Kirándulások, fesztiválok, múzeumok – íme a legjobb programok a tavaszi szünetre 2019-ben!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsvét - Skanzen, Szentendre

A tavaszi szünet igazán jó idővel és sok jó programmal vár benneteket. Találtok nálunk kirándulásokat, koncerteket, húsvéti fesztiválokat, kiállításokat, kézműves programokat, premieres filmeket és még sok minden mást, sőt még a Varázslatos világűr című kiállításra is nyerhettek családi belépőt!

KIÁLLÍTÁSOK

Varázslatos világűr – Csillagközi kaland – Kiállítás és játék – Vajdahunyadvára, nyitva a tavaszi szünet minden napján!

Vajon mit rejt a világűr? Titokzatos talány vagy ismeretlen veszély vár a galaxis mélyén? Aki elég bátor ahhoz, hogy űrkalandornak álljon, felfedezheti az univerzum legvarázslatosabb jelenségeit! A Vajdahunyadvárban nyíló új, tavaszi kiállítás és játék képzeletbeli űrutazásra, csillagközi kalandra hív. A játék során bebarangolhatjátok a Naprendszert 24 állomáson keresztül, sőt, elmerészkedhetnek a Tejúton is túlra, miközben furfangos feladványok és kozmikus kihívások teszik próbára bátorságotok, tudásotok és érzékeitek. Korosztályi ajánlás: 6–99. 7 év alatti gyermekek szülői segítséggel tudják végigjátszani a játékot, de a nagycsoportos óvodás gyerekeknek is nagyon tetszett. Belépéskor szöveges játékfüzetet kaptok, és ha megoldjátok a feladatokat, ajándékot is kaptok a végén. A kiállítás és játék bejárása 1-1,5 órát vesz igénybe. Belépőjegyárak: felnőtt 1950 Ft, gyermek (3–14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1750 Ft, családi (2 felnőtt és 2–3 gyermek) 6950 Ft.
Játsszatok velünk és nyerjetek családi belépőt (2 felnőtt + 2 gyerek) a kiállításra! A következő kérdésre várjuk a választ április 23-a éjfélig a jatek@minimatine.hu-ra: Meddig tart nyitva a kiállítás?
a) április végéig
b) május 26-áig, gyereknapig
c) augusztusig
Egy kis segítséget itt találtok. Játékszabályzat itt.

MÚZEUMI PROGRAMOK

Kövesd a nyuszit! – Magyar Nemzeti Galéria, április 18., csütörtökön 10:30-12:30

A tavaszi szünet első napján a húsvéti nyuszi a Magyar Nemzeti Galériában jár. Kövessétek a nyomait, keressétek meg és gyűjtsétek össze a kirakós darabjait, és meglelitek a múzeumi nyuszit, aki ajándékkal vár titeket. A programon Bartos Erika, a Bogyó és Babóca és a Brúnó Budapesten megálmodója tart mesedélelőttöt a gyerekeknek. Részvételi díj: 1000 Ft/fő felnőtteknek, 500 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt.

Bőröndös játék a Szépművészeti Múzeumban

Már beszámoltunk nektek arról itt, hogy mennyi újdonság, gyerekbarát program vár benneteket a Szépművészeti Múzeumban. A bőröndös játékot a tavaszi szünetre is ajánljuk. Március végén új tartalmakkal lecserélték a feladatokat, úgyhogy annak is érdemes elmenni, aki már kipróbálta. Kicsit nehezebbek voltak a feladatok, mint múltkor, de most az egyiptomi kiállításban kell barangolni, amit mi nagyon szeretünk. Miután jegyet váltottatok, a bőröndöt 2000 Ft-ért tudjátok kibérelni a bejáratnál található információs pultnál. 6 év alatt ingyenes a belépés a múzeumba.

Húsvéti készülődés – Skanzen, április 16-20.

Böjti játékok, nagytakarítás a Gyerekgazdaságban, böjti ételek kóstolója, kézműves helyszínek, húsvéti totó, szagosvíz-készítés (bemutató) és festőnövények megismerése, nagyheti szokások és tematikus túrák várnak rátok a tavaszi szünetben a Skanzenben. Múzeumi belépővel látogatható programok.

KONCERT

Veronaki: Gőgös Gúnár Gedeon – mesekoncert – Újpest, Upszín, április 18., csütörtökön 10:00

Az interaktív Gőgös Gúnár Gedeon mese-koncert világzenei hangzásában a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. Jegyár: 1800 Ft.

Rutkai Bori Banda – Tavasz Terasz, Akvárium Klub, április 21., vasárnap 11:00 (ingyenes)

Húsvét vasárnap a Rutkai Bori Banda táncoltatja meg a közönséget az Akvárium Klubnál, és természetesen ott lesz Nyúl Ubul meg a többiek is. Ingyenes!

KIRÁNDULÁS, SZABADTÉRI ESEMÉNY

Indul a Margitszigeti Zenélő Szökőkút új zenei programja! – Margitsziget, Szökőkút, április 19., pénteken 10:00 (ingyenes)

Pénteken indul a margitszigeti zenélő szökőkút új zenei programja amely új látványvilágot, vízképet és formát kapott. A gyerek blokkok 11 órától és 16 órától hallhatók Vuk dalával, Halász Judit, a 100 Folk Celsius, a
Jégvarázs, Micimackó és a Zootropolis című film dalával. Keressétek fel a Pólós játszóteret is, illetve a többi szuper helyet a szigeten! Ingyenes!

Ünnepi hosszú hétvége a Holnemvolt Várban – április 20-22.

