13 megújult kastély és vár – interaktív programok, új játszóterek, családbarát szolgáltatások

Az elmúlt években számos megújult kastélyban és várban jártunk, amelyek igazán családbarát szolgáltatásokkal várják a látogatókat. Szuper játszóterek, interaktív játékok és kipróbálható, kézbe vehető dolgokat is találtok az alábbi remek helyszíneken. 13 időutazás, 13 megújult kastély és vár minden korosztálynak.

Sándor-Metternich-kastély – Bajna

Interaktív elemekkel, kívül-belül megújult a Bajnán található Sándor-Metternich Kastély, amely 2021 decemberében nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt. A csodás főépület interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. Több helyszínen pillanthatunk bele azokba a rövid videókba, amelyek a kastély távolabbi és közelebbi múltját, pusztulását, majd újjászületését mutatják be. Kis kihúzható fiókokban a gyerekek találnak lovasszerszámokat, ruházatot, „lóra pattanva” egy VR szemüveggel pedig a lovasugratást is kipróbálhatják. A kastélyban nincsenek „elkordonozva” a tárgyak, mindenhez közel lehet menni, több dolgot kézbe lehet venni, például egy üvegből készült kaleidoszkópot, illetve van több kirakós játék is.
Itt írtunk róla bővebben. Részletek itt.

 

Nádasdy-kastély – Nádasladány

A 2021-ben átadott kastélyban a Nádasy-család tagjainak izgalmas élettörténetével ismerkedhetünk meg évszázadok távlatából egészen a XX. századig. Ha a gyerekek még kisebbek, és nem köti le őket az amúgy izgalmas tárlatvezetés, a termekben érintőképernyős játékokkal tervezhetnek kastélyt vagy rendbe rakhatják a virtuális könyvtárat. A gyerekek számára minden bizonnyal a legizgalmasabb a gyerekszoba volt, ahol ki is próbálhatják a korabeli társasjátékokat, építőkockákat, régi babákat és babakocsit. A pincében egy animációs vetítés is bemutatja a család híresebb alakjainak életét, a parkban pedig több hintát is találunk, ahol séta közben megállhatunk játszani. A földszinti vetítőteremben kisfilmeket láthatunk arról, hogyan kommunikáltak egymással ekkora térben az itt lakók a személyzettel, illetve hogyan fűtötték és világították be a tereket, és használták az akkor legkorszerűbb technológiákat. Külön érdekesség volt, hogy nem a kastélyban volt a konyha, hanem egy földalatti alagúton keresztül szállították egy sínkocsival az élelmet, amelynek sínpárja és az alagút egy része ma is látszódik a pincében. Találtok külön baba-mama szobát is az épületben, illetve van egy kávézó, ahol a kiválasztott finomságokat akár a parkra néző téli kertben is elfogyaszthatjátok. További részletek itt.

 

Thury-vár – Várpalota

A várat már jó pár éve felújították, de újdonság a vár mellett található Ostrom játszótér, amelyet 2022-ben adtak át, és ahonnan a gyerekekkel nagyon nehezen szabadultunk. A várban barangolva nemcsak a vártörténeti kiállítást érdemes megnézni, hanem izgalmas időszaki kiállítások is vannak, illetve körbe lehet sétálni a tetőszinten, ahonnan látható, milyen szépen felújították a város központját. A korabeli kínzásokat bemutató kiállítást kisebb gyerekekkel nem ajánljuk. A várudvarban viszont van többféle játék a kardoktól és pajzsoktól kezdve a vesszőparipáig, a fából készült ügyességi játékokig, illetve az előtérben, a pénztár mellett beöltözhettek lovagoknak vagy nemes hölgyeknek is. További részletek itt.

 

Füzér Vára – Füzér

Már magunk is megbizonyosodtunk arról, hogy miért tartják az ország egyik legszebb fekvésű várának a Füzérit. A 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Jelentős felújításon esett át 2014 és 2016 között, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája, Palotaszárnya és Alsó bástyája. A vár alsó részébe a parkolótól kb. 15 perces sétával juthattok fel egy erdős részen keresztül, majd bazaltlépcsőkön és fapallókon át az alsó várból a felső részbe. Babakocsival nem járható, illetve csapadékos időben a lépcsők csúszóssá válhatnak! A parkolónál találjátok Kő Boldizsár egyik meseösvényét, amelyet a Fehérlófia ihletett, itt írtunk róla bővebben. Részletek itt.

 

Boldogkő Vára – Boldogkőváralja

A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és sudár feketefenyők öleléséből magasba emelkedő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával várja a látogatókat. A várban kalandozva lemehetünk az egykori börtönbe. Kedvencünk volt a körpanorámás modell terem, ahol több híres csata elevenedik meg a terepasztalokon, és természetesen a jellegzetes gyilokjáró, amely tényleg magával ragadó. A nyári időszakban, hétvégenként több alkalommal tartanak jelmezes tárlatvezetést, ahol a vár elnevezésének legendájával is megismerkedhetünk, illetve kóbor lovagokkal is találkozhatunk. A vár alatt egy csodás panorámával rendelkező teraszos étterem, illetve egy borospince is van. Részletek itt.

 

Károlyi-kastély – Füzérradvány

A megújult kastély Sátoraljaújhelytől 15 km-re található a Pálháza felé vezető úton, és a főútról letérve egy mesés fenyősoron keresztül érhető el. A kívülről a historizmus, belülről a reneszánsz korának jegyeit viselő épület mellett érdemes több időt szánni a megújult kastélykertre is, ahol patakokon átívelő hidakkal, halastóval, óriási platánokkal és terebélyes hársfákkal is találkozhattok. A parkban akár többórás sétára is indulhattok anélkül, hogy egy-egy útszakaszt többször érintenétek. Részletek itt.

