Könyvtavasz – 16 könyves újdonság

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

könyvtavasz

Összegyűjtöttünk tizenhat most tavasszal megjelent könyves kedvencet, amely húsvétra és gyereknapra is remek ajándék lehet kicsiknek és nagyobbaknak is. A válogatásba bekerült foglalkoztató mesekönyv, kreatív füzet, cseh klasszikus, Torzonborz barátja, egy Tamási Áron válogatás, képregény, az új Boribon, egy izgalmas gyerekkrimi, és természetesen gondoltunk a nagyobbakra is.

Milos Macourek: Matyi és Sári az iskolában

matyi_es_sari

Hogyan kerül Matyi és Sári a harmadik bé osztályból a kőkorszakba? Mit keres Jonatán, a szomszéd néni kutyája az osztálykiránduláson – ráadásul emberi formában? Hogy kerülnek a gyerekek tanító nénistül és osztályostul a kalózok közé? Mindez egy csodálatos telefonkagylónak köszönhető, amit Matyi és Sári egy átlagos napon ajándékba kap, és innentől kezdve viccesebbnél viccesebb, és a legkevésbé sem átlagos kalandokba bonyolódnak. Miloš Macourek mulatságos és lehengerlő meséit Adolf Born illusztrálta. A Pagony kiadásában jelent meg. 5-10 éveseknek ajánlott. Olvass bele itt.

Otfried Preußler: A kis szellem

Otfried Preußler A kis szellem

A Kolibri Klasszikusok sorozatban a Torzonborz-történetek után egy újabb Otfried Preußler-mesehős, a kis szellem válhat generációk kedvencévé. A kis szellem minden éjjel pontban éjfélkor fölébred. Vígan járja Bagolykő várának összes termét, és meglátogatja öreg barátját, Uhu bácsit. De közben arról ábrándozik, milyen jó lenne nappal látni a világot! Csupán egyetlenegyszer…Megjelent a Kolibri Kiadónál.

Barabás Zsófi – Moizer Zsuzsa: Mindenki tud rajzolni

Mindenki-tud-rajzolni_magyar_angol

Elfogyott az első kiadás, most végre újra megjelent az egyik legszuperebb foglalkoztató mesés könyv magyarul és angolul is. Nemcsak magyarul, de angolul is újra a boltok polcain a kicsik és a nagyok kedvence. A fiatal művészek alkotókedve, kreativitása a gyerekek számára a felfedezés igazi örömforrásává válhat. A könyv feladatai „észrevétlenül” építik az alapkultúrtechnikák (olvasás, írás, leképzés) elsajátításához szükséges vizuális képességeket; a finommotorika (kézügyesség, rajzkészség, íráskészség) fejlesztését természetes élethelyzetben, játékos, kreatív módon teszik lehetővé. 5-99 éves korig ajánlott, de már nyugodtan 3 éves kortól is forgathatjátok. Megjelent a Scolar Kiadónál.

Tamási Áron: A legényfa kivirágzik

tamasi_aron

Tamási Áron legszebb meséi és legmesésebb elbeszélései olvashatók ebben a kötetben. Az ízes nyelven elbeszélt történetek életre keltik a korabeli Erdély és a székely mesevilág különös alakjait: az eszes vándorlegényt, a segítőkész ördögöt, a szeretetre vágyó Halált, a furmányos kereskedőt és persze a szép hajadont, akinek rózsa illatozik a köldöke helyén. Hun eredet monda, pimasz góbé mese és életrajzi visszaemlékezés épp úgy található a válogatásban, mint felizzó szerelemről vagy boldogtalan karácsonyról szóló novella. Herbszt László színes rajzai egyszerre mutatják meg a történetek drámai erejét és felszabadító humorát. A kötet anyagát Unger Aranka válogatta. Megjelent a Móra Kiadónál.

