Íme a 16 legjobb húsvéti program és fesztivál!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fesztiválok, kézműves programok, állatsimogató, koncertek, vonatozás. Idén is megtaláljátok a Minimatinén a legjobb húsvéti programokat és fesztiválokat. Budapesti, főváros környéki és országos programokat is találtok válogatásunkban!

BUDAPESTI PROGRAMOK

Húsvéti nyuszikeresés a Vasúttörténeti Parkban – április 21-22.

Áprilistól újra megnyitja kapuit Európa legnagyobb interaktív vasúti parkja. Nagyszabású, kétnapos évadnyitó rendezvénye húsvét vasárnap és húsvét hétfőn kerül megrendezésre. Mindkét nap játékos Húsvéti Nyuszikeresés várja a kisebbeket. Aki megtalálja a park területén elrejtett összes tapsifülest, megfejti a feladványt és begyűjti az összes pecsétet, az garantált ajándékot kap. A kreatív sarokban vasárnap és hétfőn lesz lehetőség tárcsa és kitűző készítésre, műanyag tojás festésre és színezésre, húsvét hétfőn pedig igazi hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal bővül a program, így például a nemezeléssel és gyertyaöntéssel. Az ügyesebbek mindemellett megfonhatják a húsvéti kosarat is, amibe később a sok finomság és festet tojás kerülhet. Április 22-én a kicsiket állatsimogató is várja, ahol közelről is megismerkedhetnek a háztáji kis- és nagyállatokkal, pónival, sőt a bátrabbak meg is simogathatják őket. Természetesen ha Vasúttörténeti Park, akkor kerti vasút, fordító korong, gőzmozdony és lóvasút is működik. Érdemes mindegyik interaktív eszközt kipróbálni! Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 4600 Ft. A Facebook eseményt itt találjátok!

Húsvét a Várkert Bazárban – április 20-22. (ingyenes)

Színes családi programokkal, hagyományőrző foglalkozásokkal, néptánc bemutatóval és felvonulással, gasztró show-val, koncertekkel vár ebben az évben is mindenkit a Várkert Bazár. Április 20-án, szombaton 11 órától fellép Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar, vasárnap 15 órától a Kiskalász, hétfőn 15 órától Bognár Szilvia, de lesz még bábelőadás és húsvéti kézműves foglalkozások, állatsimogató is. Ingyenes!

Piczinke Húsvét a Piczinke Póniudvarban – április 21-22.

Meglepetésekkel készülnek húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben a Piczinke Póniudvarban. Lesz náluk kézműves foglalkozás, kincskeresés, minitraktoros nyuszijárat, szalmaugráló, állatsimogató, népi játszótér, trambulin, bajuszkonyha és manóhomokozó, hinták. Jegyár: felnőtt 1500 Ft, gyerek 2990 Ft.

Húsvéti kincskeresés és kézműves foglalkozás a Jókai-kertben – április 19., 10:00-12:00 (regisztrációs)

Kutakodj a térképen, oldd meg a feladványokat, fejtsd meg a kódot, s már el is jutottál a kincsesládához! A húsvéti ünnep jegyében várják a családokat egy kis kerti felfedező játékra, és persze a tojásfestés sem marad el. Részvételi díj: kedvezményes: 750 Ft, teljes árú: 1500 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen.

Húsvéti Állatságok a NOÉ Állatotthonban – április 19., 10:00-14:00 (ingyenes)

Szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne testközelből megismerkedni a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó állatokkal. A gondozók és önkéntesek segítségével lehetőség lesz simogatni nyuszikat, birkát, kecskét, malacot. Felhő, Jánoska, Barkó valamint az egész birkanyáj várja a simogató kezeket, de a simogatást és a finom falatokat nagyon szereti Flipper a kutyakecske, Jean, Hacsek, Bori és a többi malacka, a lovak, a lámák és minden szőrös, tollas állat itt a NOÉ Állatotthonban. Ingyenes!

BUDAPEST KÖRNYÉKE

Szentendrei Skanzen Húsvét – április 21-22.

A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. Mivel idén közel esik Szent György napjához, az idei rendezvény központi témája legősibb húsvéti jelképünk, a bárány, és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, a pásztorság és a juhászat lesz, de természetesen kézműveskedéssel, játékokkal, koncertekkel is várnak benneteket. Részletes program itt. Belépő: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft, 6 év alatt ingyenes!

Húsvét a Budakeszi Arborétumban – április 19-22.

A családi programok már nagypénteken megkezdődnek a Budakeszi Arborétumban a húsvéti tojásdíszek készítésével. Délelőtt 10-től 13 óráig lehet kézműveskedni. A gyerekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Az egyéni térkép alapján felkutatott nyuszi díszeket a pénztárban kis csokoládé-csomagra válthatják be a gyermekek. Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz, illetve idén először mindenki elhelyezheti a saját tojás díszét az arborétumi tojásfára. A húsvéti Föld napja alkalmából a gyermekek számára természetismereti játékokkal, vetélkedőkkel is készülnek.

