Íme a legjobb programok az őszi szünetben! – okt. 28. – nov. 3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

gyerekprogramok-őszi szünet

Animációs filmfesztivál, Halloween programok, múzeumi szünetelő számos helyszínen, táborok, kirándulások várnak rátok október 28. és november 3. között. Íme a legjobb programok az őszi szünetben!

MÚZEUMOK

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Még tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amihez kapcsolódva rengeteg őszi szünetelő programmal is készülnek a különböző múzeumok. Ezekből válogattunk nektek, érdemes időben regisztrálni vagy megvásárolni a jegyeket!

Tökös hét a Skanzenben – Szentendre, Skanzen, október 29. – november 3.

Igazi „tökös” programokra várják a gyerekeket és a felnőtteket az őszi iskolai szünet ideje alatt. A tökös témahéten a népszerű újvilági növény, a tök nyomába eredhettek. Megtudhatjátok, milyen ételek, eszközök, játékok készültek belőle. Bepillantást nyerhettek a tökmagsajtolás vagy a tökmagköpesztés rejtelmeibe, a kertészeti szakértők pedig a tökfélék sokféléségével ismertetnek meg. A normál napokra érvényes múzeumi belépők és kedvezmények érvényesek.

Legyél te is környezetvédő! – ökofoglalkozás kreatívan a Mesemúzeumban, október 28-30., 11 órától

Miből készül az eldobható, komposztálható tányér és evőeszköz? A kreatív foglalkozás keretében ez is kiderül. A foglalkozáson hangszereket készíthettek érdekes, lebomló alapanyagokból. Minden kicsit és nagyot szeretettel vár Farkas Réka iparművész. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig. November 2-án, szombaton délelőtt 11 órától pedig kipróbálhatjátok a Mesemúzeum társasjátékait is.

Páncél-simogató – avagy hogyan készültek a középkori fegyverek? – Magyar Nemzeti Múzeum, október 30., szerdán 10:00 (regisztrációs)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki szívesen fogna kézbe páncélt, sisakot, vértet vagy akár csak vereteket, és megismertetjük a hagyományőrző páncélkészítők mesterfogásaival! Jegyár: állandó kiállítás belépő jegye + 250 Ft/fő programjegy. Regisztráció itt.

Családi délelőtt: Ruhából kép a falra – Ludwig Múzeum, november 2., szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a MINTÁZAT ÉS DEKORÁCIÓ című kiállításhoz kapcsolódik. Ezeket a valakik által már megtervezett anyagokat használhatjátok fel arra, hogy saját textilképet készítsetek. Most nem ceruzát vagy festéket használhattok üzeneteitek megfogalmazására, hanem a korábban iparművészek által megtervezett anyagokat. Regisztrációs szükséges előző nap 14 óráig: dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Jegyár: 600 Ft/fő.

Varázslények – Mesebeli küldetés – Vajdahunyadvára, minden nap nyitva november 3-ig!

A VARÁZSLÉNYEK – Mesebeli küldetés című kiállítás egészen november 3-ig látogatható a Vajdahunyadvárban. A látványos kiállításba lépve egy képzeletbeli, mesebeli tájra érkeztek, ahol tudásotokra, ügyességetekre és érzékeikre is szükség lesz ahhoz, hogy a küldetést teljesítsétek, és kiszabadítsátok a varázslatos lényeket! Itt írtunk róla részletesebben. A kiállítás október 28-án zárva tart, a többi napon nyitva lesznek!

Kultea szünidős programok – október 29-31., 10:00-12:00 (regisztrációs)

Október 29-én a fűszerek útját ismerhetitek meg a Kulteában, és fűszerkeveréket is készíthettek, sőt lepényt is süthettek. Október 30-án az ostyasütés rejtelmeibe, október 31-én pedig a forró csokoládé főzés titkait ismerhetitek meg a szünidei programok keretében. Jegyár: 1400 Ft. Regisztráció: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com; 1/375-6249

Furagura-fluxus – Ludwig Múzeum, október 29., 10:00 és 14:00 (regisztrációs)

A minták, a formák közösségek hagyományaiból fakadnak, jól ötvözésével érzelmi ott létünket mutathatjuk meg. Így felhasználva a Furagura, kreatív játszótér nonfiguratív elemeit, jönnek létre textil mesék, amik játékos kollázsolással kapnak teret, és nyitnak ablakot a világra. A programjegy ára 600 Ft. Regisztráció: d.nagy.helena@ludwigmuseum.hu.

60 perc alatt a Föld körül – Magyar Nemzeti Galéria, október 29-31. (érdemes előre megvenni a jegyeket)

Az izgalmas, gyerekeknek szóló tárlatvezetéseken festményekkel és szobrokkal ismerkedhettek, izgalmas történeteket hallgattok és nem mindennapi helyszíneket fedezhettek fel. Keddtől csütörtökig, 11 és 16 órás kezdettel várják az érdeklődő kisebb és nagyobb gyerekeket! A gyerekeknek a részvételi díj 900 Ft, a felnőtt kísérőnek a rá vonatkozó jegyár érvényes. A délelőtti vezetések ajánlott korosztálya: 6-10 év. A délutáni vezetések ajánlott korosztálya: 10-14 év. Érdemes előre jegyet váltani!

Múzeumi szünetelő – Szépművészeti Múzeum, október 30-31., 11:00 és 14:00 órától (regisztrációs, gyerekeknek ingyenes)

Az iskolai őszi szünet két napján délelőtt és délután játékos vezetést tartanak 6–12 éves korú gyermekek számára az állandó kiállításban, mely során a Régi Képtár, az Egyiptomi Gyűjtemény és a Klasszikus Ókor kincseit ismertetik meg a gyerekekkel.Regisztráció szükséges itt.