Annie M.G. Schmidt-Fiep Westendorp: Janó és Janka tavaszi meséi

janko_es_janka_tavaszi_mesei

Janó és Janka visszatérnek a tavaszi mesékben: felébred a süni, megszületnek a kiscicák és a kisbárány is, a madarak tojást raknak. Janóék meglesik a fészket, és megetetik a madarakat. Persze tojást is festenek, és a nyuszi is jár náluk, hogy elrejtse a hímes tojásokat, amiket meg lehet keresni. A Pagony kiadásában jelent meg. 3-6 éveseknek ajánlott. Olvass bele itt.

Alan Snow: Doboztrollok 2. és 3. rész

doboztrollok_2

Még alig jelent meg a Doboztrollok 2. része, A vaszoknis ember, március végén érkezett a 3., A jó, a rossz és a sajt, amelyben nagy a baj Sajthidán! A föld fölött és a föld alatt egyaránt. Veszélyben a doboztrollok és a káposztafejek élőhelye is. Ráadásul a gaz Suvasznak újabb rettenetes tervei vannak, hogy még több keserűséget okozzzon Sajthida lakóinak…Vajon Arthurék képesek túljárni az eszén? Megmentheti egy maroknyi csapat a várost? Megjelent a Kolibri Kiadónál.

Asterix-sorozat

Asterix-1-asterix-a-gall

Folytatódik az Asterix-sorozat kiadása a Móra Kiadó gondozásában, amelynek kínálatában hosszú idő után szerepelnek újra képregények. Sokak örömére a sorozat ott veszi fel a szálat, ahol az előző kiadó abbahagyta, méghozzá változatlan kivitelezésben, és továbbra is Bayer Antal fordításában, míg a műszaki szerkesztői teendőket a számos más képregénykiadványból ismert Benes Attila veszi át.

Rotraut Susanne Berner: Misu, a kisnyuszi

misu_a_kisnyuszi

Misunak nehéz napja van, rosszat álmodott, reggel mellé bújik az anyukája. Máskor meg nincs kedve felöltözni, hiába szeretne kimenni hógolyózni. Van, hogy fél az orvostól, de a plüssállatai segítségével erőt gyűjt. Mindig ott van mellett anya és apa, akik válaszolnak a kérdéseire és terelgetik a világ érthetetlen szabályai között. Misu rövid, egyoldalas kis meséi segítenek a legkisebbeknek feldolgozni a mindennapi problémákat. 2-5 éveseknek ajánlott. Megjelent a Pagonynál.

Lynn Huggins-Cooper: Találd fel magad!

Lynn Huggins Cooper_Találd fel magad

A Te ötleted lesz a következő nagy durranás? Ötletelj, tervezz, alkoss, tesztelj, értékelj, módosíts, gyárts! Ismerkedj meg fiatal feltalálókkal, és más, nagy hatású találmányokkal a Rubik-kockától az box kinect-ig! Fedezd fel lépésről lépésre, hogyan lesz egy találmány ötletéből tényleges…Megjelent a Kolibrinél.
A szerző másik kötete a Mekkora szám a 43 trillió? szintén most jelent meg.

Marék Veronika: Boribon tojást fest

boribon_tojast_fest

Két év után új kötettel jelentkezik Marék Veronika. A főszereplő: Boribon, aki már a húsvétot várja. Boribonhoz és Annipannihoz sok-sok vendég érkezik. Mindenki meglocsolja Annipannit, csak szegény Hapci, a cica maradt ki az ünneplésből. Boribon persze észreveszi, és egy külön kis húsvétot rendez neki! Együtt mesélhettek és festhettek tojást, miközben a fiúk megtanulhatják Boribon locsolóversikéjét!

Hilde Hagerup-Klaus Hagerup: Az ellopott festmény nyomában – Tim mesterdetektív és társa 2.

