Ingyenes gyerekprogramok és szuper könyvek – indul az Ünnepi Könyvhét, kezdődik a Margó Fesztivál!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

89. Ünnepi Könyvhét

Ezt a hétvégét biztos, hogy a Vörösmarty téren, az Aranytízben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban töltjük, hiszen kezdődik az Ünnepi Könyvhét és a Margó Fesztivál a legjobb gyerekkönyvekkel, bemutatókkal, koncertekkel, foglalkozásokkal. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, minden esemény ingyenes és minden korosztály találhat majd magának jó programot az ovisoktól a felnőttekig. Játszótéri könyvbemutató, kézműveskedés a legkisebbeknek Boribonnal, füvészkönyv készítése egérkével, lázadó lányok és időutazók, Rutkai Bori Banda koncert és nyomozós játék, díjátadó és rengeteg jó új könyv bemutatója is vár rátok.

JÚNIUS 7., csütörtök

Üveghegy és üvegplafon – a Magyar mesék lázadó lányoknak című kötet bemutatója – FUGA, június 7., csütörtökön 17:30

A Magyar mesék lázadó lányoknak című kötet bemutatója Mesterházi Mónikával, Kiss Judit Ágnesel, Hitka Viktóriával, Szlukovényi Katalinnal és Monspart Saroltával, a 25 izgalmas személyiség, lenyűgöző teljesítményű nő egyikével. Moderátor: Szenderák Bence.
A Móra Könyvkiadó részletes programja

Maros András: Játszótéri pillanatok könyvbemutató – MOMKult játszótér, Csörsz utca, június 7., csütörtökön 18:00

„A játszótér olyan közösségi tér, ahol érvényüket vesztik a megszokott szabályok – a fizika és a társadalmi együttélés szabályai egyaránt. Másképp tagolódik a tér, másképp telik az idő. Másképp nézünk egymásra, másképp kommunikálunk, másképp működik az érzékelésünk, az emberismeretünk, a humorunk. Ezt a téren és időn kívüli állapotot, habitusól függően, láthatjuk siralmasnak, felemelőnek, érdekesnek vagy éppen viccesnek. Maros András, aki fiatal apaként gyakorlott játszótéri dzsungelharcos, inkább a groteszk humor felől közelít. Kisprózáiban arról az oldalunkról mutat be minket, a játszótéri társadalom aktuális, volt vagy leendő tagjait, amelyet a külvilágnak nem biztos, hogy szívesen mutogatnánk.”
Fb esemény

JÚNIUS 8., péntek

Tök jó versek a suliról – Tök Magda ajánlásával – Vörösmarty tér, június 8., pénteken 11:00

Tök jó versek a suliról

Békés Márta Imbolygó iskolabolygó című kötetének zenés-játékos bemutatója Gáti István, a Tök Magda kalandjai című kötet szerzőjének részvételével. A költőkkel, illetve a két kötet illusztrátorával, Ritter Ottóval és Nagy Norberttel Dávid Ádám szerkesztő beszélget. Közreműködik Gregosits Péter, a budapesti Körösi Csoma Sándor Általános Iskola diákja, valamint a budapesti Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium 4. a osztályos tanulóiból verbuválódott Gézamalac kórus (osztálytanító: Kovács Zsuzsanna).
A Móra Könyvkiadó részletes programja

Pagony kézműves foglalkozás – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 10:00

Boribonos lufinyomdázás, Cipelő cicás könyvjelző készítés, Varázsképeslapok meseszereplőkkel, Tilda-süti és étlapkészítés Marék Veronika és Berg Judit legkedvesebb meseszereplőivel.
Fb esemény

JÚNIUS 9., szombat

Egérke enciklopédiája a Margón – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 10:30

A tehénke azt mondja, mú, a kutyus pedig, hogy vau-vau. Hmm. Uncsi? Uncsi. Indulj inkább felfedezőútra a nagyfülű, barna Egérkével, aki a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdőt, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A Cseh Centrum és a Csirimojó Kiadó gyermekfoglalkozásán te is készíthetsz füvészkönyvet. Sőt, akár egy saját Egérkét is hazavihetsz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárról! Játékos könyvbemutató és workshop 4-10 éves gyerekeknek Flóra Peťovská műfordító vezetésével.
Fb Esemény

Rutkai Bori Banda – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 11:00

A zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek.
Fb esemény

Derítsd fel a zöld macska titkát! – játékos nyomozás – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 12:00

A Petőfi Irodalmi Múzeumban izgalmas nyomozás lesz Ruff Orsolya: A zöld macska titka című meseregényéhez kapcsolódóan. Az egyórás program június 9–én 12 órakor kezdődik, állomásokkal és nyomozós füzettel – és persze meglepetés nyereményekkel!
Fb esemény

Fedezzétek fel az Univerzum titkait Eszes Rókával – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 13:00

Hogyan kell elképzelni az univerzumot csillagokkal és bolygókkal? A Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című mesekönyve köré szerveződő játékos foglalkozás erre a kérdésre is választ ad.
Fb esemény

Ikerlányok, lélekikrek – Beszélgetés a kortárs magyar fantasy-irodalomról – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 13:30

Két fantáziavilág találkozik: Majoros Nóra fantasyjében a pitykések birodalmában a fellázadnak a prémesek a keménykezű királynő ellen, miközben ikerlányai a születésnapjukra készülődnek. A Babilon című regényben Szakács Eszter a griffhősök világába vezet be új kalandokon át. Közreműködik: Majoros Nóra, Szakács Eszter és Rét Viktória.
Fb esemény

