60 éves a magyar költészet napja – 17 verses antológia gyerekeknek és kamaszoknak

Verses antológiák gyerekeknek és kamaszoknak

Verses antológiák gyerekeknek és kamaszoknak

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük meg, idén immár 60 éve.  17 klasszikus és kortárs verses antológia gyerekeknek válogatásunkban az egészen piciktől kezdve az iskolásokon át a 14+-os kamaszoknak szóló kötetekig is találtok remek könyveket.

Piciknek

Toppantós (Cerkabella)

Mikor kezdjünk mondókázni egy kisgyerekkel? Ha lehet, még akkor, amikor anya pocakjában lakik. És aztán mindig, mindenhol, minden alkalommal: ringatás, öltöztetés, etetés, fürdetés, altatás közben – játsszuk és dudorásszuk végig együtt vele a napokat. A Toppantós a legkisebbeknek készült: a népköltészeti és gyerekirodalmi szövegek legjavát válogattuk ki. A legegyszerűbb dajkarímektől kezdve egészen a verses mesékig, játékmondókákig, találós kérdésekig sok-sok mondogatni valót kínálnak. 0 éves kortól.

 

Óvodásoknak

Antanténusz – Mondókák, tréfás versek óvodásoknak (Móra Kiadó)

Ebben az óvodásoknak szóló kötetben a legismertebb, legszebb magyar népi mondókák mellett helyet kaptak klasszikus magyar költők – többek között Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, József Attila, Zelk Zoltán, Csoóri Sándor – ritmusos, játékos versei is. A legendás, számos kiadást megért válogatás felújított kiadásához Bogdán Viktória készített hangulatos illusztrációkat. 3 éves kortól.

 

Cini-cini muzsika (Móra Kiadó)

Ebben a közel négyszáz versben a szülők és az óvónők megtalálják a magyar klasszikus költészet legszebb ismert darabjait és a huszadik század gazdag termésének legjavát. Weöres Sándor, Kormos István, Szabó Lőrinc, Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes, Lackfi János népszerű versei mellett a magyar népköltészet ismert rigmusait gyűjti egybe ez a versantológia.

 

Válogatós (Cerkabella)

Mit dudorásszon a kis óvodás öltözés vagy buszozás közben? Kellene egy igazán vicces állatos mondóka? Esetleg egy új kiszámolós versike? Mivel várjuk a Mikulást? Mivel köszöntsük az anyukákat? A kötetben mindez, és még sok más téma is megtalálható a magyar nyelvű gyerekköltészet legjavából: több mint 70 költő közel 300 verse. A Válogatós költeményei az óvodai évkör jeles ünnepeihez és a gyerekek hétköznapi tevékenységeihez kapcsolódnak (család, foglalkozások, időjárás, játékok, napirend, fák, kert, fiúk-lányok, utazás, állatok stb.) – így az antológia kalendárium is. 3 éves kortól.

 

Diridongó (Móra Kiadó)

Válogatás 70 év legszebb verseiből óvodásoknak. „Ez a város meseváros, / senkiföldjével határos.” A versek világában összeér a valóság és a képzelet. Van, aki piciklin száguld, más falevélből készít nyuszit, vagy épp gesztenyéből embert. Az elmúlt 70 év gyerekirodalmának klasszikusaiból és a kortársak legizgalmasabb verseiből válogat ez a kötet, hogy az óvodásoknak kedvet csináljon az olvasáshoz. 3 éves kortól.

 

Volt egy fakatona (Móra Kiadó)

A Kaláka együttes 2019-ben ünnepelte megalakulásának fél évszázados évfordulóját. Ebből az alkalomból jelenik meg a Móra Kiadó gondozásában a Volt egy fakatona című zenéskönyv, amelynek CD-melléklete a zenekar népszerű gyerekdalait tartalmazza. A kötetben nem csupán a dalok alapjául szolgáló versek kaptak helyet – többek között Móra Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és Lackfi János alkotásai -, hanem a zenekar tagjáról és a Kaláka több évtizedes történetéről szóló mesék is. Sőt: az együttes rajongói a tudásunkat egy humoros kvízjátékkal is próbára tehetik. A jubileumi kötet illusztrációi Herbszt László munkái, a mesés életrajzokat Miklya Luzsányi Mónika írta. 3 éves kortól.

