Mesélj, játssz és hangolódj az ünnepekre! – megjelent a Mesepszichológia a gyakorlatban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November végén jelent meg Kádár Annamária és Kerekes Valéria legújabb könyve, a Mesepszichológia a gyakorlatban címmel. Az 5 téma köré felépített segítő könyvben igazán hasznos és gyakorlatias ötleteket kaptunk akár az ünnepvásárhoz és ajándékozáshoz is, amelyek közül most néhányat veletek is megosztunk.

CSALÁDI TÖRTÉNETEK
Az első fejezetben az élettörténetek és családtörténetek szerepével foglalkoznak a szerzők, amelyek sokban segítik az önbecsülés és a rugalmas alkalmazkodóképesség kialakulásában.

A családtörténet egy védőháló, amely nehézségek estén megtart és felemel…minél többet tud a gyermek családjáról, annál erősebb a belső kontrollérzése (vagy a meggyőződése, hogy önmaga irányítja az életét), annál magasabb önbecsüléssel rendelkezik, annál alacsonyabb a szorongásszintje...”

Ötletek szülőknek:

 • meséljünk gyerekünknek arról, hogyan vártuk, választottuk ki a nevét stb. (nem lehet elégszer elmesélni, sokszor kérik nálunk is)
 • nézegessünk családi fényképeket, meséljünk történeteket (a család „fekete bárányairól” és az esetleges negatív eseményekről és megoldásukról is kell mesélni)
 • készítsünk naplót rajzokkal, fotókkal, belépőkkel (akár a szünetekről, évekről) vagy útinaplót hosszabb kirándulásokról (mi a nyári szünetben készítettünk hasonló naplót, és most az egyik karácsonyi ajándékunk a gyerekeknek és magunknak, az idei fényképek előhívása lesz)
 • esti napi összefoglaló – éntörténetek mesélése
 • családi időkapszula készítése
 • emlékbefőtt készítése – egy befőttes üvegbe tegyük bele az elmúlt év legfontosabb „történéseit”, apró emlékeit

KÜLÖNLEGES NAPOK ÉS HÉTKÖZNAPI RITUÁLÉK
A második fejezetben a családi szokások és szertartások szerepéről szólnak. Az ünnepek erre kifejezetten jó alkalmat nyújtanak, hiszen ilyenkor több időnk van a napi rutinból való kilépésre, de a mindennapokba is érdemes különböző reggeli felkeléshez vagy esti lefekvéshez kapcsolódó rituálékat bevezetni.

A szertartások, rituálék keretet adnak a mindennapoknak, biztonságot a létezésnek, beágyazódást a teremtett világ egészébe.”

Ötletek szülőknek:

 • esti és reggeli rituálék, mondókák bevezetése (minden gyereknek legyen saját mondókája, ehhez ajánljuk még Gryllus Vilmos és Tóth Kriszta új daloskönyvét)
 • közös reggeli torna
 • „lassú reggeli” – ünnepi reggeli (adventkor mézeskaláccsal, forró csokival vagy habos kakaóval)
 • strukturálatlan szabadidő, vagyis pizsamanapok, amikor nem kell sietni sehova
 • közös kirándulásokhoz, programokhoz kapcsolódó rituálék (mivel elég sokat jövünk-megyünk, útközben sokat szoktunk beszélgetni az elmúlt kirándulásokról, mikor jártunk erre, akkor mit csináltunk)
 • adventi mesék (mi pl. minden napra nyomtattunk 1-1 adventi történetet az adventi naptárba)

MESÉLJ MÁSKÉPP!
A harmadik fejezetben gyakorlati tippeket kaphatunk arról, hogyan meséljünk, amelyekhez szintén szorosan kapcsolódnak a közös szertartások. A Mesét Másként programról is bővebben írnak, illetve olyan témákhoz kapcsolódó meséket és feldolgozási ötleteket kaphatunk mint a bizalom, a harag, a boldogság vagy az irigység.

JÁTÉKÖTLETEK
A negyedik fejezetben Kádár Annamária Lilla és Tündérbogyó című mesekönyvének érzelmi intelligenciát fejlesztő történeteihez kaphatunk különböző játékötleteket.

HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓ
Az ötödik fejezetben pedig David Merill és Roger Reid négy szociális stílusának (elemző, fenntartó, promoter és kontrolláló) jellemzőit mutatják be, de természetesen kulcsot kapunk ahhoz is, hogy a különböző típusú felnőttekkel és gyerekekkel miként érdemes kommunikálni.

A Mesepszichológia 1. és 2. részéhez hasonlóan ez a könyv is olvasmányos, hiszen jól strukturált, gyakorlatias tanácsokat ad, melyeket személyes történetekkel egészítenek ki a szerzők. Ajánljuk szülőknek és pedagógusoknak egyaránt, és karácsonyi ajándéknak is jó választás. A szülőknek szóló tanácsok mellett külön kiemelnénk, hogy kifejezetten a pedagógusok számára is rengeteg ötletet és mesefeldolgozási módot tartalmaz a könyv.

Dr. Kádár Annamária és Kerekes Valéria december 12-én mutatják be új könyvüket a Hatszín Teátrumban. A programra előzetes regisztráció szükséges. A jegyek gyorsan fogynak, érdemes minél előbb foglalni! A belépő 1000 Ft, melyből 500 Ft levásárolható, ha a helyszínen megvesztitek a könyvet!

Advent 2. hétvégéjére itt találjátok a legjobb budapesti és környékbeli programokat!

Ajánljuk még a 2017-es legjobb adventi vásárok válogatásunkat, kedvenc téli mesekönyveinket, adventi naptárak és belevalók és jégpálya összeállításunkat!

A minőségi közös idő eltöltéséhez rengeteg jó programot találtok hétről hétre a Hétvégi ajánlónkban, Könyv rovatunkban megtaláljátok a legjobb új meséket és szülőknek szóló könyveket, illetve érdemes Advent rovatunkban is böngészni. Tartsatok velünk decemberben is!