A Holnemvolt Várban az állatsimogató, az alpakasimogató és a dámsimogató mellett a húsvéti hosszú hétvégén nyuszisimogatóval is várják a gyerekeket. Közben pedig felhívják a figyelmet a felelős nyúltartásra is. A Holnemvolt Vár állatkerti belépővel látogatható, de külön a parkba is lehet jegyet venni 1000 Ft/fő-ért. Itt írtunk róla bővebben. Azóta a helyszín Szamóca kiskertész-tanodával, Cápasulival és markolós játékkal is bővült.

Tavaszi szünet a Budakeszi Vadasparkban – április 18-23.

A Klíma-kaland ismeretterjesztő játékain keresztül kicsik és nagyok sok mindent megtudhatnak az időjárásról, a természet tavaszi ébredéséről. A gyerekeket ugrálóvár, kézműves programok és egész napos tojáskeresgélő vetélkedő (április 20-22. között), míg a természet ehető kincsei iránt érdeklődőket Erdei Piac (április 21-én) várja. A programokon való részvétel a belépőn felül ingyenes.

Föld napja a Sas-hegyen –  Sas-hegyi Látogatóközpont, április 20., szombaton 11:00

A Sas-hegyi Természetvédelmi Terület kiváló példa arra, hogy a fővárosban, 30 hektáron is érdemes komolyan venni a természetvédelmet és aktívan tenni a biológiai sokféleség megőrzéséért. Könnyű séta a város felett. Jegyár: 900-1000 Ft.

Nagyszombati gólyaköszöntő – Dinnyés, április 20., szombaton 9:00

Mindegyik gólyafészek foglalt már. A gólyák nászát és építkezését figyelhetitek meg. Javában tart a tavaszi madárvonulás is, illetve a nádi és bokorlakó madarakkal is megismerkedhettek. Jegyár: 750-1000 Ft.

Tavaszi szünetes kedvezmény a Tarzan Parkban

Április 19. és 22. között minden gyerekjegy mellé 1 kísérő jegye 50%-os kedvezménnyel váltható meg a Tarzan Parkban. Itt írunk a parkról bővebben!

EGYÉB

Tavaszváró húsvéti kézműveskedés és kézműves portékák vására – Vajdahunyadvára, április 13-23.

Húsvét alkalmából április 13-23-a között ünnepi díszekbe öltözött múzeumépülettel és tavaszköszöntő kézműveskedéssel várjuk az érdeklődőket! A látogatók népi iparművészek segítségével ismerhetik meg a húsvéti tradíciókat, a tojásfestés és karcolás hagyományos módjait, az ünnepi díszek készítésének technikáját.  Nagypéntektől húsvéthétfőig a Vajdahunyadvár udvarán kézműves portékák vására is helyet kap, ahol az érdeklődők kiváló kézművesek termékekből válogathatnak, valamint végigkóstolhatják a különféle húsvéti finomságokat! A múzeum húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is nyitva tart!

Vonatfesztivál a Miniversumban – április 18-23.

Fedezzétek fel folyamatosan mozgásban levő, interaktív minivilág elbűvölő és vicces pillanatait! A kiállítás megtekintése mellett, mindennap nyuszikereső játékkal, és speciális tojásvonattal is várják
a gyerekeket és a felnőtteket.

Ingyenes kézműves foglalkozás – Zugló, Cserepesház és Lipták Villa, április 18., csütörtökön 10:00 (ingyenes)

Zuglóban két helyszínen a Cserepesházban és a Lipták Villában is kézműveskedhettek a tavaszi szünet első napján. Ingyenes!

Éjszakai kalandtúra – Budakeszi Vadaspark, április 19., pénteken 18:45 (regisztrációs)

Voltál már éjszaka igazi vadak között? Amit a máskor nem hallható neszezések, horkantások és huhogások tesznek még vérfagyasztóbbá, nem beszélve az elemlámpa fényében megvillanó szempárokról…Izgalmas esti kaland a Budakeszi vadasparkban. Előzetes regisztráció szükséges itt. Jegyár: gyerek 1200 Ft, felnőtt 2600 Ft.

Húsvéti készülődés – Mesemúzeum, április 20., szombaton 11:00 (korosztály: 6-12 év)

Tojást berzselhet minden kedves látogató, és készíthettek gipszből, csuhéból, papírból, gyapjúból tojástartó kosárkákat, mindenféle formában. Sokféle alapanyaggal készülnek, kreativitásra fel! A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig.

Föld napja az Orczy parkban – április 23., kedden 14:00-18:00 (ingyenes- ÚJ IDŐPONT: ÁPRILIS 25.)

A megújult Orczy park játszóterére hívnak benneteket új időpontban, ÁPRILIS 25-ÉN 14 órától, ahol lesznek szabadtéri játékok, lepedő festés, szélforgó készítés és meglepetések. Ingyenes!

PREMIERES FILMEK ÉS HÚSVÉTI FESZTIVÁLOK

Összegyűjtöttük, hogy milyen jó filmeket nézhettek meg a tavaszi szünetben a hazai mozikban, illetve a húsvéti fesztiválokat itt találjátok! A legjobb kirándulások gyerekekkel összeállításainkból is érdemes válogatni.

2 ÚJ JÁTSZÓTÉR ÉS PARK

Az elmúlt egy hétben két új játszótér és park megnyitóján is jártunk. A II. kerületiek a megújult Adyligeti parknak, a csepeliek pedig a Rákóczi kertnek örülhetnek.

Nagyon jó tavaszi szünetet és kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk mindenkinek! Tartsatok velünk, hiszen érkezünk még további jó ötletekkel, illetve a jövő héten új könyves válogatásokkal és szuper ingyenes programokkal a Budapest Könyvfesztivál kapcsán!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.