Könyvfesztivál újdonságok kicsiknek és óvodásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra számos újdonsággal érkeznek a gyerekkönyvkiadók, amelyek között a babáknak és az óvodás korosztálynak is találtok bőven nézegetni- és olvasnivalót! Természetesen a kezdő, kisiskolás olvasóknak és kamaszoknak is összegyűjtöttük a legjobbakat!

Nagy Diána: Babageometria sorozat: Minták és Ritmusok (Móra Kiadó) – újra megjelent!

Leporelló a legkisebbeknek. Fekete-fehér, kontrasztos formák. A formák játékos rajzolata oldalanként is nézegethető, kihajtva pedig új mintázatok jelennek meg.  A babák első visszatérő „olvasmányai” a Móránál jelentek meg újra!

Agócs Írisz: Mia nem álmos és Masa és az eső (Pagony)

Új lapozó-sorozatot indított a Pagony, melyet Agócs Írisz ír és rajzol. A Mesék Barnabásnak-sorozat első két kötete egy unatkozó medvebocsról és egy álmatlan cicáról szól, és kedves rajzaival elbűvöli az apró olvasókat. A két lapozó nagyon jól megmutatja, hogy a 2-3 éves gyerkőcöknek mi az igazán izgalmas. Mindkét könyv hétköznapi, ám a kicsik számára lényegi kérdéskört boncolgat: mi van, ha itt az este, de nem megy az elalvás? És ha odakint esősre fordul az idő, vajon mi lehet a legjobb unaloműző játék?

Nyulász Péter: Kiazaki (Móra Kiadó)

Az óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló játékos-verses könyvek mint a Zsubatta!, valamint a Miazami, a Miazmég kötet után megjelent a Kiazaki, amelyben kitalálós versikéket találhattok.

Bartos Erika: Brúnó Budapesten 4. (Móra Kiadó)

A hatkötetesre tervezett sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit. A Pest fényei című kötetből Pest külvárosát, fontos nevezetességeit ismerhetjük meg. Minden kötethez fényképes foglalkoztatófüzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

Balázs Ágnes: Az ügyetlen bohóc (Móra Kiadó)

A mulatságos történetek alatt ugrálhattok, tapsolhattok, szaladgálhattok, sőt, még kiabálhattok is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Keltsétek életre a vakmerő rákocska, a vaksi kismatróz vagy az ügyetlen bohóc történetét! Megjelent a Tapsolj!Ugrálj!Kiabálj! sorozat legújabb kötete!

Bíró Eszter: Időradír (Móra Kiadó)

Az Időradír Bíró Eszter harmadik olyan könyve, amely zenés CD-vel együtt jelenik meg. A kiadvány a világórát összetörő Időmanó meséjével, valamint tizenöt dal segítségével mesél humorosan az időről és annak múlásáról, amelyet néha felgyorsítanánk, máskor lelassítanánk az időradír segítségével. A kötet tartalmazza az összes dal szövegét, valamint számos interaktív, a kiadványhoz kapcsolódó játékot. A zenét Födő Sándor „Fodo”, a dalok szövegeit Hegyi György, Marék Veronika, Varró Dániel és Weöres Sándor írta. Az illusztrációt Molnár Jacqueline készítette.

Axel Scheffler: Csere-bere állatok (Kolibri Kiadó)

A félbevágott oldalak lapozgatásával újabb és újabb mókás lényeket alkothatunk Axel Scheffler ellenállhatatlanul bájos rajzaiból. Az illusztrációk mellett a fülbemászó és humoros verseket is tetszés szerint kombinálhatjuk, így a könyv hosszan tartó szórakozást kínál gyereknek és szülőknek egyaránt. 3-6 éveseknek ajánlott, de kisebbeknek is jó lapozó.

Bosnyák Viktória: Unikornis égen, földön (Manó Könyvek)

Vajon hogyan kerül szivárvány az égre? Mitől színes az egyszarvúak farka és sörénye? Egy unikornisnak az anyukája és az apukája is unikornis? Nyomozz te is Kornéliával égen, földön, és minden kiderül! Bosnyák Viktória kedves, elgondolkodtató meséjét Rippl Renáta illusztrációi keltik életre. Óvodás korosztálynak ajánlott

Vadadi Andrienn: Peti tűzoltó lesz és Lea mindent jobban tud (Pagony)

Vadadi Adrienn legkisebbeknek szóló ovis történetei észrevétlenül járnak körül egy-egy problémát az ovisok mindennapjain keresztül. A Peti könyvben az együttműködés és a szerepjáték, a Lea mesében pedig az akarat és az önállóság áll a középpontban. A könyvek végén az író szülőknek szóló utószava olvasható.

Sophie Schoenwald: A nagy állatkerti fogmosás (Manó Könyvek)

Ugyan ez a kötet még január végén jelent meg, de még nem ajánlottuk nektek. A humoros történetben az állatkert minden lakójának megmossák a fogát, nagyot, kicsit, hegyeset egyaránt. A könyv humoros rajzai segítenek a gyerekeknek megérteni, hogy miért fontos a fogmosás, úgyhogy nemcsak vicces, hanem hasznos is ez a könyv. Óvodás kortól ajánljuk!

