6 szuper őszi program és kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európai Madármegfigyelő Napok

Csupa olyan helyet és programot ajánlunk most nektek őszi hétvégékre, amit mi már kipróbáltunk, és nagyon szeretünk. Kezdő kirándulók és bringások is találnak könnyű terepen haladó családi programokat, meseösvényt, Madármegfigyelő Napokat és az Állatok Világnapjához kapcsolódó eseményeket is. Az alábbi helyszínekre nem csak szervezett programok idején érdemes ellátogatni, hanem bármikor.

Megújult a Jági tanösvény – Pilisszentiván

A Jági tanösvény levél jelzéseit nemrég újrafestették, ugyan néhány helyen kicsit megfolyt a festék, de ez semmit nem von le a hely szépségéből. A könnyű túrának kisebbekkel is nekivághattok, hiszen alig van szintemelkedés. Babakocsival nem ajánljuk, mert van több olyan szakasz, ahol nem alkalmas rá a terep. A tanösvény közben található fa hidat is felújították, illetve több tanösvény táblát is kihelyeztek, amelyek a környék növény- és állatvilágát mutatja be. A gyerekek a vadhálókon található kis kapukat nagy örömmel használták. A tanösvény kiinduló pontja a Sportpálya mellett van, jól kitáblázva, könnyen megtalálható. A településen van egy jó játszótér is (Scaffi néven találjátok meg), ahol érdemes még időzni. Túra után betérhettek a Jó kenyér üzemébe is, ahol a látványpékség mellett egy kávézót is találtok gyereksarokkal, pelenkázóval.

Deseda-tó kezdő bringásoknak is

Nyáron jártunk a Kaposvár közelében található Deseda-tónál, ahol szintén sok változás történt az elmúlt időszakban. Megújult a Fekete István Látogatóközpont, ahol madármegfigyelő kunyhó, rengeteg interaktív játék, kiállítás is van, sőt naponta többször hajókirándulást is indítanak. Itt tudtok kerékpárokat is bérelni, de érdemes előtte telefonálni nekik, hogy milyen méretekre van szükségetek. Érdemes egy egész napot szánni a programra, körbetekerni a tó mentén haladó 14 km-es bringautat, megállni az arborétumnál és a kalanderdőnél. Mi nyáron a Lia Büfében nagyon finom házi hamburgert ettünk édeskrumplival, biztos nyitva vannak még őszi hétvégéken.

Családi kaland A magyar népmese napján Ócsán

Tavaly egyik kedvenc programunk volt a meseösvény, amely Ócsán és az itt található tanösvényen vezet végig. Közben találkozhattok magukkal a mesehősökkel is, és kiállhatjátok a próbákat. Idén szeptember 28-29-én 10 órától várnak benneteket. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1200-2000 Ft. A meseösvényen kívül is érdemes Ócsára ellátogatni és végigjárni a Selyem-réti tanösvényt és a tájház közelében felkeresni a Gólyafészek cukrászdát.

Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéjén fontos cél, hogy a lehető legtöbb ember figyelje Európa szerte a madarakat. A rendezvényhez hazánk is mindig rengeteg programmal kapcsolódik. Több helyszínen lesznek madármegfigyelő, gyűrűző programok, izgalmas előadások is. Például október 5-én Dinnyésen az érdeklődők gyalogosan, vagy lovas kocsival is eljuthatnak a távolabbi madármegfigyelő helyszínekre, valamint sétahajózáson is részt vehetnek. A dinnyési templomkertben kézműves foglalkozásokkal, természetismereti játékokkal várják a családokat. Ingyenes!
Emellett a Naplás-tónál (október 5-én 8:00-október 6-a 13 óráig), Jági-tónál, a Farmosi madárvártán és a Ferencmajori madárvártán is lesznek jó programok. Országos programok itt.

Állatok Világnapja események

Az Állatok Világnapjához kapcsolódva is sok rendezvény várja a családokat. Például a Fővárosi Állatkertben október 4-6. között rendezik meg az Állatszeretet Fesztivált és Szüreti Mulatságot. Október 5-én 10 órától Agostyánban ismerkedhettek meg az ökofalu háziállataival. A Veresegyházi Medveotthonban pedig október 5-én lesz kézműveskedés, előadás a farkasokról és emlékfa ültetés is. A Rex Állatotthonban és a Noé Állatotthonban  október 5-én készülnek programokkal! Október 6-án pedig a Csiliben és a Budakeszi Arborétumban is várnak benneteket!

Őszi családi bringatúrák a Skanzenben

9 alkalommal várják a biciklizni vágyókat a pazar színekbe borult Skanzenben, hogy felfedezzétek a malmokat, régi mesterségeket, első világháborús emlékeket, megismerjétek a tűz szerepét a paraszti társadalomban vagy épp nyomába eredjetek a Skanzen mesekönyvéből ismert szereplőknek. Tavaly mi is együtt tekertünk Mákszemmel és Gubóval a Skanzen mese nyomán, és olyan helyekre is bekukkanthattunk, ahova máskor nem lehet bemenni. A túravezetőnk szuper volt, a programot kezdő bringásoknak is ajánljuk. A helyszínen lehetőség van kerékpárt bérelni, de gyerekbringát, ha tudtok, inkább vigyetek magatokkal vagy érdeklődjetek előtte, hogy milyen méretben van. A túrákról részletesen itt olvashattok! Itt írtunk bővebben a Skanzen családbarát programjairól!

+ 10 kirándulós válogatás a Minimatinétól!

Nézzétek meg milyen tanösvények, új helyek, várak várnak rátok, sőt budapesti kirándulásokat is ajánlunk nektek legjobb válogatásainkban!

Erre a hétvégére itt találtok még jó programokat!


Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, újdonságokat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevélben is megkapni,
itt tudtok feliratkozni!