A legújabb könyvek karácsonyra – 1. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyv

Az első részben a legkisebbeknek és óvodásoknak találtok nemrég megjelent klasszikus és kortárs meséket. Mi bármelyiket szívesen látnánk a fa alatt, sőt ezek közül biztosan néhány ott lesz nálunk is. A sorozatot folytatjuk, és nem hagyjuk jó könyv nélkül a nagyobbakat sem. 😉 Könyvek karácsonyra 1. rész!

A baba bab – Morzsa kutya (Betűtészta Kiadó)

morzsa_kutya

A baba bab-sorozat második kötetét, a Morzsa kutyát azoknak a babáknak ajánljuk, akik éppen most kezdenek el beszélni. Ám a lapozóban már olyan szövegek is találhatóak, melyek a Babagombóctól egy lépéssel tovább vihetik a mondókázókat. A második részbe ezért az egykor nagy népszerűségnek örvendő mondókákon túl olyanok kerültek, melyek új távlatokat nyitnak a beszéd tanulásában. Mi az első részt nagyon szerettük, és a mai napig előkerülnek belőle versek.

Babageometria II. rész – Formák (Két Egér könyvesbolt)

babageo_formak

Kontraszt és ritmikus változás. Nagy Diána lapozójában ezúttal egyszerű formák átváltozásait követhetik a legkisebbek. A Babageometria két része tökéletes kiegészítője egymásnak és nélkülözhetetlen kelléke a baba könyvtárának! A fekete-fehér kontrasztja, és a vonalak ritmikus változása segíti a látás fejlődését. Előbbi a szem fókuszálásának képességét, az éleslátás kialakulását, utóbbi a szemmozgásokat, illetve a mozgó tárgyak követésének képességét fejleszti.

Plüsspuma (Betűtészta Kiadó)

pluss_puma

Egyévesként az élet csupa kaland! Ebben a korban nincs finomabb dolog egy bögre fülénél. Egy nap telis-tele van felfedezésekkel, például hogy vannak nálunk kisebb és nagyobb gyerekek is. Ambrózy Zsófi lapozója 9 játékos vers formájában örökíti meg egy egyéves gyerek napját – a reggeli felkeléstől az utolsó esti ásításig.

Katáng mesekönyv és lemez (Kolibri Kiadó)

hetmadar

Mit tehet a mesebeli legény, ha űzi, hajtja belülről valami, hogy a hét aranytollú madár nyomára bukkanjon? Mi mást: útnak indul, világgá megy. Megtapasztal jót, rosszat, s mire útja végére ér, talán bölcsebb is lesz egy kicsit. Ezt a könyvet minden korosztálynak ajánljuk, közben Máray Mariann csodás rajzait is nézegethetitek.

Barbapapa sorozat (Kolibri Kiadó)

barbapapa_sorozat

Barbapapa történeteit végre magyarul is olvashatjuk. Mivel képes az alakját változtatni, ötletességének köszönhetően minden akadályt le tud győzni. Két mese és két minikönyv is megjelent novemberben.

Nappali dalok (Bookline)

„Ha berakok egy zenét, és elkezdünk táncolni a nappaliban, miután mindenki megérkezett a saját világából, sokkal könnyebb az egymásra hangolódás. Ezért olyan dalokat írtam, amelyek az átmeneteket segítik pulzáló, táncra késztető ritmusokkal, szép ívű, otthonosan csengő dallamokkal.” Palya Bea zenés-játékos egymásra hangoló CD-je és könyve szuper karácsonyi ajándék. Hamarosan bővebben is olvashattok róla.

Boldog karácsonyt, Szutyok! (Móra Könyvkiadó)

boldog-karacsonyt-szutyok

A sorozat karácsonyi kötetében a két barát mindenképpen házban akarja tölteni a szentestét. Igen ám, de ki látna szívesen vendégül egy csapzott kutyát meg egy elgázolt macskát? Igazi karácsonyi történet az ünnepekre.

Uni, az unikornis (Betűtészta Kiadó)

uni_az_unikornis_3

Rosenthal könyve „fordított történet”, melyben a szerencsés egyszarvú, Uni, egy olyan kislányban hisz, aki tényleg létezik! A gyerekeknek és szüleiknek Uni azt üzeni, hogy mennyire fontos a barátság és a gyerekkori képzelet ereje életünkben. S persze azt, hogy szeressük az unikornisokat, bármit is gondoltunk eddig a róluk szóló könyvekről.

Tesz-vesz város iskolája (Móra Könyvkiadó)

teszvesziskolaborOK

Elérkezett a nagy nap: kezdődik az iskola! Cicó reggel Egonnal készülődik, majd csupa izgalmas órán vesz részt. Velük együtt ismerkedhetünk meg az ábécé betűivel, a számok és a színek világával, a napok, hetek, hónapok körforgásával. Közben nemcsak Mézes tanító nénit zárjuk a szívünkbe, hanem Buhera mestert, az iskola kelekótya gondnokát is. A nagyobb óvodások mellett a kisebbeket is mindig elvarázsolja Richard Scarry világa.

Dorci, a legkisebb óvodás (Pagony)

vadadi_adrienn_dorci_a_legkisebb_ovodas

Az óvodába új kislány érkezik, Dorci, aki még csak 3 éves, de mindenki nagyon szereti, viszont gyakran hiányzik a mamája és egyéb óvodai dolgokkal is meg kell küzdjön. A problémák megoldásában pedig Vadadi Adrienn segít, aki tényleg nagyon jól ismeri az ovisok világát. Melegszívű mesekönyv az ovisok mindennapjairól Igor Lazin mulatságos rajzaival.

Kalimpa (Pagony)

kalimpa_01

Kalimpa minden fejezetben megtanul valamit – kúszni, mászni, futni, ugrani, egyensúlyozni, dobni. A gyerekek (és persze a szülők, pedagógusok) pedig minden fejezet után találnak sok-sok mulatságos, játékos feladatot, amelyek segítik a mozgásfejlődést, és így megalapozzák az iskolaérettséghez szükséges nagy- és kismozgások kialakulását.Mese és mozgás egy igazán remek könyvben.

Gufó, a fák ünnepén (Csimota)

gufo

Gúfó, a bagolyfióka mindig izgalmas kalandokba keveredik. Az első részt is nagyon szerettük, itt pedig a bükk egy titokzatos ünnepre indul vele, ahol a Fekete-hegy famatuzsálemei egyetlen éjszaka alatt eljátsszák az évszakok váltakozását.

Zen üzenetek (Betűtészta Kiadó)

zen_uzenetek_jon_j_muth

Edi, Miska, Kari, a három testvér, rendkívül szerencsés, mivel szomszédjukba egy Víztükre nevű panda költözik. Ő mondja el nekik azokat a meséket, melyek már évszázadok óta terjednek szájról szájra.

A sorozat folytatását a nagyobbaknak szóló könyvekkel itt olvashatjátok!

Nézzétek meg a legjobb adventi vásárokat és kedvenc téli könyveinket is! Ha nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!