Levendulaszüret 2023 – 20 lila és illatos mező

Idén is több helyszínen várnak bennünket levendula szürettel. Válogatásunkban Budapest közeli, Balaton környéki és számos egyéb helyszínt találtok.

BUDAPEST KÖZELÉBEN

Kevély-Hegyi Levendulamező – Pilisborosjenő

Kevély-Hegyi Levendulamező – Pilisborosjenő
Minden évben ellátogatunk ide. A mezőt a pilisborosjenői Mesevölgy Óvodával szemben találjátok, ahol egy nagyobb, ingyenes parkoló is van. A belépéshez látogatói jegy vagy aratótáska megvásárlása szükséges. Találtok egy nagy lila, üzemen kívüli traktort is a helyszínen, amire fel lehet szállni.
Időpont: 2023. június 16. – július 2. (Érdemes hétköznap menni.)
Facebook oldal: https://www.facebook.com/khlevendulamezo

Budakeszi Levendula Farm
Gondozott ültetvény és csodálatos panoráma a János-hegyre és a Zsámbéki-medencére! Vendégszerető háziak, házias ízek várják a Budakeszire látogató vendégeket. Vendégük lesz Budakeszi egyik legszuperebb házi hamburger Mestere is a Catering Sharks. Időpont: 2023. június 17-18.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/budakeszilevendulafarm

Szedd Magad Levendula – Monor, Strázsa-hegy
Tihanyból származó francia levendulát lesz lehetőségetek aratni szörpnek, szirupnak, teának, sütibe, csokiba, csokornak. Pokrócot érdemes vinni, mert a fák árnyékában lehet hűsölni. A szürethez aratózsák vásárlása szükséges vagy csokorba kötve történik az árusítása. Az éles metszőolló használata kötelező, mert a virág szakítása és rángatása komoly károkat okoz a növénynek!
Időpont: 2023. június 16-18., 23-25.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/monor.strazsahegyilevendulas

Pátyi Levendulás Kert
Másodszor kerül megrendezésre a pátyi levendula ünnep. Gyermekprogramok, helyi borok a Déberling borászattal, fantasztikus ízek várnak rátok a Cukorborsótól, valamint Levendula shop a Levendulakonyha jóvoltából. Levendulát szedni kizárólag aratótáska vásárlásával lehet.
Időpont: 2023. június 17-18.
Facebook oldal: Facebook
Fb esemény itt.

Ráckevei Levendulás
Idén megrendezésre kerül a 3. Szedd Magad Ráckevei Levendulaszüret, amely során a tavalyi évhez hasonlóan lehetőségetek nyílik frissen szedni levendulát. Ráckeve felől a Sillingi útról lekanyarodva Újhegy irányában, a Vízmű utca elején a jobb oldalon található a föld.
Időpontok: 2023. június 16-18., június 23-25., június 30. – július 1.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/rackeveilevendulas

Levendulaszüret – Diósjenő
Tárt kapukkal várnak a Diósjenői kertben, ahol lehetőségetek lesz levendulát szüretelni, kézműveskedni, kóstolón és termékbemutatón részt venni, fotózni, valamint gyönyörködni a virágokban.
Időpont: 2023. június 17-18.
Részletek itt és itt.

Nadapi Levendulás
Szeretettel várják a levendulabarátokat, kikapcsolódásra vágyó családokat, baráti társaságokat. Metszőollót vigyél magaddal, valamennyit ők is tudunk kölcsönözni. A levendulát csak a megvásárolt tasakokba lehet szedni. Megközelítés: Budapest az M7-es autópályáról a velencei MOL kútnál kell lejönni Nadap felé, onnan az út egyenesen a levendulák felé visz.
Időpont: 2023 június 17-18., június 24-25., július 1-2.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093115686035

A BALATON ÉSZAKI OLDALA

Levendárium – Dörgicsei Levendulás
Június 25-én kisétálhatsz a levendula mezőre és a szabad ég alatt tele szedheted a kosaradat friss és gyógyító hatású levendula virággal. E különleges alkalomból rendezik meg a Dörgicsei Levendula Majorban a Levendula Napokat, ahol kicsiket és nagyokat egyaránt izgalmas programokkal várnak.
Időpont: 2023. június 25.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/levendarium
Esemény

Szent Balázs-Hegyi Levendulás – Balatoncsicsó, Szentantalfát Nagyvázsony felé elhagyva, az első bal kanyar előtt kell letérni a főútról
Három hétvégén keresztül várnak benneteket. Mi imádjuk ezt a helyszínt, nemcsak a levendulák, hanem a vendégszeretet és a csodás kilátás miatt is. Kapható a levendula mellett szörp, olaj, szappan és még számos csábító termék.
Időpont: 2023. június 30. és július 1-2.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/sztbalazslevendulas
Fb esemény itt.

A Tihanyi Levendula Fesztivált 2023-ban június 17. és július 2. között rendezik meg. A programok itt érhetők el.

