Követni és alakítani a trendet – Új kiadót indított a Móra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 70 éve indult a Móra Könyvkiadó. Szinte minden család polcán ott sorakoznak azok a klasszikus gyerekkönyvek, amelyeket máig örömmel forgat nagyszülő, szülő és gyerek. Az elmúlt hét évtizedben rengeteget fejlődött a kiadó, 2023-ban pedig új mérföldkőhöz érkezett: imprintet indított Trend Kiadó névvel.

Az új kiadó főszerkesztője az elismert francia műfordító, író, a Móra Kiadónál eddig főként kortárs regények gondozásával foglalkozó szerkesztő: Pacskovszky Zsolt. A Trend Kiadó elindításának ötlete már évek óta napirenden volt. A Móra komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy az értékeket képviselő klasszikus szerzők teljes életművét gondozásba vehesse, ezzel is ápolva a kiemelkedő alkotók emlékét. Az életművekben a gyermek- és ifjúsági irodalmi szövegek mellett számos esetben találhatók felnőtteknek szóló írások is, s ezek minőségének és számának ismeretében kézenfekvő gondolatnak tűnt, hogy ne a Móra valamely külön sorozatában jelenjenek meg, hanem egy új, kimondottan felnőtt olvasóknak szóló kötetekkel foglalkozó kiadó gondozza őket.

Az alapítók és az új főszerkesztő célkitűzése megegyezik. A Trend Kiadó a Móra Kiadóhoz hasonlóan az értékteremtő, időtálló klasszikusok mellett nagy hangsúlyt fektet majd a minőségi kortárs kötetek megjelentetésére is. Már publikáló, ismert és a pályán most induló szerzők kéziratait egyaránt várják.

Sokszínűségre szeretnénk törekedni, amit a műfajokra és kiadványtípusokra is értek. A kortárs és a korszerű külsővel, esetenként új fordításban megjelenő klasszikus szépirodalmi alkotások mellett fontos szerep jut majd a kínálatban a tényirodalomnak is, mert azt érzékeljük, hogy sokan próbálnak konkrét kapaszkodókat találni abban a nehezen átlátható világban, amiben élünk, és bár ritka az igazán új, eredeti gondolat, szerencsére ma is születnek olyan könyvek, amelyek támpontokat vagy akár jól irányzott, a szemet felnyitó kis pofonokat tudnak adni az embernek. Könyveinkben olyan jelentős ügyeknek és személyeknek is szeretnénk hangot adni, amelyek és akik nem feltétlenül kapnak megérdemelt figyelmet. A Trend Kiadó elindításával reményeim szerint nemcsak a Móra palettája színesedik, hanem a hazai könyvpiac kínálatát is színesíteni tudjuk, nem egyszerűen követve, hanem alakítva is a trendet, a trendeket” – fogalmazott Pacskovszky Zsolt, a Trend Kiadó főszerkesztője.

A Trend Kiadónak már több kiadványa is elérhető a könyvesboltokban, így például Janikovszky Éva felnőtteknek írt, válogatott publicisztikái Van egy jó hírem! címmel, Fekete István Kittenberger Kálmán élete című életrajzi műve, illetve vadásztörténeteket tartalmazó elbeszéléskötete, a Szarvasbőgésen. Szintén a Trend gondozásában jelent meg 2022-ben, új, modern külsővel Lázár Ervin egyetlen felnőtteknek szóló regénye, A fehér tigris.
Az új kiadó a tervek szerint idén több különleges kötettel is jelentkezik. Elsőként Erich Kästner Fabian, egy moralista regénye című, a weimari köztársaság végnapjait szatirikusan-fájdalmasan ábrázoló művének cenzúrázatlan, rekonstruált ősváltozatát jelentetik meg a könyvhétre Ebek harmincadja címmel, Győri László kiváló fordításában.

Forrás: Móra Kiadó Fotó: Back Máté