 

6+-os könyvek

Dzsungeldzsem (Cerkabella)

 

A Dzsungeldzsem az éppen olvasni tanuló gyerekeknek készült. Azt szeretnék, hogy az iskolába lépők kiváló, értékes művekből tanuljanak meg olvasni. Ezért kínáljunk nekik ezt könyvet, amelyben a kortárs gyerekirodalom legjobb képviselőinek meséit, verseit gyűjtötték egybe. A kötet a magyar ábécé minden egyes betűjéhez kínál szövegeket úgy, hogy az adott betűhöz kapcsolódó legfontosabb helyesírási problémákra is ráirányítja a figyelmet. 6 éves kortól.

 

Miért vagyok gyerek? – Vagány versek iskolásoknak (Móra Kiadó)

A nagysikerű Diridongó című verseskötet után, amely az elmúlt évtizedek legszebb óvodásoknak szóló költeményeiből válogatott, elkészült az iskolásoknak szóló folytatás, a Miért vagyok gyerek? A kiadványban a klasszikus szerzők – Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Lőrinc és mások – művei mellett számos kortárs alkotás akad, többek között Varró Dániel, Lackfi János, Tóth Krisztina, Kiss Ottó tollából. A kötetben a gyerekek a barátságról, a családról, az állatokról, az évszakokról, és persze a képzelet különös világáról olvashatnak hol könnyedebb, hol komolyabb hangvételű verseket. Klement Csaba rajzaival. 6 éves kortól.

 

Kaláka: Ragyog a mindenség

A Ragyog a mindenség gyermekvers-antológia a kortárs erdélyi irodalom 24 kiemelkedő alkotójától közöl mintegy 200 verset, és mint az utóbbi húsz év gyermekekhez szóló lírájából merítő válogatás, iránymutató az olvasás megkedveltetése, a további könyvválasztás tekintetében. Ez a kötet ugyanakkor hangsúlyosan több mint versantológia: rendhagyó módon arra vállalkozik, hogy teret adjon a vers, a rajz és a zene találkozásának. A gyermeki világ meghatározó motívumait követő versciklusok mindegyikét más-más – összesen tizennégy – Erdélyben alkotó grafikusművész illusztrálta, a stílusok, technikák, színek és formák sajátos ritmusú váltakozása pedig káprázatos vizuális elemekből építkező teret eredményez. 6 éves kortól.

 

Aranysityak – Friss gyerekversek (Móra Kiadó)

Miben különbözik a kulacs a kullancstól? Hogy az egyik csípősebb, mint amilyen vizes a másik. Miért hidegbajosak a felnőttek? Mert nyáron is hidegeskednek, ahelyett hogy örülnének a hűsségnek. Ez a könyv tele van hasonló életfontosságú kérdésekkel és válaszokkal, melyek nélkül igazan nem élet az élet! A kötetet Molnár Jacqueline illusztrálta és Lackfi János szerkesztette. 9 éves kortól.

 

14+-os könyvek

Viszek egy szívet – Egymásra felelő versek (Tilos az Á Kiadó)

A különleges versantológia kötetben klasszikus, tankönyvi nagy verseink sorakoznak, melyekre újabb, modern, esetenként kortárs párjaik felelnek. A válogatás bárkinek segít az újabb verseken keresztül közelebb hozni a klasszikusokat, és a klasszikus költemények fényében újraértelmezni az újabbakat. A Tilos az Á könyvek kiadásában, Győri Hanna válogatásában és szerkesztésében megjelent kötetben a jólismert klasszikus szerzők, Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, József Attila, Pilinszky János, műveivel olyan nagyszerű modern és kortárs költők versei állnak párban vagy alkotnak láncolatot, mint többek között Tandori Dezső, Orbán Ottó, Kemény István, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Varró Dániel és Karafiáth Orsolya. Néha két vers áll egymás mellett, máskor egész sor vers kapaszkodik egymásba, mint kivágott papírbabák. 14 éven felülieknek.

