Magyar Kultúra Napja – ingyenes programok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mucsarnok_ Egy város entrópiája

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján számos múzeum és művelődési intézmény ingyenes programokkal vár benneteket. Néhány helyszínre érdemes előre foglalni, mert hamar elfogynak a regisztrációs jegyek. A válogatásban szereplő programokat középiskolás kortól ajánljuk.

Zabriskie Point

A Műcsarnokban 17 órától Kölcsey irodalmi örökségéről beszélget Kemény István költő és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők című könyvek szerzője Székhelyi József színművész közreműködésével. Az épület mélyföldszinti előadótermében 18 órától Michelangelo Antonioni Zabriskie Point című, 1970-ben készült filmklasszikusát vetítik, az Egy város entrópiája – Julia Stoschek Collection című kiállítás kísérőprogramjaként. Ezen a napon a Műcsarnok kiállításaira és programjaira a belépés díjtalan.

Szechenyi_konyvtar_Filmgyári capriccio_2

Könyvtári körséta, kiállítások és előadások várják az érdeklődőket január 22-23-án az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyvtár január 22-én ingyenes napijeggyel látogatható. A nap folyamán öt alkalommal (11, 12, 14, 15 és 16 órakor) könyvtári körsétára invitálják a vendégeket. Részletes program itt.

20130705a-nagy-fuzet2

Az Uránia moziban a már hagyományos éjszakai mozizásra várják a közönséget. A következő filmeket vetítik: A nagy füzet, Isteni műszak, Köszönöm jól, Nekem Budapest…, A tartótiszt, Isten szolgája-Sándor István a szalézi vértanú, Overdose, Elhallgatott gyalázat, Dolma lányai, Coming Out. Az előadások 50 Ft-os regisztrációs jeggyel látogathatók, a jegyfoglalás a filmcímre kattintva elérhető innen.

Január 22-én 17 órától Bódy Gábor Psyché című Weöres Sándor művére épülő filmjének vágatlan – 4,5 óra időtartamú –, digitalizált kópiáját láthatjuk a Művészetek Palotájában. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A Néprajzi Múzeum is ingyenesen látogatható. Tárlatvezetéssel, előadásokkal várják az érdeklődőket 22-én. Részletes program itt.

Jankovics Marcell: Az ember tragédiája című filmjét január 23-án 18 órától vetítik a MOM Kulturális Központban. A filmvetítés díjtalan regisztrációs jeggyel látogatható. Jegy a MOM-ban váltható.

A Kultúrkúria a Humor és dráma a XX. század első felének elfelejtett magyar irodalmában című képzeletbeli utazással készül ez alkalomból. Az előadáson Gyóni Géza, Dsida Jenő, Tompa László, Reményik Sándor, Wass Albert, Áprily Lajos, Nyírő József, Herczeg Ferenc művei hallhatók. Megtekintése szintén ingyenes!

Hadik_Irodalmi szalon

És a végére egy fizetős program. A Profán zsoltár esten a kortárs irodalmi, zenei és képzőművészeti élet kiválóságait invitálják vendégnek a Hadik Kávéház foteljeibe, Hogyan függnek össze művészeti ágak? Hogy hatnak egymásra alkotók? Erről beszélget Erdős Virág, Rutkai Bori és Kollár-Klemencz László. Belépő: 1000 Ft.