Levendula szedd magad és levendulás fesztiválok 2024-ben – íme 20 kedvenc helyünk

Az enyhe télnek köszönhetően minden picit előbb kezdődik, így a levendulaszüret is. Már június elejétől több helyszínen várnak benneteket az illatos, lila virágok. Válogatásunkban Budapest közeli, Balaton környéki és számos egyéb levendula szedd magad helyszíneket és fesztiválokat találtok.

BUDAPEST KÖZELÉBEN

Kevély-Hegyi Levendulamező – Pilisborosjenő

 

Kevély-Hegyi Levendulamező – Pilisborosjenő

Minden évben ellátogatunk ide. A mezőt a pilisborosjenői Mesevölgy Óvodával szemben találjátok, ahol egy nagyobb, ingyenes parkoló is van. A belépéshez látogatói jegy vagy aratótáska megvásárlása szükséges. Találtok egy nagy lila, üzemen kívüli traktort is a helyszínen, amire fel lehet szállni.
Időpont: 2024. június 7-23. (Érdemes hétköznap menni.)
Facebook oldal: https://www.facebook.com/khlevendulamezo

 

Budakeszi Levendula Farm

Gondozott ültetvény és csodálatos panoráma a János-hegyre és a Zsámbéki-medencére! Ne felejtsétek otthon a gyerekeket és a kutyusokat sem, hiszen számukra is rengeteg szórakozási lehetőség lesz, játékokkal és külön területekkel a fotózásra és a szórakozásra.
Időpont: 2024. június 8-9., június 15-16.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/budakeszilevendulafarm

 

Szedd Magad Levendula – Monor, Strázsa-hegy

Tihanyból származó francia levendulát lesz lehetőségetek aratni szörpnek, szirupnak, teának, sütibe, csokiba, csokornak. Pokrócot érdemes vinni, mert a fák árnyékában lehet hűsölni. A szürethez aratózsák vásárlása szükséges vagy csokorba kötve történik az árusítása. Az éles metszőolló használata kötelező, mert a virág szakítása és rángatása komoly károkat okoz a növénynek!
Időpont: 2024. június 8-9. 15-16., 22-23.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/monor.strazsahegyilevendulas

 

Pátyi Levendulás Kert

Harmadszor kerül megrendezésre a pátyi levendula ünnep. Kiváló borok fantasztikus ízek a Cukorborsótól, valamint ott lesz a Caffe Trevi szombaton és a C’est la vie Café vasárnap. Mindkét nap Levendula shop a Levendulakonyhával. Levendula szüret és vidámság egész hétvégén!
Időpont: 2024. június 8-9.
Facebook oldal: Facebook


Ráckevei Levendulás

Idén megrendezésre kerül a 4. Szedd Magad Ráckevei Levendulaszüret, amely során a tavalyi évhez hasonlóan lehetőségetek nyílik frissen szedni levendulát. Ráckeve felől a Sillingi útról lekanyarodva Újhegy irányában, a Vízmű utca elején a jobb oldalon található a föld.
Időpontok: 2024. június 6-9.; június 13-16.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/rackeveilevendulas

 

Levendulaszüret – Diósjenő

Tárt kapukkal várnak a Diósjenői kertben, ahol lehetőségetek lesz levendulát szüretelni, kézműveskedni, kóstolón és termékbemutatón részt venni, fotózni, valamint gyönyörködni a virágokban.
Időpont: 2023. június 15-16.
Részletek itt.

 

A BALATON ÉSZAKI OLDALA

 

Levendárium – Dörgicsei Levendulás

Kisétálhatsz a levendula mezőre és a szabad ég alatt tele szedheted a kosaradat friss és gyógyító hatású levendula virággal. E különleges alkalomból rendezik meg a Dörgicsei Levendula Majorban idén június 22-én a Levendula Napokat, ahol kicsiket és nagyokat egyaránt izgalmas programokkal várnak.
Időpont: 2024. június 13-16., június 20-23.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/levendarium

 

Szent Balázs-Hegyi Levendulás – Balatoncsicsó, Szentantalfát Nagyvázsony felé elhagyva, az első bal kanyar előtt kell letérni a főútról

Három hétvégén keresztül várnak benneteket. Mi imádjuk ezt a helyszínt, nemcsak a levendulák, hanem a vendégszeretet és a csodás kilátás miatt is. Kapható a levendula mellett szörp, olaj, szappan és még számos csábító termék.
Időpont: 2024. június 15-16.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/sztbalazslevendulas

 

Tihanyi Levendula Hetek

2024-ben június 23-30. között rendezik meg a Tihanyi Levendula Heteket. Érdekes és hasznos programokra, sok-sok beszélgetésre, levendulás lazításra, jó zenékre, ízekre, illatokra, remek szülinapi hangulatra, számíthattok, hiszen idén 20 éves a rendezvény. A programok itt érhetők el.

