Megújul a Jókai-kert és a Steindl-villa

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága egy új látogatóközpontot hoz létre, megmenekül az enyészettől a Steindl-villa, illetve a Jókai-kert ökológiai állapota is javulni fog a közeljövőben.  

A fejlesztés keretében megújul a kert, elbontják a bejárathoz közeli, leromlott állapotú faépületeket, valamint felújítják a területen található, műemléki jellegű Steindl-villát, ahol természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket hoznak létre. A tervek szerint, a rekonstrukciót követően a villát kis toldaléképülettel egészítik ki, amiben fogadótér és zöldbolt is helyet kap majd. A fejlesztési tervek elkészültek, az engedélyeztetési eljárások lezárultak, várhatóan májusban írják ki a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést.

Megszüntették a gombásodást a Steindl-villa tetőszerkezetében, ezáltal sikerült megállítani a ház pusztulását. A várhatóan már idén elkezdődő felújítás során az egész épületet rendbe teszik, továbbá visszaépítik az egykori verandát, ahol rendezvényeket lehet majd tartani. A villában Natura 2000-es fajokat és élőhelyeket bemutató kiállítást rendeznek be, ahol számos különleges madárpreparátum is látható lesz – ezeket jelenleg meglehetősen mostoha körülmények között, az egyik, elbontandó barakképületben tárolják. Néhány könyvritkaságot is bemutatnának az új látogatóközpontban, amiket most a park főépületében, Magyarország egyetlen természetvédelmi és madártani könyvtárában őriznek. A projekt részeként a szakkönyvtárat is fejlesztik, a gyűjtemény nagy részét digitalizálják.

Jókai Mór egykori, ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló gyümölcsöskertje is megújul. A Jókai-kert flórája a régióra jellemző lágy- és fásszárú növényekkel gazdagodik, míg egyes cserjésedő foltokat és a nem a régióra jellemző, illetve az épületekre veszélyessé vált faegyedeket eltávolítják. Mindezzel a kert áttekinthetőbbé, élővilága sokszínűbbé válik, s javul a közel háromhektáros, természetközeli élőhely ökológiai állapota. Felújítják a kerti utakat, továbbá új parkbútorokkal, madáritatókkal és egy detektívüveges madárlessel is gyarapodik a park. A kertet jelenleg elcsúfító, elbontandó faépületek helyén rendezvényteret, fedett kerékpártárolót, illetve parkolóhelyeket alakítanak ki.

A kerületben már megújult a Barabás Villa és az egykori zugligeti lóvasút állomásépülete, a hajdani Fácán vendéglő épületét pedig a kibővült Zugligeti Általános Iskola felső tagozatosai vehették birtokba. Az iskola melletti Hild-villa felújítása jelenleg is zajlik – itt az elképzelések szerint egy Aba-Novák múzeum kap helyet –, tervben van továbbá az egykori 58-as villamos végállomás-épületének rekonstrukciója, ami étteremként, illetve egy jégpálya kiszolgáló-épületeként működhetne.

Forrás: hegyvidek.hu

További fejlesztésekről, amelyeket még idén átadnak, itt írtunk bővebben.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.