A legjobb játszóterek, és akik mögötte állnak – 3 magyar csapat, akiket imádnak a gyerekek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

margareta_jatszoter_mg_9359

A legjobb játszóterek és három olyan csapat, akik az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy csodaszép és izgalmas helyeken szórakozzunk. Egyedi, környezetbarát játszóeszközök és a mögötte álló remek tervezők, építők és megvalósítók. Ismerjétek meg, és fedezzétek fel az Ilona-malom Műhely, az Asapa, valamint Kő Boldizsár és csapatának munkáit, és még egy remek kezdeményezést, a MagikMe közösséget is bemutatjuk.

Ilona-malom Műhely

_mg_7455

„Játszótereket építünk kicsiknek és nagyoknak, játszani és találkozni. Természet közeli, szabad játékra alkalmas tereket, ahol az eszközök nem behatárolják, hanem a tér kialakításában rejlő, felfedezésre váró lehetőségekkel megsokszorozzák az élményt. Tereket, ahol a játék kaland, mozgás, tapasztalás és tanulás is egyszerre. Közösségi tereket, ahol szülő és gyermek játékhoz vagy beszélgetéshez társat talál, ahol a színek, egyedi formák, természetes anyagok és fantázia világában az időtöltés is élmény. Tereket, amelyek játszani hívnak és játszva tartanak.”

2000-ben alakult a kapolcsi Ilona-malom Műhely, akinek tagjai között található asztalos, erdész, kerttervező, néprajzos és szobrász is. Munkáik mára megtalálhatóak az egész országban és határain túl is. Egyaránt készítenek játszótereket parkokba, oktatási intézményekbe és egyéb helyszínekre is. 2016-ban egyedi kültéri játszóeszközökből álló termékcsaládjuk is elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet is, nem véletlenül. Munkáikat megrendelésre, egyedileg, minőségi alapanyagokból, kézműves minőségben készítik, és figyelembe veszik természeti és épített környezetet, segítik a közösségek működését és együttműködését, és keresik az ökológiai és társadalmi felelősséget is érvényesítő vállalkozás lehetőségét. Beszámoltunk nektek már a Gellért-hegyi Cerka-firka játszótérről, a Bóbita Irodalmi Játszótérről a RAM kertjében, amely Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára készült; a budai Margaréta játszótérről, de még számos helyen, köztük a Budakeszi Vadasparkban is megtaláljátok munkáikat. Emellett többek között a Veszprémben, Hévízen (Buba éneke), Balatonfűzfőn a parti sétányon (Mikádó játszótér), a Körösvölgyi Látogatóközpontban, a Körös-Maros Nemzeti Park Anna-ligeti Látogatóközpontjában (Szarvas), a Királyréti Erdei Iskolában, a Zsálya-liget Élményparkban (Pogány) és még számos helyen fedezhetitek fel csodaszép játszótereiket.

Asapa

jatszoter_hullam_csonakhaznak_foto_minimatine_MG_9805_02

„Megalakulásunkkor azt tűztük ki célul, hogy a kicsi és nagy gyerekeknek, kamaszoknak, serdülőknek, olyan, a megszokottól eltérő játéktereket hozzunk létre, melyek nem csak a testi, hanem a szellemi fejlődésüket, lelki egyensúlyuk megtalálását is segítik. Fontos számunkra, hogy alkotásainkkal a hagyományos játszóterektől eltérően új, értelmes játékra, foglalatosságra sarkalljuk használóit, értéket teremtsünk, így segítve hozzá a gyerekeket újszerű játékokhoz, a városban helyüket kereső kamaszokat pedig számukra izgalmas időtöltésnek helyet adó, interaktív helyszínekhez, közösségteremtő helyekhez. Ezekben segítségünkre vannak gyermekkori álmaink. Fára épült házikóink, etethető szoborállataink, szánkótalpakon álló labirintusaink, cölöpökre épült városkáink, a kamaszoknak készülő közösségi, interaktív bunkereink mind ezekre az álmokra épülnek.”

