10 KRESZ-park Budapesten

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatjuk kedvenc budapesti KRESZ-parkjainkat Csepeltől Zuglóig, Pasaréttől Kőbányáig, Kispesttől Újpestig. Íme 10 jó KRESZ-park Budapesten, amelyek között találtok piciknek és nagyobbaknak valókat is, de nem maradnak el a jó környékbeli tippek sem.

Városligeti KRESZ-park – Zugló (felújítás alatt, várható nyitás 2024. május)

Jelenleg felújítás alatt áll, várható átadás 2023. szeptember! Budapest legnagyobb és legrégebbi KRESZ-parkját 2014-es nagy felújítás után folyamatosan karban tartják. Eredeti jelzőlámpás kereszteződést, körforgalmat és vasúti átjárót is találtok a mindenfelé szerteágazó utakon. Különböző táblákkal is segítik a biztonságos közlekedés elsajátítását. A KRESZ-parktól 5 percnyi bringázásra találjátok a 2020 őszén átadott Sportparkot, ahol hullámpályán (pumptrack pályán) is próbára tehetitek ügyességetek, és innen már csak egy lépés a Nagyjátszótér vagy a Magyar Zene Háza melletti zenés játszótér.

Bringaváros – Csepel, Iskola tér

2018-ban újították fel az Iskola teret, ahol egy remek KRESZ-parkot találtok igazi, működő lámpákkal, mini vasúti átjáróval, gyalogos átkelőkkel, kis körforgalommal. A mini parkolóban van egy kis benzinkút is, ahol lehet „tankolni”. Viszonylag árnyékos terület, kis zöld parkkal és egy mini játszótérrel. Csepelen ajánljuk még nektek a Rákóczi-kertet és a dunaparti Kalózos játszóteret is.

XVIII. kerületTeleki utca és az Aranyeső utca sarka

A XVIII. kerületben 2019-ben épült egy új KRESZ-park a Teleki utca és az Aranyeső utca sarkán. A régi parkoló területén kialakított helyszínen nemcsak a közlekedés szabályait ismerhetik meg a gyerekek, hanem néhány fából készült járműbe (repülő, mozdony, busz) is be is lehet szállni. Itt írtunk róla részletesebben.

Pasaréti KRESZ-park – Fenyves utcai játszótér

Pasaréten 2018-ban nyílt meg ez a szuper KRESZ-park, ahol megismerkedhetnek a gyerekek a közlekedési szabályokkal. Van gyalogátkelőhely, körforgalom és útkereszteződés is, úgyhogy sokféle közlekedési helyzetet ki lehet próbálni. Nagyon szerettük, hogy árnyékos a terület. Van mellette egy játszótér és kondipark is. Itt írtunk róla részletesebben.

Kispesti KRESZ-park – Kosárfonó utca – Vak Bottyán utca sarka

2019-ben adták át a megújult parkot a KRESZ pályával együtt a kispestiek számára. A bringázás mellett nagy kedvencünk volt még a kisebbek számára épített játszótér a csúszdás tűzoltó autóval, traktorral, fészekhintákkal. A nagyobbaknak kondi parkot és futókört létesítettek.

Óhegy park – Kőbánya

A kőbányai nagy zöld területen találtok egy kisebb KRESZ-parkot (jelzőlámpák nincsenek, csak táblák, de több helyen kellemesen árnyékos), de a sétányokon is jól lehet bringázni. 2019-ben az itt található játszóterek közül kettő is megújult. Az egyik a kisebbeknek való játékelemekkel, a másik mászóvárral, vizezős résszel, kiásható dinó csontvázzal, mini kalandpályával, csúszka pályával, mászósziklával, és napvitorlával árnyékolt csúszdákkal vár benneteket. Itt írtunk róla részletesebben.

Szilas Pihenő Park – Újpest, Óceánárok utca

A Szilas Pihenőpark az elmúlt időszakban több ütemben is bővült. A sportpálya és a vizezős játszótér közötti területen alakították ki a KRESZ parkot. Itt lámpákat nem, de közlekedési táblákat találtok. A vizes játszótérről itt írtunk bővebben. Inkább kisebbeknek ajánljuk: van két picike faház, 1 fészekhinta és egy homokozós-pancsolós rész, a vizet majd melegebb időben nyitják meg. Az út másik oldalán néhány éve adták át a felnőtt kondi parkot. A közelben található Farkaserdő, ahol nagyon jó bringázni a vadregényes földutakon.

Hermina Bringapark – XVI. kerület, Szlovák út és Hermina út találkozása

Még 2014-ben adták át a Szlovák út és a Hermina út találkozásánál épült sportparkot és játszóteret. Az egyik részén (Szlovák út felé eső területen) játszótér található pihenőpadokkal, ivókúttal, piknikező területtel valamint sporteszközökkel és pingpong asztallal. A Szilas-patakon túl (egy kis hídon lehet átmenni) pedig 2022-ben adták át a vadonatúj pumpapályát. Mellette van egy kisebbeknek való pici bukkanós pálya is. Ha megéheznétek vagy innátok egy házi limonádét, ott a Kalóz Burger is. A patak mentén tovább tekerve, kb. 5 km-re találjátok a Naplás-tavat tanösvénnyel és kilátóval. Ugyan ez nem egy KRESZ-park, de nagyon jó hely kis bringásoknak is.

Máriaremetei Közösségi LigetII. kerület, a Gyarmati Dezső Uszoda mellett

A KRESZ-pálya a játszótér és a sportpálya közelében, de attól mégis elválasztva, biztonságosan elkülönítve helyezkedik el. Inkább kisebbeknek ajánljuk a kanyargós útvonalakat, ahol néhány lámpa is van, de a nagyobbaknak találnak ugratásra alkalmas dombot is. Részletesen itt írtunk róla.

+ 2 mini KRESZ-park kicsiknek

Tűzoltós játszótér Vérhalom tér

Az elmúlt években újították fel a Mechwart-ligeti játszóterét (a mini KRESZ-pálya mellett van itt többféle jármű, amelyeken kormány és sokféle gomb is van: kisautó, rendőrautó és rugós motor, a kis mászókáról 3 féle csúszdán lehet lejönni, de vannak kukucskálók és matató játékok is), illetve a Vérhalom téren a Tűzoltós játszóteret (van mini pálya, kis benzinkút és sok szuper jármű), mindkettőt a II. kerületben találjátok. Piciknek, műanyag motorral vagy kis futóbringával ajánljuk. Képünk a Tűzoltós játszótéren készült.

További jó ötleteket Játszótér rovatunkban találtok!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.