A 15 legjobb húsvéti program és fesztivál

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a válogatás 2018-as, idei, új összeállításunkat itt olvashatjátok!Húsvéti fesztiválok, családi programok, hagyományőrző események, tojás keresés, nyuszi simogatás és kirándulások várnak rátok Budapesten, a főváros környékén és országszerte március utolsó és április első napjaiban. Összegyűjtöttük a legjobbakat idén is.

BUDAPEST

Ez a válogatás 2018-as, idei, új összeállításunkat itt olvashatjátok!

Pont Fesztivál – Várkert Bazár, március 30. – április 1. (ingyenes, kivéve az esti koncertek)

A PONT fesztiválon különleges koncertek és interaktív családi programok mutatják be a mediterrán térség és Magyarország húsvéthoz kötődő szokásait, hagyományait. Olyan, az UNESCO listáján szereplő szokásokat és tradíciókat ismerhettek meg, próbálhattok ki, mint az aubussoni szőnyegszövés, a szicíliai bábozás, a horvát mézeskalács díszítés és bepillanthattok a cremonai hegedűkészítés műhelytitkaiba. Március 31-én, szombaton 10:30-tól a Rutkai Bori Banda koncertezik, 12 órától és 13:30-tól óriásbábos előadás, majd 14:30 és 16:30-tól marionettek szórakoztatják a közönséget. Április 1-jén, vasárnap 10:30-tól a Klárisok koncertjét, 12 órától és 13:30-tól óriásbábos előadást, majd 14:30-tól ismét a Világjáró marionettek című előadást láthatjátok. Az esti koncertek kivételével a fesztivál minden programja ingyenes!

Szezonnyitó és Húsvéti Nyuszikeresés – Vasúttörténeti Park, április 1-2., 10:00-18:00

Idén április 1-től egészen október végéig várja a látogatókat Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja, a Vasúttörténeti Park. A szezon április 2-án, hétfőn a húsvéti tojásvadászok kedvenc eseményével, a Húsvéti Nyuszikereséssel indul, ahol a számtalan kézműves-, és hagyományőrző program mellett koncert és bábelőadás vár benneteket. Lehetőség lesz tojást festeni, nemezelni, gyertyát önteni vagy megfonni a húsvéti kosarat is, de lesz még állatsimogató, arcfestés és Húsvéti Nyuszikereső játék. A húsvéti ünnepséget gyerekekből álló fúvószenekar nyitja meg, 12:30-kor a Katáng lép a színpadra, illetve megnézhetitek az Ákom-Bákom bábszínház 15:30-as előadását, hagyományőrző néptáncbemutatót és egy bűvész show-t is. Természetesen lehetőség lesz kipróbálni a mindig népszerű hajtányozást, a kerti vasutazást, a lóvasutat és a sínautót is, vagy akár egy nagy mozdonyon is lehet utazni. A családi jegy: 4000 Ft (2 felnőtt+2 gyerek), 4 év alatt ingyenes!

Budapesti Tavaszi Vásár – Vörösmarty tér, március 23. és április 22. között (ingyenes)

A Budapesti Tavaszi Vásáron kulturális programok, iparművészeti bemutatók, népzenei és néptánc műsorok és természetesen a magyaros falatok állnak a középpontban. Belepillanthatnak a legősibb magyar mesterségek titkaiba: lesz tojásfestés, nemezelés, mézeskalács készítés- és írókázás, ötvös munkák, hangszerkészítés (dob, síp, furulya), gyöngyfűzés, papírmerítés, üvegfújás, bőrdíszmű készítés, és kosárfonás is. A legkisebbeket játszóházzal is várják hétvégén, a legbátrabbak pedig elindulhatnak akár egy fazekasversenyen is. Ingyenes!

Piczinke Húsvét – Piczinke Póniudvar, április 1-2.

Tojáskereső mese, mini traktoros nyuszijárat, locsolóvers mondás, kézműves foglalkozás, tojás festés és dekorálás, szalmaugráló, állatsimogató, állatsimogató, játszótér, trambulin, retró homokozó, hinták, és egyéb mókás dolgok várnak rátok az újra megnyíló Piczinke Póniudvarban. Itt írtunk róluk bővebben! Belépőjegy: 2000 Ft. Gyerek: 2 éves kor alatt ingyenes, de ha részt vesz a játékban, akkor a belépő neki is 2000 Ft.

Húsvéti állatságok a NOÉ Állatotthonban – XVI. kerület, Csordakút utca vége, március 31., 11:00-14:00

Nyuszival, birkával, kacsával, csibével, kecskével és még számos állattal várnak benneteket Budapest legnagyobb állatotthonában. Felhő, Jánoska, Barkó valamint az egész birkanyáj várja a simogató kezeket, de a simogatást és a finom falatokat nagyon szereti Panka a szarvasborjú, Jean, Hacsek, Bori és a többi malacka, a lovak, a lámák és minden szőrös, tollas állat a NOÉ állatotthonban. Emellett lesz kézműves foglalkozás, tojáskereső verseny, arcfestés, vetélkedő. Ne vásároljatok nyuszit, ha csak nem gondoltátok alaposan végig, hogy több évig kell gondoskodjatok róla, hanem menjetek simogatni a Noéhoz! Nyuszi STOP kampányukról itt olvashattok!

Húsvét a Kincsem Parkban – április 1., 13:00-18:00 (ingyenes)

Húsvét vasárnap elkezdődik a 2018-as év galopp szezonja. A gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen játékokkal készülnek számukra. Lesz arcfestés, kézműves foglalkozások, állatsimogató, pónilovaglás, tojásdíszítés. Tibor és Róbert, a két kerékpáros időutazó egyenesen a 30-as évekből érkeznek, a kerékpárral érkezők pedig ajándékot kapnak. A rendezvényre a belépés díjtalan!