Tim mesterdetektív és társa 2

Tim mesterdetektív és társa, azaz a nővére, Jenny, újra nyomoz. Ezúttal tűz üt ki a Napos-tető Szállodában. Vajon ki a tettes? Tim mindent észrevesz, levonja a megfelelő következtetéseket, és mérlegel: kinek állhatott érdekében ez a gonosztett? Jenny pedig bátran kiáll az öccse mellett, segíti a nyomozásban. Gyorsaságának és bátroságának köszönhetően sikerül elkapni a bűnözőt! A rövid fejezetek, nagy betűk, izgalmas cselekmény ideális önálló olvasmánnyá teszik a könyvet. 6-10 éves gyerekek számára ajánlják. Ella K. Okstad illusztrációival megjelent a Pagonynál.

Az én csúcsszuper világom - Tom Gates

Liz Pichon: Az én csúcsszuper világom – Tom Gates
„A nevem Tom Gates. Amikor a tanáraim nem néznek rám a GUVADT SZEMÜKKEL, akkor szeretek rajzolni, és azon gondolkozni, hogyan idegesíthetném fel DELIÁT. A tanáraim azt hiszik, hogy könnyű elterelni a figyelmemet, és nem tudok koncentrálni. Ami egy kicsit durva vád, mert épp most is NAGYON… ” A könyv a Kolibri kiadásában jelent meg a 13 éves Dragomán Gábor fordításában.

szofi_tusszent

Harcos Bálint: Szofi tüsszent
Nemsokára kézbe vehetitek Szofi tüsszent című vicces képeskönyvet, melyben Szofi egy reggel nem veszi fel a zokniját, ezért óriásiakat tüsszent – mindent eltüsszent maga körül, a nevetés pedig garantált! 3-6 éveseknek ajánlott. Megjelenik a Pagony kiadásában.

senki_madara

Szabó T. Anna – Rofusz Kinga: Senki madara
Az első nagy szerelem örök. Szárnyakat ad, átformál, megtanít a másikra és önmagunkra. De mi történik, ha annak, akit szeretünk, titka van? Ha nem akar egészen a miénk lenni? Ha feláldozza magát értünk, de közben mégis megtartja a szabadságát? Szabó T. Anna (japán nevén Kyoko) egy érzékeny magyar fiú és egy rejtélyes japán festőlány szerelméről mesél egy keleti legenda alapján, egyszerre mutatva be a kamasz-szerelem időtlen idilljét és a művészlét küzdelmes mindennapjait. Mindenkinek szól, aki nem fél az ölelés erejétől, és kész megtanulni a lényeget: ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka. 12 éves kortól ajánlott. Megjelent a Vivandra és a Magvető közös kiadásában.

asimpa

Catarina Sobral: Asimpa, a titokzatos szó
Egy szép napon egy tudós roppant fontos felfedezést tett. Egy viharvert szótárt lapozgatott, amikor egy ismeretlen szón megakadt a tekintete… ASIMPA. Senki nem tudta mit jelent, de elkezdték használni. Először ige volt, mindenki asimpált, aztán főnév, asimpát kerestek mindenhol, végül összevissza mindenre használták, asimpás lett az egész világ…A díjnyertes portugál szerző különleges rajzi világában a szavak és a nyelvtan használatának, elterjedésének rejtelmeibe csöppenünk bele, és jót szórakozhatunk a humoros nyelvi megoldásokon. 6 éves kortól ajánlott. Megjelenik április 2-án a Vivandránál.

Gumimánia

gumi_mania

A most nagy divatját élő gumikarkötő rajongóinak ajánljuk a következő könyvet, amely tele van nagyszerű ötletekkel, vicces tárgyakkal, káprázatos tényekkel, megjelent a Kolibrinél.

[grey_box]Móránál március 31-ig számos könyvből válogathattok 30-50%-os kedvezménnyel, a Két Egér könyvesboltban minden héten más akcióval várnak benneteket, a Kolibri könyveit pedig a Bookline oldalán 5-20%-os kedvezménnyel vásárolhatjátok meg. A Pagony könyveit kedvezményesen vehetitek meg minden hónapban a kuponnapokon (következő április 17.) .[/grey_box]