Játszótereik létrehozásával a fiatal szobrászokból álló csapat célja az volt, hogy az ott játszó gyerekeknek lehetőségük legyen együtt játszva kapcsolatot teremteni. Játékaik inkább közös játékra és együttműködésre ösztönöznek, különböző látásmódokba „helyezik” a gyerekeket, eljátszhatják saját történeteiket, meséiket is, ezáltal interaktívabbá téve a helyszínt. Kisebb-nagyobb gyerekek és a szülők is részt tudnak venni a közös játékokban, amelyek nemcsak egyedileg készített művészeti alkotások, hanem készítésüknél nagy hangsúlyt fektettek a színek használatára és a tájolásra is. Akadálymentesített játszótereik kizárólag természetes anyagokból készülnek, főként fából. A felhasznált anyagok legtöbbje, 90-98%-a fa, általában tölgy, akác, és vörösfenyő. Az alkotócsoport számára a környezetvédelem mellett fontos a környezettudatosság segítése is, ezért készítenek újrahasznosított anyagokból játszótereket, játszóházakat, játékeszközöket. Nyár elején nyílt meg legújabb budapesti vizes játszóterük a pesterzsébeti Hullám Csónakháznál, illetve a Szentendrei Skanzen Csodacsűrje is az ő kezük munkáját dicséri, 2016-ban pedig a debreceni Békás-tónál (Nagyerdő) található szuper játszóterüket próbáltuk ki. Reméljük, hogy még nagyon sok munkájukkal találkozunk a közeljövőben, és szívesen ellátogatunk majd több általuk megálmodott helyre pl. Pázmándra is.

Kő Boldizsár

mesekert_jatszoter_skanzen_MG_9050_

A „játszóterek nagymestere” grafikus-tanár szakot végzett. Játszóterei tervezésénél régi játékokat egyaránt kutatott és beépített, de saját „fejlesztésű” elemekkel is gazdagodtak művei, amelybe természetesen beépítette a hagyományos játszótéri elemeket is. Lehet, hogy nem tudtok róla, de biztosa jártatok már egy olyan játszótéren, amit Kő Boldizsár tervezett, és abban is biztosak vagyunk, hogy ti is nagyon szerettétek. Ő is csapatban dolgozik zenészekkel, képzőművészek és mesemondókkal együtt, közös munkával születnek meg az új játszóterek. Egyik legismertebb munkája talán a Millenárison található Zöld Péter Játszótér. Emellett rengeteg más tematikus játszótér is a nevéhez fűződik, többek között 2016 nyárán átadott Mesekert a Skanzenben, az Assisi Szt. Ferenc játszótér, illetve az Aquincumi Múzeum kertjébe is érdemes ellátogatni, utóbbit nemrég felújították. Imádjuk nyáron a Magyar Tenger Mesekertet Balatonbogláron és Hollókőn a Holló Jankót is.

+ 1 Magik me

magikme

„Az ötlet 2013 táján született, valahogy így: Amikor Fruzsi és Olivér játszótérre vitték a gyerekeiket – köztük Jancsit, aki súlyosan mozgássérült –, minden alkalommal azon morfondíroztak, hogy miért nincs egyetlen olyan játszóeszköz sem, amit a sérült kisfiuk kényelmesen használni tudna. Olyan játék pedig, amelyen pedig együtt tudott volna játszani a testvéreivel vagy a többi gyerekkel, pláne nem akadt. Az álmodozásból valóság lett, csapatunk összeállt sorstárs, valamint szimplán a jó ügyet kereső szülőkből. Összefogunk, belevágtunk, hogy olyan játszótéri eszközöket fejlesszünk ki, amelyek közös játékot tesznek lehetővé a speciális és a sima gyerekeknek, és bármely, már létező játszótéren elhelyezhetők.”

Ide kívánkozik egy igazán jó kezdeményezés, amelyről már többször is beszámoltunk nektek, illetve játszótér ajánlóinkban is említettük. Csapatukban található designer, gyerekpszichológus, kommunikációs szakember, szervezetfejlesztő, pályázatíró és kreatív szakember is. Első saját fejlesztésű játékuk a Pillangó névre hallgató négyágú libikóka volt, amelyen két sérült gyerek hason fekve, és két egészséges, ülő gyerek játszhat közösen. Együtt hozhatják mozgásba, és a középen található forgatós játékkal is közösen játszhatnak. Nyáron elkészült második játékeszközük is, amely a Bucka névre hallgat, és a Nyíregyházán nemrégiben átadott szuper játszótéren debütált. A Pillangót már több kerületben megtaláljátok Óbudán, az Anna-réti játszótéren a Normafánál, Újbudán, Zuglóban, Újpesten, Angyalföldön is találkozhattok vele. Részletes lista itt.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.Tartsatok velünk!