Megjelent a Mesélő Budapest

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Az egyik legjobban várt könyv számunkra a Mesélő Budapest, amelyet november 26-án mutattak be a Mesemúzeumban. Hiánypótló mű, amely erősen ajánlott a fővárosba látogatóknak és budapesti kalandozóknak egyaránt. Mivel a Minimatiné csapata is állandó lendületben van, és naponta felfedezünk valami igazán remek dolgot, legyen az egy új hely, egy szobor, egy míves kapu vagy egy új játszótér, ezt a könyvet jó, ha ezentúl magunkkal visszük.

meselobp_mg_1442w

Tittel Kinga, a szerző idegenvezetőként dolgozik, ezért a könyv is mentes mindenféle tankönyves klisétől, sőt a gyerekek nyelvén is igazán ért, hiszen könyvének ihletője két fia, akik rengeteg kérdést feltettek számára a közös séták során. Mi az a patina? Mi volt valaha a Vígszínház és a körút helyén? Kik voltak a hídmesterek és mi volt a feladatuk? Kit neveztek Budapest „vőlegényének”? És még számtalan kérdésre kapjuk meg a választ mi is.

tittel-kinga

Többféle módon használhatjuk, pl. jövünk-megyünk a városban és magunkkal visszük, a megfelelő fejezeteknél fellapozzuk, vagy séta előtt és utána is megnézhetjük, hogy éppen amerre járunk, milyen kincseket és érdekességeket rejt. Amellett, hogy a könyv szórakoztató, több praktikus dolog is segít bennünket, például a végén a tárgymutató, ahol tematikusan is kereshetünk vagy a fogalom magyarázat. Találhattok még benne például a vallásokkal kapcsolatos táblázatot, illetve több helyszínnél elmeséli, milyen történelmi események kapcsolódnak hozzá.

23_voros_sun_haz_01

A könyv a rengeteg adat és érdekesség mellett mégis könnyed olvasmány, hiszen rengeteg fényképet találtok benne (a Fortepan és a friss képanyag Bouandel Doraya fotóit), illetve kisebb és nagyobb bokszokat, amelyek ragacsszerűen (mint a post-it-ek) helyezkednek el a könyvben (Kapitány Eszter tervezte). Külön kiemelnénk grafikai stílusát, illusztrációit (Kecskés Judit munkája) és ötletes szövegi-képi megoldásait, amely igazán moderné, olvasmányossá, gyerekbaráttá teszi az egész könyvet. A borító belsejében kihajtogatható „térképeket” is találunk, illetve néhány kivágható vonaljegyet, amelyeket könyvjelzőként is használhatunk. Utazásunk során pedig elkísér bennünket Totyi, a városi galamb, aki több helyen is felbukkan a könyvben.

kossuthtereskornyeke_korr

A könyv természetesen nem teljes, kizárólag a legfőbb belvárosi pontokra fókuszál és még egy kötetnyi anyag kimaradt, amely reméljük egy másik könyvben megjelenik majd egyszer. Mi például szívesen olvasnánk olyan kerületekről és városrészekről is mint Csepel, Mátyásföld, Wekerle és még sorolhatnánk. Tittel Kinga elárulta, hogy az ő kedvencei a Bajza utcánál található Epreskert, illetve a Tóth Árpád sétány.

Ez egy olyan könyv, amelynek minden polcon ott a helye, legyen az az otthonunk vagy iskolánk. Szeretettel ajánljuk nemcsak a családoknak, hanem pedagógusoknak és felnőtteknek egyaránt. Ugyan a korosztályi ajánlás 7-14 év, de mi óvodásokon is teszteltük, és nagyon szerették, hiszen Budapest tényleg az egyik legizgalmasabb város, és mindig tartogat valami újdonságot. Fedezzétek fel együtt!

A könyv a Könyvmecénás program keretében valósult meg, és a Kolibri Kiadónál jelent meg.

tittelkinga_meselobudapest

A Sikló két kocsiját Gellértnek és Margitnak hívják, utóbbi azért lett Margit, mert közelebb van a Margit hídhoz.

Podmaniczky Frigyes szobrát az Arany János utcai metrónál találjátok. Őt nevezik „Budapest vőlegényének”, mert nagyon sokat tett a város fejlődéséért. A népszerű „kockás báró” (rá jellemző öltözködése miatt ragadt rá ez a név) agglegény maradt, bár nagy hódolója volt a hölgyeknek. Ha jól közel mentek hozzá egy kis szobrot is tart a kezében, aki nem más mint Pallas Athéné (többek között városvédő istennő szobra).

Budapesten két olyan helyszín találtok, amely az UNESCO örökség része, az egyik a Dunapart, a másik az Andrássy út és a Hősök tere.

Fotó: Minimatiné, Kolibri Kiadó/Németh Dániel, Bouandel Doraya, Térképgrafika: Kecskés Judit

Nézzétek meg a legjobb adventi vásárokat és kedvenc téli könyveinket is! Ha nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!