A BALATON DÉLI OLDALA

Kőröshegyi Levendulás – Balatonföldvártól 2 km-re

Kőröshegyi Levendulás – Balatonföldvártól 2 km-re
Közel 7 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj Kőröshegyen. A leghosszabb levendulaszüret ideje alatt, egész nyáron sok szeretettel várnak – kutyával együtt – minden levendulaimádót, felfedezőt, nyaralót, túrázót, és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat! Aki levendulát szeretne szedni, az több, különböző méretű aratótáskából választhat, melyekhez metszőollót is kínálnak. Látogatói jegy megváltása után az is körülnézhet, aki kísérőként érkezik.
Időpont: 2023. június 9-étől augusztus közepéig (többféle levendula szedhető)
Facebook oldal: https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas
Fb esemény itt.

Dám Farm – Levendulás – Siófok felől Ságvár és Som között
A helyszínen levendulás lekvárok, szörpök, olaj, levendulavíz is kapható. A nagy területen elhelyezkedő szabadtéri gazdaságban nem lesz nehéz távolságot tartani a többi látogatótól. Ollót vigyetek magatokkal!
Időpont: 
2023. június 16-ától
Facebook oldal: https://www.facebook.com/levendulasfarm

Levendula Völgy Ozora
Ebben az évben minden nap június 10-étől várnak benneteket a csodás Ozorán. A „Szedd magad” program mellett élményfestéssel, hangtál terápiával és még számos más programmal is készülnek. Jelenleg 15 fajta levendulából nyílik lehetőség a szüretelésre, melyből 11 fajta angustifolia (francia) és 4 fajta intermedia (angol). Színválasztékban a fehértől a rózsaszínen át a sötét liláig találtok virágokat. metszőollót érdemes vinni, de korlátozott számban lehet bérelni is.
Időpont: 2023. június 10. – július 9.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/Levendula-Völgy-Ozora-488091641602525

TOVÁBBI HELYSZÍNEK

Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely – Gárdony
A levendulás kert Gárdony belterületén található, a központhoz közel, 600 tő francia levendulával. Mivel ez egy magánkert, a belépés előzetes jelentkezés alapján működik, limitált vendégszámmal. Üzenetben kell náluk jelentkezni! A helyszínen megvásárolható szedőzsákok és kosarak lesznek, amikbe szedhető a levendula.
Időpont: 2023. június 17., 24., július 1., 8., 15.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/gardonyi.levendula
Fb esemény itt.

Smaragdfarm – Daruszentmiklós, Dunaújvárostól 22 km-re
Itt igazán családias környezetben, a tömeget elkerülve szedhettek levendulát az 1 hektáros területen. Vigyetek ollót, metszőollót a szedéshez! Kapható még frissítő levendulaolaj, levendulás víz, levendulás és bodzás limonádé, palánták!
Időpont:
2023. június 10. – július 2.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/smaragdfarm
Fb esemény itt.

Kincsek Völgye – Felsőhegy, Bálványos
Ezen a nyáron nem csak a levendulában gyönyörködhetünk, hanem liliomok is gazdagítják a völgyet. Francia levendulából szüretelni kisebb és nagyobb arató zacskókban vagy Kincsek Völgye zsákokban van lehetőség. Metszőollót vigyetek, minimális mennyiségben szívesen adnak a szüret idejére. A belépő adomány alapú, te döntöd el, hogy mi az az összeg amivel támogatni tudod a völgyet. Időpont: 2023. június 23-25.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KincsekVolgye
Fb esemény itt.

Levendula Birtok – Szarvas
Szarvason a Maczó-zugban zártkertes övezet családi vállalkozásában 1150 tő levendula fejlődik. Idén június 17-étől várnak benneteket hétköznap esténként és hétvégén egész nap.
Időpont: 2023. június 17-étől
Facebook oldal: https://www.facebook.com/szarvasilevendulabirtok

Vértesszőlősi Levendulás
Június 15-étől francia és angol levendula is szedhető Vértesszőlősön.
Időpont: 2023. június 15-étől, hétköznap 16-19 óráig és hétvégén 10-20 óráig
Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057477788147

Szecsődi levendula szüret – Lázók Birtok
2023. július 8-án 10 és 19 óra között tartják az immár hagyományossá vált levendulaszüretet. Szeretettel várják a levendulabarátokat.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/lazokbirtok

Tiszaderzsen 2023. június 30-a és július 2-a között vár benneteket a III. Levendula Fesztivál. Részletes program itt.

Pannonhalma

Remek napot tölthettek Pannonhalmán is, ahol van egy rövidebb tanösvény, lombkorona ösvény, levendulás- és gyógynövény kert, arborétum és illatmúzeum is. Minőségi levendulás termékek és levendulás fagyi is kapható a Pausa Apátsági Cukrászdában.
Időpont: 2023. június 23-25. és június 30. – július 2.
Web: https://pannonhalmifoapatsag.hu/pannonhalmi_levendulanapok/

Minden helyszínre vigyetek magatokkal naptejet, kalapot, vizet! Érdemes saját metszőollóval készülni, illetve aki allergiás a méhcsípésre, mindenképp vigyen magával gyógyszert!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!