Bosnyák Viktória-Dudás Győző: Pacák a pácban (Kolibri Kiadó)

Bosnyák Viktória és Dudás Győző verses meséjében a papírtapír és a papírsárkány összekapnak, hogy ki igya meg az összes tintát. Naná, hogy a tintásüveg felborul, a tócsából pedig fura lények kelnek életre. A Pacák a pácban egyszerre nyelvtörő, humoros olvasmány kezdő olvasóknak, és remek alapanyag szülő, gyerek és pedagógus közös alkotásához. Dr. Seuss rajongóinak ajánlott 5 éves kortól!

Papírszínházi mesék: BújócskaSipirc! és az Oroszlán úr sörénye (Csimota)

Három papírszínházi mese jelent meg a Csimotánál. A Bújócska a legkisebbeknek szól, 3 éves kortól, a Sipirc! egy klasszikus láncmese, az Oroszlán úr sörénye pedig számos galibát okoz, mikor Acélgyökér samponnal mossák meg a fodrászatban.
Könyvbemutató: Millenáris, április 28., vasárnap 13:00

Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög (Jelenkor Kiadó)

A három ördögfióka – Bezzeg, Csütörtök és a legkisebb, Sáti – soha nem unatkozik. Náluk aztán igazán zajlik az élet. Szegény mamájuk, Anyubanya éppen a morzsákra gyűlő rágcsálókkal birkózik, elküldi hát Csütörtököt az ördöngös molnárért, hogy közösen próbálják elűzni a kártevőket. A második történetben az esti mese közben Csütörtök észreveszi, már alig látja a könyv lapjait, olyan sötét lett. A házból kiszökve meglátja Mirkót, a kis markolábot, aki épp felfalja a Holdat… Varró Dániel vadonatúj verses meséit óvodás kortól ajánljuk. A kötet első meséje diafilmen is kapható!

Sylvia Plath-Dániel András: A mindegy-öltöny (Pagony)

Igazi irodalmi csemegét tart a kezében az olvasó: a modern angol irodalom neves költője, a Pulitzer-díjas Sylvia Plath olyan oldalát mutatja meg ebben az elbűvölően kedves, bohókás mesében, amit kevesen ismernek. Jólesz Maxi családjában mindenki olyan elegáns… Vajon végre Maxi is megkaphatja álmai öltönyét? A könyvet Dániel András illusztrálta. 5-99 éves korig.

Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere (Pagony)

Czernák Eszter első könyvét, A világ legjobb játszóterét egy olyan lakóközösség inspirálta, ahol a házak által körülzárt belső udvaron egész délutánokat és hétvégéket töltenek együtt a lakók és gyerekeik. A könyv főszereplői a történet szerint új házba költöznek, abban a boldog tudatban, hogy az udvarukban játszótér várja őket, ám amikor megérkeznek, szomorúan tapasztalják, hogy minden van ott, csak játszó nincsen. Miután hiába próbálják megoldani a helyzetet, úgy döntenek, hogy összefognak, és együttes erővel építik fel álmaik játszóterét. A történet szerint nincsen szükség csilli-villi jászótér-komplexumokra, ha van összetartás, kreativitás és jókedv. Felnőttként olvasva igazán nosztalgikus érzéseket is ébreszt a gyerekkor legszebb pillanatairól, és felhívja a figyelmet, hogy olykor bizony a gyerekeknek vannak a leginnovatívabb ötleteik. 4-8 éveseknek ajánlott.

Czernák Eszter: Sári és Berci otthon (Pagony)

A legkisebbek mindennapjai köszönnek vissza Czernák Eszter derűs történeteiben. Sári és Berci sosem unatkozik. Ha esik, ha fúj, Sári, Berci és anya mindig kitalál valami jó játékot: hol játék konyhát, hol autószerelő műhelyt építenek közösen, máskor meg kalóznak és török basának öltöznek be. Minden mesében találni egy-egy olyan játékot, amit könnyen el lehet készíteni és kipróbálni otthon. A fejezetekben szereplő helyzetek bármely szülőnek ismerősek lehetnek, de kész megoldások helyett inkább kreativitásra, közös játékra buzdítanak. 3-6 éves kor között ajánlott.

Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról (Pagony)

A népszerű 3-5-8 perces mesék legújabb kötetében csodás lényekkel, azaz unikornisokkal, sárkányokkal, varázslókkal, tündérekkel és boszorkánylányokkal ismerkedhetünk meg. Kiderül, miért nem kell félni a sötétben, mit csinál egy különösen morcos morc, és milyen unikornisháton lovagolni. A vadonatúj elalvós mesékkel békésen zárul minden nap. 3-6 éves kor között ajánlott.

Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb (Pagony)

Költői szépségű, anderseni mélységű, jótékony mesék az éjszaka csodáiról – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A hétköznapi dolgok az álomban folytatódva keverednek össze csodás történésekké. A varázsos mesék csodálatos illusztrációval egészülnek ki. Szimonidész Hajnalka rajzait önmagukban is öröm nézegetni. A művészi képeskönyvben a szavak és a képek egymással karöltve készítik elő az elalvást, együtt szövögetve az álmok fonalát. 4-8 éveseknek ajánlott.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.