Ibolya Nap-Húsvét a Gödöllői Királyi Kastélyban – április 21-22.

Az Ibolya Nap idén is kibővül kifejezetten gyermekeknek szóló kalandtúrákkal. A kastély urai és úrnői címet viselő játékos tárlatvezetés ibolyagyűjtéssel színesíti a programot. Húsvét hétfőn színes, hagyományőrző programokkal várják a látogatókat, és ismét ellátogat „Erzsébet királyné” is a rendezvényre, aki cercle-t (fogadást) tart a Díszteremben.

Húsvét az Ócsai Tájházban – április 20., 10:00-14:00

Ócsán a gazdasszonyokkal ünnepi kalácsot készíthettek, tojást berzselhettek és együtt teríthetitek meg a húsvéti asztalt a tisztaszobában. A családi tárlatvezetések előzetes regisztrációt igényelnek, amelynek időpontjai: 10:30, 11:30 és 13:30.

ORSZÁGOS PROGRAMOK

Hollókői Húsvét – április 19-22.

Kézműves portékák, gasztronómiai kalandok, hagyományos húsvétolás, locsolkodás, koncertek és rengeteg jó program vár rátok Hollókőn. Középkori húsvét is lesz Hollókő várában szombattól hétfőig lovagi táborral, fegyveres bemutatóval és középkori muzsikával. Részletes program itt. Jegyár: pénteken ingyenes, szombaton felnőtt: 3500 Ft, gyerek (10-18 év)/nyugdíjas 2500 Ft, vasárnap-hétfő felnőtt: 4000 Ft, gyerek (10-18 év)/nyugdíjas: 3000 Ft, 10 év alatt ingyenes!

Szeri Húsvét – Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, április 21-22.

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Húsvéti vendégvárás Noszvajon – április 21-22.

Vasárnap 10.00-kor rajtolnak a terepfutók, akik a Noszvajt körülvevő erdőkben keresik a tojásokat. Majd indul a nagy Tojásvadászat szerte a faluban babakocsival, kicsikkel, nagyokkal. Húsvéthétfőn pedig hagyományos Vendégvárás lesz a Gazdaházban kézműves vásárral, sok néptánccal, táncházzal, gyerekműsorral, kézműveskedéssel, kemencés sütögetéssel. Ne hagyjátok ki a Meseutat sem!

Húsvéti Libegőzés Eplényben – április 20-22.

Keress csokitojást a hegytetőn! Élvezzétek a friss levegőt, a gyönyörű kilátást, és legyetek részesei a húsvéti csokitojás kereső kalandnak! Ezeken a napokon 9:00-17:00-ig tudtok libegőzni, próbáljátok ki ingyenesen a mezítlábas ösvényt, a mászófalat, az ugrálóvárat és a trambulint is.

Húsvét a Folly Arborétumban – április 19-22.

Április 20-án, szombaton húsvéti ajtódísz készíthettek, illetve 12:00 és 16:00 között a gyerekeknek ingyenes arcfestés is lesz. Április 21-én, vasárnap tobozfestéssel, locsolóvíz készítéssel, 12  és 15 órától tojáskereséssel várnak benneteket, illetve lesz élő zene is a csodaszép arborétumban. Részletek itt.

Húsvét Vasárnap a Káptalantóti Piacon – április 21.

Ha éppen a Balaton-felvidéken jártok és szeretitek a különleges piacokat, akkor egyedülálló hangulattal, nyuszi simogatóval és húsvéti finomságokkal várnak benneteket a Káptalantó Piacon.

Matyó Húsvét – Mezőkövesd, április 21-22.

Népi játékok udvara, fa körhinta, tojásfestő bemutató és kézműves foglalkozás, népművészeti termékek, kirakodó vásár, mesterség bemutatók az alkotóházakban (bútorfestő, mézeskalácsos, szövő, tűzzománcos, fazekas), zene és tánc vár rátok a Hadas városrészben.

+1

Összegyűjtöttük, hogy az ország kisvasútjai milyen programokkal készülnek:
Húsvéti hosszú hétvége a Kemencei Erdei Múzeumvasúton – április 19-22.
Húsvéti tojáskereső – Vál-völgyi kisvasút – április 20-21.
Húsvéti nyuszi járat – Almamelléki kisvasút – április 19-20.
Húsvéti kisvasutazás – Kaszó – április 20., indulás: 10 és 14 órakor
Húsvéti tojáskeresés – Mesztegnyői Erdei Vasút – április 20.
Húsvéti járatok – Királyrét
Nyuszivonat a Mátrában és a Bükkben – április 21-22. (Gyöngyös-Mátrafüred – ápr. 21.; Szilvásvárad és Felsőtárkány – ápr. 22.)

További jó programok a tavaszi szünetre itt! A legjobb kirándulások gyerekekkel válogatások itt!
Nézzétek meg a legújabb budapesti játszótereket: a II. kerületi
Adyligetet és a csepeli Rákóczi kertet!


Ha
nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról, újdonságokról, kirándulás ötletekről, heti hírlevelünkre itt tudtok feliratkozni!