a maga öntörvényűségével, szeleburdiságával, derűjével. Egy kicsit én is ilyen vagyok.

Köszönjük!

[grey_box]Köszönjük, hogy velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Zsófi nevű kedves játékosunknak kedvezett, írtunk neked e-mailt. Nyereménye: belépőt Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria Én mint a saját mesém hőse című tréningjére november 21-ére (9:00-17:00) a HellóAnyuba![/grey_box]

A HelloAnyu! megnyitóján készült interjúnkat Lipták Orsival itt olvashatjátok! Aktuális hétvégi programjainkat mindig a Hétvége rovatban találjátok (csütörtökönként frissítjük)! Hamarosan érkezünk adventi válogatásokkal, a legjobb ünnepre hangolódó programokkal, jégpályákkal, interjúkkal, ajándék ötletekkel és még sok meglepetéssel 😉
Nézzétek meg legújabb beszámolónkat is a múlt héten megjelent csodakönyvről, amely mindenkit álomba ringat, mi is kipróbáltuk Carl-Johan Forssén Ehrlin, a neves svéd pszichológus világhíres mesekönyvét, az Aludj el szépen, Bendegúz!-t; illetve Gáll Vikivel készítettünk interjút a nemrég megjelent, A gazdi zenész című mesekönyvéről.
Ha nem akartok lemaradni ajánlóinkról, a Minimatiné hírlevelére itt tudtok feliratkozni, Fb oldalunkhoz pedig itt csatlakozhattok!

Fotó: Kovács Szilvia / Syluette photography