 

A BALATON DÉLI OLDALA

Kőröshegyi Levendulás – Balatonföldvártól 2 km-re

 

Kőröshegyi Levendulás – Balatonföldvártól 2 km-re

Közel 7 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj Kőröshegyen. A leghosszabb levendulaszüret ideje alatt, egész nyáron sok szeretettel várnak – kutyával együtt – minden levendulaimádót, felfedezőt, nyaralót, túrázót, és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat! Aki levendulát szeretne szedni, az több, különböző méretű aratótáskából választhat, melyekhez metszőollót is kínálnak. Látogatói jegy megváltása után az is körülnézhet, aki kísérőként érkezik.
Időpont: 2024. június 1-jétől augusztusig (többféle levendula szedhető)
Facebook oldal: https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas

 

Dám Farm – Levendulás – Siófok felől Ságvár és Som között

A helyszínen levendulás lekvárok, szörpök, olaj, levendulavíz is kapható. A nagy területen elhelyezkedő szabadtéri gazdaságban nem lesz nehéz távolságot tartani a többi látogatótól. Ollót vigyetek magatokkal!
Időpont: 
2024. június 1-jétől
Facebook oldal: https://www.facebook.com/levendulasfarm

 

Levendula Völgy Ozora

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Szedd Magad Levendula Napok a Levendula Völgyben Ozorán. Sok szeretettel várnak mindenkit egy lenyűgöző lila virágmezővel. Színválasztékban a fehértől a rózsaszínen át a sötét liláig találtok virágokat. Metszőollót érdemes vinni, de korlátozott számban lehet bérelni is. Időpont: 2024. május 25. – június 30.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/Levendula-Völgy-Ozora-488091641602525

 

TOVÁBBI HELYSZÍNEK

 

Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely – Gárdony

A levendulás kert Gárdony belterületén található, a központhoz közel. 800 tő francia levendulájuk van, idén 7 éves az ültetvény. Mivel magánkertként üzemelnek, a belépés előzetes jelentkezés alapján működik, limitált vendégszámmal.
Időpont: 2024. június 8-9., 15-16., 22-23., 29., július 6-7.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/gardonyi.levendula


Smaragdfarm – Daruszentmiklós, Dunaújvárostól 22 km-re

Itt igazán családias környezetben, a tömeget elkerülve szedhettek levendulát az 1 hektáros területen. Vigyetek ollót, metszőollót a szedéshez! Kapható még frissítő levendulaolaj, levendulás víz, de különböző workshopokkal és programokkal is készülnek.
Időpont: 2024. június 1-9., 15-16., 22-23.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/smaragdfarm

 

Kincsek Völgye – Felsőhegy, Bálványos

Ezen a nyáron nem csak a levendulában gyönyörködhetünk, hanem liliomok is gazdagítják a völgyet. Francia levendulából szüretelni kisebb és nagyobb arató zacskókban vagy Kincsek Völgye zsákokban van lehetőség. Metszőollót vigyetek, minimális mennyiségben szívesen adnak a szüret idejére. A belépő adomány alapú, te döntöd el, hogy mi az az összeg amivel támogatni tudod a völgyet.
Időpont: 2024. július 20-21.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KincsekVolgye

 

Levendula Birtok – Szarvas

Szarvason a Maczó-zugban zártkertes övezet családi vállalkozásában 1150 tő levendula fejlődik. Idén június 8-ától várnak benneteket és emellett kézműves programokkal is készülnek.
Időpont: 2024. június 8-23.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/szarvasilevendulabirtok

 

Vértesszőlősi Levendulás

A Vértesszőlősi Levendulásban több mint 3000 tő levendula illatozik, a „Szedd Magad” mellet minden hétvégén különleges eseményekkel készülnek.
Időpont: 2023. június 7-étől
Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057477788147

 

Terehegyi Levendulás – Harkány

A Tenkes-hegy lábánál található helyszínen 2022-ben 1020 tő levendula került elültetésre, így idén első alkalommal hirdetnek meg szedd magad napokat. Hétköznap is lehet szedni előzetes jelentkezéssel. A helyszínen még kapható a helyben szüretelt levendulából készült levendulaolaj és levendulavíz.
Időpont: 2024. június 7-9.
Facebook oldal: Facebook

 

Ondódi Levendulás – Debrecen

A II.Ondódi Levendulaszüreten a tavalyi évhez hasonlóan magatok szedhetitek kedvenc virágotokat! Emellett egyéb programokkal is készülnek a helyszínen.
Időpont: 2024. június 8-9., 15-16.
Facebook oldal: Facebook


Tiszaderzsen 2024. június 15-én a IV. Levendula Fesztivál. Részletes program itt.

 

Pannonhalma

Remek napot tölthettek Pannonhalmán is, ahol van egy rövidebb tanösvény, lombkorona ösvény, levendulás- és gyógynövény kert, arborétum és illatmúzeum is. Minőségi levendulás termékek és levendulás fagyi is kapható a Pausa Apátsági Cukrászdában.
Időpont: 2024. június 8-9.
Web: Levendulanapok 2024 – Pannonhalmi Főapátság

 

Minden helyszínre vigyetek magatokkal naptejet, kalapot, vizet! Érdemes saját metszőollóval készülni, illetve aki allergiás a méhcsípésre, mindenképp vigyen magával gyógyszert!

 

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!