 

Lehetnék bárki – Kortárs és kortalan versek (Tilos az Á Kiadó)

A Lehetnék bárki különleges versantológia, melynek célja kamaszokat és nagyon fiatal felnőtteket bevonni a versolvasók, a líra iránt rajongók körébe, hogy a versek ne csupán az iskolai kötelező anyag részeként jelenjenek meg az életükben, hanem olyan élményként, amely hozzájuk kötődik, nekik szól, őket üti szíven. A versgyűjteményben száztíz magyar költő százhatvan verse olvasható. És hogy mi köti össze őket? Elsősorban az, hogy mindegyik vers a költők harmincéves kora előtt született. Az antológia nyolc tematikus ciklusa mutatja, hogy az olyan témák, mint a szerelem, a család, a város vagy a természet, összehozza a régi és az új költőgenerációkat, de az is tisztán látszik,
mennyi úton-módon jelenik meg mindez a művekben, és mennyire másként a korábbi századokban és a jelen költészetében. A verseket Péczely Dóra válogatta, a borító és a versekhez készült rajzok Locsmándi Mátyás munkái, aki szintén a huszonévesek csapatát erősíti, és ez az első könyv, amelyet illusztrált. 14 éven felülieknek.

 

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez (Tilos az Á Kiadó)

A kötet 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól. Egy kalauzt tart a kezében az olvasó, mely a versek világába nyit kaput: célja, hogy hogy segítsen felfedezni magukat a szövegeket, elvezet az egyik verstől a másikhoz, a harmadikhoz, negyedikhez. A kötet nem tartalmaz életrajzi adatokat, nem mesél el különböző érdekességeket és történeteket az egyes költőkről és versekről, hanem egy igazi útikalauzhoz hasonlóan inkább kommentálja, magyarázza azt, amit olvasunk, felhívja a figyelmet egyes szavakra, fordulatokra, mondatokra, megoldásokra, és ezekből a megfigyelt részletekből áll össze az egész. A kötet esztétikailag is különleges, hiszen a könyv illusztrátora-grafikusa, Gráf Dóra vizuálisan igényes könyvet alkotott: a képi asszociációk nemcsak kapcsolatokat teremtenek művészeti ágak között, de azt is tökéletesen megmutatják, mit jelent a szabad és kreatív, de a szöveg közelében maradó egyéni értelmezés. A könyvben archív fotók, festmények, képzőművészeti alkotások is találhatók. 14 éven felülieknek.

 

Shakespeare – Szabó Lőrinc – Papolczy Péter: Hogyne szeretnélek! – szonettek három hangra (Tilos az Á Kiadó)

William Shakespeare szonettjei eredetiben, Szabó Lőrinc fordításában és Papolczy Péter átköltésében. Mit üzen Shakespeare költői életműve a mai fiataloknak? Lehet-e még keresnivalója a szonetteknek az okostelefonok és Marvel-filmek korában? A kérdésekre Papolczy Péter Hogyne szeretnélek! című könyve válaszol. Ha van tankönyvszagú irodalmi műfaj, a szonett bizonyára az. A fiatalok többnyire csak a középiskolában találkoznak Petrarca és Shakespeare szonettjeivel, és kevés rá az esély, hogy gyakran forgassák a köteteket, ha egyszer túljutottak a korszakon a tananyagban. Reméljük, ezen változtat majd a Tilos az Á kiadó legújabb, Hogyne szeretnélek! című kötete, amely az eredeti Shakespeare-szonettek izgalmas újrafelfedezésére nyújt alkalmat. Az aktualizálás mellett a Hogyne szeretnélek! kötet talán legizgalmasabb vonása a három szerző, az újraértelemző Papolczy, a kanonizált fordító Szabó Lőrinc és az eredeti Shakespeare szövegek kölcsönhatásba hozása. 14 éven felülieknek.