BUDAPEST KÖRNYÉKE

Tavaszköszöntő Húsvét – Szentendre, Skanzen, április 1-2., 9:00-18:00

A Skanzen szezonnyitó rendezvényén bemutatják és újraélhetitek a húsvéti ünnepkör legfontosabb szokásait. A központi téma idén a FA lesz. Várnak benneteket a Skanzen Alföldi mezőváros, Kisalföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Felső-Tiszavidék és Bakony, Balaton-Felvidék tájegységei színes programokkal, koncertekkel, táncházzal, bemutatókkal. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft, skanzen vonat 500 Ft/nap/fő, 6 év alatt ingyenes!

Húsvéti készülődés – Ócsa, Tájház, április 1., vasárnap 10:00-14:00

Szmeló Judit népi iparművésszel mézeskalácsot díszíthettek, gazdasszonyainkkal tojást berzselhettek és megteríthetitek együtt az ünnepi asztalt Ócsán. Családi tárlatvezetések indulnak: 10:30, 11:30 és 13:30 időpontokban. Belépő: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 800 Ft/fő.

Húsvét a Lázár Lovasparkban – Domonyvölgy, április 1-2.

Lovas színházi előadás, gyerekeknek tojáskeresés, svédasztalos ebéd tavaszi és húsvéti fogásokkal, Hahota Gyermek Színház, lovaskocsikázás, pónilovaglás, állatsimogató, gyermek kalandpark, arcfestő, kézműves foglalkozások várnak rátok a Gödöllő közelében található Domonyvölgyben. Belépőjegy ára: 6500 Ft/felnőtt, 3900 Ft/gyermek (4-12 éves kor között).

Ibolya nap-Húsvét a kastélyban – Gödöllői Királyi Kastély, április 1-2.

Kézműves foglalkozások (arcfestés, tojásfestés…), hímes tojás kapirgáló, csupa csoda vándorjátszótér, valamint húsvéti kisállat simogató is várja a kellemes hangulatban, a hagyományos népi húsvéti szokások iránt érdeklődőket április 2-án. A programon való részvétel 500 Ft/fő értékű sétálójeggyel lehetséges, mely érték levásárolható a kastély állandó kiállításának belépőjegyéből, kávézói fogyasztásból, valamint az ajándékboltban és a nosztalgia fotóműteremben. Április 1-jén pedig ismét lesz Ibolya nap, amikor Erzsébet királyné újra ellátogat kedvenc kastélyába, és fogadást tart a kastély Dísztermében, de természetesen ezen a napon is lesznek családi programok.

Húsvét a Kemencei Erdei Múzeumvasúton – március 30. – április 1.

Március 30. és április 1. között ismét utazhattok a Kemencei vasúton. A fogadóépület mellett egy kisebbeknek való játszóteret, illetve egy régi kisvasutakból álló kiállítást is találtok, a környéken pedig bárhol érdemes kirándulni.

További húsvéti kisvasutas programok:

ORSZÁGOS

Hollókői Húsvéti Fesztivál – március 31. – április 2.

Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok várnak rátok Hollókőn. 2018. március 30-án az Ófaluban a programok ingyenesek, a látnivalók belépői külön fizetendőek, vagy Faluséta jeggyel látogathatóak. Többi napokon a felnőtt belépő: 3500 Ft, kedvezményes 2500 Ft, 10 év alatt ingyenes!

Szeri Húsvét – Ópusztaszer, április 1-2.

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó és néptánc, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnének ünnepelni.

Húsvéti tojásvadászat és Vendégvárás – Noszvaj, április 1-2.

Izgalmas tojásvadászattal készülnek a faluban április 1-jén, ahol több állomáson kell teljesíteni a feladatokat, de a nagyobbak a terepfutó versenyen is elindulhatnak. Regisztráció csapatonként 2000 Ft. Április 2-án pedig hagyományos húsvéti ételekkel és hagyományőrző programokkal készülnek.

Tavaszindító húsvéti libegőzés – Eplény, március 30. – április 2.

Tojáskeresés a kilátónál, ingyenes trambulin használat, ugrálóvár a gyerekeknek, mezítlábas ösvény a hegytetőn. Nézzétek meg a kilátót, keressétek meg a tojásokat, amit az eplényi nyuszi eldugott az erdőben a kilátónál és próbáljátok ki a libegőt.

Matyó Húsvét – Mezőkövesd, április 1-2. (ingyenes)

Ismerjétek meg a matyó hagyományokat az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő Matyó Húsvéton! Húsvét vasárnap és hétfőn a Matyó Néptáncegyüttes és a térség hagyományőrző csoportjainak műsora szórakoztatja a látogatókat. Hétfőn 4 alkalommal vödrös locsolkodást és 1 alkalommal traktorról locsolást láthattok a Hadas városrészben, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán pedig a gyerekek kedvence a húsvéti állatudvar (nyuszi, csibe és bárány simogató), valamint Kovácstalálkozó fogadja az érdeklődőket. A színpadi programok mellett tojásfestés, népi játékudvar, pónicikli és felfedező játék is színesíti a kínálatot. Minden program és a parkolás is ingyenes, kivéve a Kovácstalálkozó!

Húsvéti Sajtnap – Maszlik Családi Gazdaság, Szente, április 2., 10:00-16:00

Állatsimogató: boci, birka, nyuszi, kézműves vásár, jurtaállítás, bőrdíszműves foglalkozás, korongozás, mézeskalács sütés és díszítés, valamint sok finom sajt és házias étel vár rátok Szentén. Részletek itt.

Ez a válogatás 2018-as, idei, új összeállításunkat itt olvashatjátok!

Ha időben szeretnétek értesülni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Tartsatok velünk tavasszal is!