Megmagyarázzuk a médiát – ingyenesen letölthető anyagok szülőknek, tanároknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

a_mediarol

Friss szemléletű, könnyen kezelhető, ingyenes ismeretterjesztő munkafüzetek jelentek meg a médiáról, az új médiáról, az internetről és a közösségi oldalakról. A gyerek önállóan is megérti, de szülővel együtt, vagy iskolai órákra is jó. Ehhez a témához ma már mindenkinek értenie kell. Irány a letöltés! (Hirdetés)

Vaskos tankönyvek, tekintélyesen unalmas kézikönyvek, meg persze a televízió és az internet pusztító hatásait bemutató drámai brosúrák után végre itt egy szórakoztató, színes rajzokkal, friss képekkel illusztrált füzetsorozat, amely a régi médiát és az online világot egyben dolgozza fel. Egy-egy karcsú füzet szól a 6-9, a 10-12 és a 13-16 évesekhez.

Ne görcsöljünk rá: nem a tiltás a nyerő

A szerzők „médiaoptimisták”, vagyis nem a káros hatásokkal riogatnak, és nem is a tiltásra buzdítanak. Értik a mindennapi szülői gondokat, és abban támogatnak minden olvasót, hogy a média érdeklődő fogyasztásán keresztül igényességet és felelősséget ébresszenek a gyerekekben saját életük iránt. Ha gyermekek tudatosabban, kritikusabban kezelik a médiát, fejlődik az empátiájuk és jobb követendő mintákat választanak otthon és a suliban is. „A médiáról – neked” bebizonyítja, hogy ezt a küldetést korszerűen, játékosan és változatosan is meg lehet oldani.

Ne forduljunk el: a reklámtól a szextingig

A füzetek a gyerekek nyelvén dolgozzák fel a fogyasztás és média összefüggéseit, megvilágítják a reklámok hatásait, és foglalkoznak az egészséges testképpel is a médiában ábrázolt testek problémái kapcsán. A biztonságos internet-használatban a felnőtt segítőkhöz fordulnak, akik képesek tudatosítani a valós és az online lét különbségeit, és támogatni a kettő összehangolását. Az internetes zaklatás (cyberbullying) kapcsán a zaklató, az áldozat és a szemlélő szerepköreit is gyakorlati tapasztalatok alapján mutatják meg, hogy az érintettek megtörhessék a varázst. A legnagyobbaknak szóló füzetből bizony a szexting (meztelen vagy félmeztelen képek küldözgetése) sem hiányozhat, de nem a szégyen és a bűntudat az utolsó állomás, ebben a témában is vannak megelőzési és megoldási stratégiák.

Ajánlónk a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ oldaláról ingyenesen letölthető kiadványra, A médiáról – neked című munkafüzetre támaszkodik. A füzet feladatai otthon, vagy az osztályban is jó kiindulópontokat adnak a problémák megbeszéléséhez.

Töltsd le a kiadványt itt!
Tölts le kapcsolódó szakkönyveket ingyen itt!

Nézd meg a problémákhoz kapcsolódó kisfilmeket: