Mesékkel életre keltett képek – Képtelen képrablás + tárlatvezetés gyerekeknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Volt anno egy kedvenc programunk, a Mini Textúra, amelyet a Pagony és a Szépművészeti Múzeum/Magyar Nemzeti Galéria közösen álmodott meg. Ebből született 14 kortárs író közreműködésével egy szuper mesekönyv, illetve egy különleges, és mindössze kétnapos, gyerekeknek szóló múzeumi tárlatvezetés is, amelyet nem érdemes kihagyni ezen a nyáron.

A Pagony Kiadó gondozásában 2022. május végén jelent meg a Képtelen képrablás – Mesék a múzeumból című kötet. A könyv képzőművészeti barangolás és formabontó, újszerű mesegyűjtemény egyben. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 14 festményét kortárs magyar szerzők meséi keltik életre.

A Magyar Nemzeti Galéria falain lógó 14 festményből született 14 szuper mese többek között Vitéz Lászlóról, egy zöld szamárról, két folyton veszekedő aranyhalról, egy titokzatos videókazettáról, egy kislovagról és egy sárkányról, egy eltévedt kislányról, egy rémült tengelicéről… és még sorolhatnánk.
A minidrámákból írt 14 mese önálló szövegként, az őket inspiráló képekkel együtt egy különleges kötetben jelent meg, hogy bárki bármikor élvezhesse őket Rubik Anna csodálatos, játékossággal teli illusztrációival együtt, melyek zseniálisan gondolják tovább az eredeti festményeket.

A kötetben Aba-Novák Vilmos, Bernáth Aurél, Bogdány Jakab, Bortnyik Sándor, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Gadányi Jenő, Gulácsy Lajos, Korniss Dezső, Munkácsy Mihály, Paizs Goebel Jenő, Roskó Gábor, Szinyei Merse Pál képeihez Bán Zsófia, Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Harcos Bálint, Jeli Viktória, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kolozsi Angéla, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Szabó Borbála és Vadadi Adrienn írt egy-egy mesét.

A könyv a képzőművészet kapcsán mindenkihez szól, segít közelebb vinni a festészetet a gyerekekhez, így közös családi felfedezésre hívja a művészet különböző ágaira kíváncsi olvasókat.

Képtelen képrablás – tárlatvezetés gyerekeknek

Júliusban a Magyar Nemzeti Galéria tárlatvezetésein a gyerekek eredetiben is találkozhatnak a mesekönyvben szereplő képekkel, valamint egy izgalmas feladatlap segítségével a festmények önálló felfedezésére is várja őket. A feladatlap kitöltői 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a Képtelen képrablás című mesekönyvet a múzeumi könyvesboltban, valamint a Pagony üzleteiben.

A Galériában lépten-nyomon találkozhattok a könyvben szereplő képekkel, méghozzá eredetiben! Találkozhattok a papagájokkal, utazhattok léghajóval és megperdülhettek a körhintával.

Időpontok:
2022. július 14., csütörtök, 11.00
2022. július 28., csütörtök, 11.00

Ajánlott korosztály: 6-12 év
Részvételi díj: 1000 Ft/gyermek. A kísérők az időszaki kiállításra váltott kedvezményes belépőjeggyel (1700 Ft) vehetnek részt a programon.

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1188033635350479/1188033645350478

KEDVEZMÉNYES DIÁKJEGY AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOKRA

A Magyar Nemzeti Galéria a nyári szünidő teljes időszakára kedvezményes programot kínál a fiataloknak: az állandó gyűjtemény kiállításai kedvezményesen látogathatók. A Galéria nyári ifjúsági kedvezményes jeggyel (800 Ft) vár minden 6-26 év közötti magyar látogatót augusztus 31-ig. Erről itt írtunk részletesebben.

További budapesti programokat a nyári szünetre itt találtok.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!

Képek: Pagony, Aba-Novák Vilmos: Körhinta / Magyar Nemzeti Galéria