Hétköznapi lázadások – Magyar mesék lázadó lányoknak könyvbemutató és beszélgetés – Vörösmarty tér, június 9., szombaton 14:00

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy, hanem, huszonöt! Van, aki még most is köztünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi próbákat álltak ki, és merész dolgokat vittel véghez. Hittek magukban, dolgoztak másokért, és bátran leküzdöttek a külső-belső akadályokat, példát mutatva ezzel az olvasóknak.
Fb esemény
A Móra Könyvkiadó részletes programja

Időfutár 7. bemutató és beszélgetés – Petőfi Irodalmi Múzeum, június 9., szombaton 14:30

Beszélgetés, játék és időutazás a négy szerzővel! Te hová szeretnél utazni? Az ókori Rómába? A reneszánsz Londonba? Esetleg Bécsbe, hogy személyesen találkozhass Mozarttal? És vajon mit tartogat a jövő? Ceremóniamester: Tarr Ferenc. A Tilos az Á Könyvek programja.
Fb esemény

A legsirályabb díjátadó – Vörösmarty tér, június 9., szombaton 15:00

A legsirályabb díjátadó Bosnyák Viktóriával és Szirtes Marcival. Ez sirály! Idén másodszor tünteti ki a legsirályabb pedagógusokat Bosnyák Viktória, A sirály a király? című meseregény szerzője és a Móra Könyvkiadó. A tavalyi ünnepélyes díjátadó sztárvendége, Szirtes Marci is visszatér, és Bosnyák Viktóriával karöltve világra szóló meglepetéssel teszik felejthetetlenné az eseményt. Még a Nyelvkincstár-sorozat készülő hatodik kötete, a Gyöngyi gyöngysora is terítékre kerül.
Fb esemény

JÚNIUS 10., VASÁRNAP

Rubik-kocka-kirakó workshop – Vörösmarty tér, június 10., vasárnap 11:00

Magyar bajnokok vezetnek be bennünket a Rubik-kocka rejtelmeibe. Rubik-történelem, érdekességek és kirakási tudnivalók. Kockát hozzatok magatokkal!
Fb esemény

A falábú, a kampókezű meg a többiek – Aranytíz Kultúrház, június 10., vasárnap 14:00

Mit tehet egy vérbeli kalóz, ha ellopják a hajóját? Befejezi a kalózkodást, és a szárazföldön unatkozik. Papírfül kapitány pontosan így tesz. Aztán egy napon bekopog hozzá Ismeretlen, a falábú kalóz, és a két derék férfiú úgy dönt: ideje újra tengerre szállni! Elkezdődik a nagy kaland, amelyből Kalózsziget leghíresebb lakói is kiveszik részüket. Bende Nelly Papírfül kapitány című képes kalózregényének bemutatója. Akik a kalózkincset keresik: Bende Nelly kapitány, Dóka Péter kormányos, Bölecz Lilla piktor.
Fb esemény

Bosnyák Viktória: Micsoda Buli! könyvbemutató – Vörösmarty tér, június 10., vasárnap 14:00

Bosnyák Viktória nagy sikerű Mantyusok-sorozatának új kötete, a Micsoda buli! a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapokra jelent meg. A könyv története ezúttal is egy sokakat érintő nehézséget igyekszik feldolgozhatóvá tenni: az iskolai piszkálódással, a bullyinggal foglalkozik – mesés formában. A bemutatón Szirtes Marcell énekel, Bosnyák Viktóriat a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Balázs Eszter Anna kérdezi a könyv megszületéséről, fontosságáról.
Fb esemény

2050 | könyvbemutató & felolvasószínház – Aranytíz Kultúrház, június 10., vasárnap 16:00

Milyen lesz 33 év múlva a kamaszok élete? Hogyan fest majd Magyarország 2050-ben? 13 fiatal író novellája kutatja a jövőt a nagy sikerű, ifjúsági kategóriában Év Gyermekkönyve díjat nyert Jelen! című antológia folytatásában. A Móra Könyvkiadó és a JAK kortárs ifjúsági novellagyűjteményének interaktív bemutatója. A felolvasószínházzal egybekötött est három tematikus blokkban járja körül a kötet legfontosabb kérdéseit.
Fb esemény
A Móra Könyvkiadó részletes programja

+1

A lány, aki orvos akart lenni könyvbemutató – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, június 16., 11:00

Június 16-án a Tabánban található Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban megismerhetitekHugonnai Vilma, az első magyar orvosnő kalandos történetét. résztvevők egy különleges tárlatvezetés keretében bepillantást nyerhetnek a 19. századi orvostudományi módszerekbe és megismerhetik a Hugonnai Vilma korabeli orvosi eszközöket is. Az izgalmas időutazás során természetesen fény derül az első magyar orvosnő történetére is! A tárlatvezetést követően a szerző és illusztrátor dedikálják a kötetet. A helyszínen a könyv kedvezményes megvásárlására is lehetőség nyílik.
Fb esemény

A Móra Könyvkiadó részletes programja
A Kolibri Kiadó részletes programja
A Margó Fesztivál részletes gyerekprogramja
A Naphegy Kiadó részletes programja
Pagony részletes programja

A Tilos az Á Kiadó részletes programja
A Manó Könyvek részletes programja

További hétvégi programokat itt találtok!