 

Almásy-kastély – Gyula

A Gyulai vár mellett –, ahol interaktív programokat tartanak több alkalommal a nyári szünetben (fegyverbemutató, solymászbemutató) – nagy kedvencünk volt a szomszédos Almásy-kastély. A két helyszínre kombinált jegy is váltható. A várral szomszédos kastélyban nem csak a főúri életforma ismerhető meg különleges, interaktív eszközök segítségével (ilyeneket csak a Magyar Zene Háza állandó kiállításán láttunk, pl. hologramos vetítés), hanem az egykori kastély életét „láthatatlan motorként” működtető cselédség mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk, sőt, magunk is kipróbálhatjuk, milyen teendőik voltak. Tényleg nagyon izgalmas és interaktív a kiállítás. Gyulát és környékét érdemes többször is felkeresni, hiszen egész évben kínálnak családbarát programokat az ide látogatóknak. Részletek itt.

 

Rákóczi-vár – Sárospatak

A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar 500 forintos papírpénz hátoldalán is látható a hatalmas Rákóczi-birtok jellegzetes központja. A várkastélyt árok választja el a várkerttől, a külső várfalra is ki lehet menni, ahonnan remek a kilátás nyílik a Bodrog partjára és a várépületre. A várudvarban is érdemes sétálni, hiszen van egy csata tematikájú játszótér is, illetve izgalmas az ágyúöntő műhely, amely bemutatja az ágyúkészítés folyamatát. A vár több részén még tart a felújítás, illetve a vár környezete is teljesen megújult az elmúlt években. Részletek itt.

 

Kinizsi-vár – Nagyvázsony

A Balaton felé utazva néztük meg a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat, amely a parkolóból (hétvégén is fizetős) kényelmesen, 5 perc sétával megközelíthető. A jellegzetes, négyszögletű lakóvár nevét a minden csatáját győztesen megvívó törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta. A megújult várat és a kiállítást 2023. március közepén adták át a nagyközönség számára. Érdemes még a mellette lévő Postamúzeumot is felkeresni. További részletek itt.

 

Szigligeti vár

Számunkra a Szigligeti vár panorámájával csak a Füzéri váré vetekszik, minden esetre nincs olyan nyár, hogy ne ejtenénk útba a Balaton várát. A várban nemcsak a panorámát szeretjük, hanem a kiállítások interaktív elemeit, a középkori váréletet bemutató apró figurákat és a vár történetét bemutató filmeket is. A vár alatti parkolónál található Szigligeti Fagyizóban ne hagyjátok ki a sütiket és fagyikat sem! Részletek itt.

 

Sümegi vár

Nemcsak az állandó kiállítások bővültek az elmúlt években, hanem új részek is nyíltak, mint például a püspöki lakószoba és tanácsterem az Öregtoronyban, az alsó szinten pedig a korabeli konyha és éléskamra. 2023 tavaszán pedig átadták a keleti szárnyat is. A külső helyszíneken kiülős büfét és népi játékokat (horgászós, karika dobálós, vesszőparipa stb.) is találtok. A vár tövében heti több alkalommal is tartanak lovagi játékokat a nyári szünetben. Itt írtunk róla bővebben. Részletek itt és itt.

 

Siklósi vár

Várbörtön és kínzókamra, bormúzeum, fegyver- és hadtörténeti kiállítás, reneszánsz bútorkiállítással és a Tenkes panoptikum is vár rátok a néhány éve megújult Siklósi Várban. 2017-ben a Játékország nevű helyszínnel gazdagodott a szolgáltatások sora, ahol az építeni vágyók alkothatnak fakockákból, nagy méretű építőelemekből; a babakonyhában elkészíthetik a legfinomabb ételeket a lelkes kis szakácsok, de a játékszerek mellett kézműveskedni is lehet. Apród- illetve hercegnő ruhába is beöltözhet a család minden tagja, majd a királyi trónnál fotózkodhatnak az újdonsült uralkodók. Az apródok kipróbálhatják harcos rátermettségüket sisakban, karddal-pajzzsal kezükben. Játékország meséi címmel foglalkoztató füzet is kapható a vár látogatóközpontjában. Részletek itt.

 

Zrínyi vár – Szigetvár

Már a kapunk belépve is magával ragadott bennünket a vár hangulata. Barangolhatunk a várfalakon, a rengeteg növény, a szobrok, a kültéri játékok, és persze az a tudat, hogy Zrínyi és csapat milyen túlerővel szemben harcolt itt, mind nagyon sokat hozzátesznek az élményhez. A Megállítani Szulejmánt című tárlat pedig az egyik legfantasztikusabb kiállítás volt, amit valaha láttunk. Rengeteg interaktív elem, a videók, a miniatűr csatajelenetek, az időutazós Ikarusz, az építő játékok a kisebbeknek, Szulejmán kapcsolati hálója és szuper fegyvertörténeti előadás és bemutató, illetve még sok-sok izgalmas felfedezés vár rátok, tényleg nagyon mai és nagyon informatív az egész. Minden korosztály imádta és biztos, hogy még visszatérünk. Részletek itt.

 

További ötleteket Kirándulás rovatunkban találtok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!

Képek: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., várak sajtóanyaga, Minimatiné

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!