 

Vörös István-Lackfi János: Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta (Helikon Kiadó)

A kortárs irodalom kétszemélyes száguldó kommandója, a Lackfi János-Vörös István duó az Apám kakasa gyerekversátiratainak sikere után rávetette magát gimnáziumi kedvenceinkre meg nemkedvenceinkre, és az Ómagyar Mária-siralomtól az Erőltetett menetig maivá formálták a magyar irodalom legnagyobb verseit. Hány diák ismétli sziszegve, hogy tiszta szívvel betör, ha kell, embert is öl? Hányan ábrándoznak arról, hogy Párizsban járt az ősz? Hányan sóhajtják, hogy ez a sok szépség, mondd, mire való? Hányan viccelődünk vele, hogy isa, por és homou vogymuk, ez a három? A vadonatúj versvariációk kicsit másról szólnak. Arról, hogy Isten áldd meg a magyart belső széthúzással. Vagy hogy na, srácok, még mi van széles e suliban szebb dolog az tornánál? Vagy hogy a tanárok idegére rámegyünk, rámegyünk, mert nincsen többé már agyunk. Vagy hogy megöl a dinófejű nagyúr…14 éves kortól.

 

Szívlapát – kortárs versek (Tilos az Á)

A versgyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen nagy ruhatárban. Lesz köztük olyan darab, ami eleinte lötyög rajtad, mint apád harmincéves bőrkabátja, aztán szépen belenősz. Lesz olyan, ami egyáltalán nem tetszik, és nem is fog soha. Aztán jön a szerelemvers első látásra, majd a nagy, örök kiválasztottak.A kötet darabjait korábban megjelent, felnőtteknek szóló versekből válogatta a szerkesztő. A válogatás egyik fő szempontja az lett, hogy olyan szövegek alkossák a Szívlapát című antológiát, melyek utat találhatnak a fiatal olvasókhoz, akik elsősorban József Attilát, Pilinszkyt, a nyugatosokat, Petrit és persze néhány kortárs költőt szeretnek. De talán többen lennének, ha látnák, milyen sokszínű a kortárs költészet, és hogy ezekben a versekben az élet nagy kérdései gyakran egészen más módon jelennek meg, mint a száz évvel ezelőttiekben. 16 éves kortól.

 

Felhajtóerő (Jelenkor)

Egy antológia. Két műhely. Negyvennyolc vers. Megszámlálhatatlan közös történet. Felhajtóerő – a Jelenkor Kiadó és a Vates Project közös kortársvers-antológiája. A kötet szerzői: Áfra János, András László, Babiczky Tibor, Balla Zsófia, Bándi Máté, Biró Krisztián, Csider István Zoltán, Dékány Dávid, Deres Kornélia, Erdős Virág, Eszenyi Fanni, Fehér Renátó, Fekete Vince, Gráf Dóra, Horváth Benji, Horváth Florencia, Izsó Zita, Kali Ágnes, Kállay Eszter, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Dávid, Kósa Eszter, Kustos Júlia, Láng Orsolya, Locker Dávid, Lukács Flóra, Nádasdy Ádám, Nagy Dániel, Nagy Márta Júlia, Nemes Z. Márió, Peer Krisztián, Pion István, Purosz Leonidasz, Ráday Zsófia, Seres Lili Hanna, Simon Bettina, Simon Márton, Székely Szabolcs, Szijj Ferenc, Terék Anna, Tóth Krisztina, Tóth Vivien, Turi Tímea, Vajna Ádám, Vida Kamilla, Závada Péter, Zilahi Anna. 16 éves kortól.