Átadták a Madárbarátok tanösvényét a Városligetben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

20161115_155405

Néhány napja új tanösvényt adtak át a Városligetben a Magyar Madártani Egyesület munkatársai a Liget projekt keretében 10 új információs táblával, sok izgalmas tudnivalóval és több madárodúval. Mi már kipróbáltuk! 🙂

20161115_153835

Hihetetlen, de a Városligetben kb. 120 madárfaj fordul meg. A tanösvény éppen ezért jött létre, hogy felhívja többek között erre a gazdagságra is a figyelmünket. Igazán hiánypótló helyszín, hiszen a Ligetben rengeteg család sétál minden évszakban könnyű megközelíthetősége, valamint programjai miatt.

20161115_154717

A fészekrakási technikáktól egészen a táplálkozási szokásokig rengeteg dolgot megtudhattok a különböző madárfajokról, akik közül többen a telet is itt töltik. Számos tabló kitér a Városliget emlőseire is. Régebben a mocsáros területen akár őzzel és vaddisznóval is találkozhattatok volna, de ha este kalandoznátok, akkor napjainkban állítólag még rókát is láthattok.

20161115_155027

A madarakat közelről is megfigyelhetitek, hiszen több etetőt és odút is kihelyeztek. Számos olyan információval is gazdagodhattok, hogy otthon hogyan alakíthattok ki madárbarát kertet. Mivel hamarosan beköszönt a tél, érdemes néhány dologra felhívni a figyelmet, például arra, ha elkezditek etetni a madarakat, akkor azt egészen tavaszig folytatni kell. További hasznos információkat a téli madáretetéssel kapcsolatban itt találtok, érdemes elolvasni!

Hasznos tudnivalók:
A tanösvényt a Királydombnál találjátok meg, pontosabban az Ajtósi Dürer sor felőli részén. Mivel nincs körbekerítve, bármikor látogatható. A közelben találjátok a városligeti nagyjátszóteret is, amely hamarosan szintén megújul majd. Nyilvános wc a trolibusz megálló mellett található a Hősök tere irányában.
A tónál szintén több madarat figyelhettek meg a téli időszakban is. Hamarosan megnyílik majd a Nyereg téliesített változata (az Állatkert közelében, a tónál), ahova biztos jó lesz majd betérni egy séta vagy korcsolyázás (november 16-án 17 órakor nyitják meg a Városligeti Műjégpályát, a belépés 6 éves kor alatt továbbra is ingyenes!) után egy forró csokira.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz!