Kutatók éjszakája – szept. 26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kutatók éjszakája

Ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, több mint 1000 program országszerte. Szeptember 26-án, pénteken ismét vár benneteket a Kutatók Éjszakája. Ilyenkor különleges programokkal készülnek az éjszaka is látogatható oktatási intézmények és kutatóintézetek. Ráadásul minden program ingyenes, de néhány helyszínre regisztrálni kell. Unatkozni biztosan senki sem fog…


Az idén 9. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárja elétek az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

49_951

49_782

49_799

49_785

10653666_10152265882732136_1790237523459537425_n

A budapesti központi helyszín a Tempus Közalapítvány az Ajtósi Dürer 19-21. szám alatt, ahol kísérletek, játékok és neves előadók várnak benneteket a különböző izgalmas témákkal. Előadást tart például Mérő László matematikus, Somlai Fischer Ádám a Prezi egyik alapítója, Barabási Albert László hálózatkutató vagy Kürti Sándor Széchenyi díjas mérnök, a Kürt Zrt. alapítója. A részletes programot itt találjátok. Emellett még 43 budapesti helyszínen készülnek izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal gyerekeknek, diákoknak, felnőtteknek egyaránt.

ORSZÁGOS KITEKINTŐ

Pécs

KE2011_210

A vidéki helyszínek közül kiemelkedik Pécs, ahol a Pécsi Tudományegyetem mellett a Tempus Közalapítvány helyi irodája immár másodszor kapcsolódik be a programba. A Zsolnay negyedben bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői, óriásfraktál épül, lesz electroPí disco, csillagok és fizikai kísérletek világában kalandozhattok. Az egész eseményt egy drón dokumentálja.

Debrecen

0318

Debrecenben idén is 100 felett lesz a tudományos programok száma. Tanulhatunk a társas intelligenciáról, lesz genetika és költészet, büntetőjog a mozivásznon és a nagyon népszerű NCIS Debrecen sem marad el.

Szeged

644_kutat

A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, és idén jön az egyik legkedveltebb program, az egész éjszakás Csillag-party csillagászokkal.

Gödöllő

vackor_szie_godollo

Az elmúlt évekhez hasonlóan számos programmal várja a tudományra éhezőket Gödöllőn a Szent István Egyetem is. Az egyetem Botanikus Kertje minden évben különleges növényeket mutat be – ezúttal számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók az itt található közel 300 éves vadkörtefáról is, mely megnyerte az Év Fája 2013 versenyt.

A teljes programot innen érhetitek el.

Egyes programok esetén a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt van szükség előzetes regisztrációra, számos programra azonban nem szükséges előre jelentkezni. Érdemes azonban ezeknél a programoknál is online bejelölni a részvételi szándékot, mert ennek alapján személyes, nyomtatható programnaptár állítható össze.

A Kutatók Éjszakája alkalmazás segítségével bármikor elérhetővé válik minden program internet kapcsolat nélkül.

A rendezvény közösségi oldalához itt csatlakozhattok.

 Fotók: Kutatók Éjszakája