Megújult a Tabán – átadták az új játszóteret, kondiparkot, sportpályát!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megújult a Tabán

A környékbeli lakosok bevonásával újult meg a Tabán területe, amelyet 2020. augusztus végén adtak át a nagyközönségnek. Megújult a régi sportpálya, a Naphegy utca alatt található két Tabán játszótér, továbbá a régi fitnesz pálya is. Az új helyszínen jártunk!

A Naphegy utca felőli játszóterület teraszos elrendezést kapott. A rézsűk is játékterekké alakultak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal. Szerintünk itt található Budapest legszebb kilátásra néző hintája, amin ráadásul egyszerre 4-en is hintázhatnak, illetve van 2 normál hinta is. A nagyobb fáknak köszönhetően sok az árnyékos rész.

A fenti téren sziklaszerű dombok épültek, itt kaptak helyet a hangszerek is: pl. xylofon, dob.

A legkisebb korosztály számára készült résznél kisebb szintkülönbségeket találunk csúszdákkal, mini játékvárral, rugós eszközökkel és homokozós játékkal, de a legnagyobb sláger a homokozóba épített kis markoló volt.

A sétány egy részét is átépítették, hogy babakocsival is könnyebb legyen megközelíteni, így a lépcsősor mellett rámpák is vannak.

A Rácz fürdő melletti régi sportpályára gumiburkolat került, a meglévő eszközöket pedig grundkapu-szettek váltották fel, így a pályán egyszerre lehet kosárlabdázni és focizni. A pálya kifutó részén kapott helyet egy öltözőszekrényes pad, amely okos-eszközként működik. A multifunkciós sportpálya mellett kerékpáros pihenőpont került kialakításra, kerékpár szervizponttal, pumpával. Erre a részre okos oszlop is került, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

A fitnesztérnél korszerű, saját súlyos eszközrendszert telepítettek, ütéscsillapító gumiburkolattal, bokszzsákkal, mászókötéllel. A gumiburkolatba egy trambulin is elhelyeztek.

A cél az volt, hogy megőrizzék a park természetes hatását, ugyanakkor rengeteg cserjét és hagymás növényt ültettek, amelyek tavasztól látszanak majd igazán. 7500 m²-en gyepesítés is történt. A sétányok mentén bővült a közvilágítás, lecserélték a padokat. A padokon QR kódok vannak, amik bemutatják például a közelben lévő fa történetét, megmutatják, hogy pl. merre vannak ivókutak vagy hova vihetjük a kutyánkat játszani. Még rovar hotelt is találtunk.

A Tabán könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, autóval pedig például a Rácz fürdőnél lehet parkolni (hétköznap fizetős). Mosdót találtok a Naphegy utca felőli részen, illetve több ivókutat is.

Ha szeretnétek a legjobb programokat, a legújabb helyekről készült beszámolóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.