Arachnománia – Magyar Természettudományi Múzeum, október 30., 14:00-19:00

Minikiállítás – óriási rovardobozok, tele óriási madárpókokkal, élőállat-bemutató madár- és más pókok, bütykös csótányok, botsáskák, egyéb ízeltlábúakkal a „Bogaras vagyok” csapattal, denevérbemutató Nagy Ágnessel, bagolybemutató, tárgykereső játék szerte a múzeumban, bábjáték a Barboncás társulattal, ízeltlábúak mikroszkóp alatt. A program teljes árú részvételi díja: 800 Ft, kedvezményes jegy: 400 Ft

KIRÁNDULÁS, SZABADTÉRI PROGRAM

Őszi szünet az Állatkertben 200 Ft-os gyerekbelépővel és ingyenes Halloween bulival

A Budapesti Állatkert az őszi szünetben többféle akcióval és programmal várja a családokat. A szokásos állatbemutatók és vetítések mellett halloween programokat is szerveznek. Már október 23-ától egészen november 3-áig 14 év alatti gyerekek 200 Ft-os áron látogathatják az Állatkertet, illetve jelmezben, töklámpással vagy arcfestéssel ingyenesen vehetnek részt az október 31-ei Halloween buliban.

Új játszótér a Városligetben

Október 26-án végre megnyílik a Városligeti Nagyjátszótér, amely minden korosztálynak tartogat majd rengeteg izgalmas játékot az óriási léghajó mászókától kezdve az ásható fosszíliákon keresztül a baba játékokig. Nézzétek meg részletes beszámolónkat hasznos információkkal!

Nyomozz velünk! – családi játék Tapolcán

Nyáron próbáltuk ki a tapolcai belvárosban kalandozó Nyomozz velünk! – A Kiskirálylány kalandjai családi játékot. Az őszi szünetben is remek program, ha a környéken jártok. Egy egyszerű applikációt kell letölteni, és már indulhat is a játék a Malom-tónál és környékén. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk. Ára: 10.900 Ft.

FILMEK

Érdemes lesz az őszi szünetben is moziba menni, hiszen megérkezett a 12 éves kortól ajánlott Demóna következő része, a szuper aranyos Jeti kölyök, az Addams Family és a Clara – Egy tündéri kaland című film is. Még meg lehet nézni az ősszel bemutatott Playmobil filmet, a János vitéz digitálisan felújított változatát vagy az új kufli filmet is.

Primanima Animációsfilm-fesztivál – Budaörs, BABTér, október 30. – november 2.

A nyolcadik alkalommal jelentkező Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon idén új programszekcióval, a kamaszoknak szóló animációs rövidfilmekből álló PrimaTeennel készülnek. A vetítéseket Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik. A fesztivált Budaörsön október 30. és november 2. között tartják, a tiniszekció vetítései a BABtérben (Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér), valamint a Városi Ifjúsági Klubban zajlanak majd. Emellett a családokat mesefilm-vetítésekkel, animációs játszóházzal és egy különleges koncerttel is várják a 8. Primanima Animációsfilm-fesztiválon.

HALLOWEEN PROGRAMOK

Halloween gyerekeknek összeállításunkban számos jó ötletet találtok a vonatozástól kezdve az állatos programokon át a játszóházig.

ŐSZI SZÜNET TÁBOR

Őszi szünet erdei tábor a Hármashatár-hegyen – Erdő Ajándéka Erdei Iskola, október 28-31.

Szeretettel várnak 6-14 éves gyerekeket az erdei élménytáborba naponta 8-16.30 óra között a hármashatár-hegyi erdei iskolába. A kandallóval fűtött erdei iskola nyújt menedéket, ad otthont esős időben is az érdekes programoknak. Részvételi díj: 7000 Ft/nap. Megközelíthetőség: 65-ös autóbusz végállomástól 40 perc sétával, illetve autóval. Jelentkezni lehet az erdoajandeka@gmail.com címen.

Kalandozások a középkori Budán – Budapesti Történeti Múzeum, október 28-30.

A 3X1 napos tábor az őszi szünet ideje alatt alsó tagozatosoknak. Tedd próbára az ügyességedet és az eszedet a játékok során, hogy apród vagy udvarhölgy lehess a királyi udvarban! Jelmezes játék, mese, középkori ügyességi játékok várnak rátok. Jelentkezés a kapcsolat@btm.hu címen.

EGYÉB

Csodák Palotája az őszi szünetben is!

csopa
Október 26-27-én 10 és 13 óra között rendhagyó tökös kísérletekkel, november 2-3-án ördöglakatok és logikai játékok hétvégéjével készülnek a Csopában, sőt november 1-jén is nyitva vannak. Itt írtunk róluk bővebben.

A varázslat mesterei gyerekeknek – Kultúrkúria, november 3., vasárnap 16:00

Magyarország legkiválóbb bűvészei egy színpadon. Fellépnek: Varázs Tamás, Nagy Molnár Dávid, Kőhalmi Ferenc.
Látványos mutatványok, hihetetlen trükkök. Az előadást a 4-10 éves korosztálynak ajánlják. Jegyár: 2100-2900 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok meg a programokat! Nézzétek meg friss könyves válogatásunkat is őszi újdonságokkal!

Linkajánlónk további jó ötletekkel az őszi szünetre: