15+1 kedvencünk – Könyvek a legkisebbeknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kisvakond

Mikor kezdjük olvasni a gyereknek? Már születése előtt 🙂 Utána meg bátran mondókázzunk, böngésszünk és egyszerűen élvezzük az együtt töltött időt. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget már jól bejáratott, főként újabb kiadású, több gyereken kipróbált kedvenceinkből. Böngészők, verselők, mondókák, dalolók, nyitogatók és népmesék, könyvek a legkisebbeknek.

NYULÁSZ PÉTER: A baba bab

a_baba_bab

Már a második példány fogyasztjuk belőle, mert minden nap előkerül. A nagyobb már kívülről fújja a versikéket, sosem lehet megunni. A könyv 2011-ben a Betűtészta Kiadónál jelent meg a Fővárosi Beszédjavító Intézet ajánlásával, tehát óvodás korban is bátran forgathatjuk, viszont dallamossága a kicsiket is magával ragadja. Schall Eszter illusztráció díszítik. Ipad-re is letölthető innen.

ERIC CARLE könyvei

a_telhetetlen_hernyócska

Különleges montázstechnikával készült könyvei közül a legelső 1969-ben jelent meg A telhetetlen hernyócska címmel. Kedvencek még tőle: a Legelső könyvem a színekről, a Legelső könyvem a számokról és a Nem láttad a cicámat? A Pagony kiadásában jelentek meg.

JULIA DONALDSON és AXEL SCHEFFLER könyvei

A_roka_zoknija

A szerzőpáros nyitogatós könyveit előszeretettel adjuk egyes alkalmakra ajándékba is, ha éppen nincs jobb ötletünk: a Malacbújócska, a Mackó levelei, A róka zoknija mind kedves történetek szép kivitelben. Vajon megtalálja malac a tyúkot, róka a zokniját és kinek küld levelet Mackó? Nevüket jó lesz megjegyezni, mert nagyobbaknak szóló könyveik is igen szórakoztatóak. A Pagony Kiadó gondozásában jelentek meg.

NAGY DIÁNA: Babageometria

babageometria

Fekete-fehér, vonalak, kontraszt, figurák, ritmusok. Egy lapozó Nagy Diánától, amiben minden együtt van ahhoz, hogy ez legyen a legkisebbek első kedvenc könyve, de természetesen mi felnőttek is nagyon szeretjük. A Két Egér kiadásában jelent meg 2013-ban. Bővebben itt olvashattok róla.

RINGATÓ könyvek

kacagtato

A Ringató foglalkozásokhoz kapcsolódó három könyvet a hozzá tartozó CD-ével a Kolibri Kiadó jelentette meg. Inkább a család nagyobb tagjainak kezébe ajánljuk, mivel nálunk a kicsik előszeretettel tolják a CD-ket végig a földön, viszont nekik találták ki a Kacagatót és egyéb keményfedeles ringatós kiadványokat.

ROTRAUT SUSANNE BERNER böngészői

oszi_bongeszo

Tavasz, nyár, ősz, tél. A sorozat minden részét ajánljuk már a legkisebbeknek is. Kemény lapokkal, jól bírják a gyűrődést 🙂 Sokáig használhatók, hiszen nagyobb korban már lehet történeteket is kreálni a képek mellé, illetve még mindig találunk újabb és újabb felfedezni valót. Legújabb szerzeményünk pedig a könyv történeteit követő memóriajáték. A Naphegy Kiadó jelentette meg.

TOM SCHAMP Ottós könyvei

Otto_a_hoban

Ha már böngészők, akkor nem hagyhatjuk ki Tom Schamp Ottó a városban és Ottó a hóban című könyveit sem a Csimota kiadásában.

FORRAI KATALIN: ESZTERLÁNC

Forrai Katalin_Eszterlánc

Hintázni, ludat terelni, csigát csalogatni remek mulatság – és még csak hinta, lúd meg csiga sem kell hozzá! A kötet dalai, mondókái és a hozzájuk kapcsolódó játékok fejlesztik a kicsinyek hallását, ritmusérzékét és mozgáskultúráját. Az óvodásoknak szóló művet nyugodtan forgathatjuk már kisebb korban is. 2014-ben jelent meg a Móránál Pászthohy Panka illusztrációival.

BAJZÁTH MÁRIA: Itt vagyok, ragyogok – Legkisebbek népmeséi

Itt vagyok, ragyogok – Legkisebbek népmeséi

„Milyen népmesét olvassak az egyéves kisfiamnak? Mit meséljek a kétéves kislányomnak? Kiscsoportosak a gyerekek, van nekik való történet? Sokszor és sokan tették fel nekem ezeket a kérdéseket az elmúlt húsz évben. Ez a kötet született válaszként, amelyben a világ minden tájáról válogattam össze a legkisebbek népmeséit. A mesék és a hozzájuk kapcsolódó mondókák, a kisgyermekek számára ismerős nyelven beszélnek testet öltésről, emberekről, családról, állatokról, növényekről, segítenek megismerni a minket körülölelő izgalmas, gyönyörű világot.” – Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója. A válogatás a Kolibri kiadásában jelent meg.

KEREKÍTŐ könyvek

kerekito

A Kerekítő foglalkozásokhoz kapcsolódó könyvek a Móra kiadásában jelentek meg. A három Kerekítő könyv mellett egy Állatos játéktárat és három lapozgató Kacagtatót is találtok.

PALYA BEA: Altatok

palya_bea_altatok

„Vannak „felnőttesebb” és „gyerekesebb” dalok, ám én azt gondolom, hogy a kicsik – és a nagyok is – majd egyben fogadják be az anyagot, és majd az a lelkükben, fülükben megtalálja a maga helyét. Az álombirodalmi utazást kicsik és nagyok számára Szottfried Zsófia festményei segítik majd, így ez a könyv-lemez egyszerre ajándék a fülnek, a szemnek, az agynak és a léleknek.” – Palya Bea. A könyvet a Kolibri jelentette meg.

MINI VILÁG sorozat

mini_vilag

Lapozgatás közben játékosan elsajátíthatunk egy jól bevált módszert: a babajelbeszédet. A babajelbeszéd a hallási ingerhez vizuális és mozgásos ingert kapcsol, ezáltal segíti a beszéd megértését, gyorsítja a beszédfejlődést, elősegíti a kreatív gondolkodást, s ami a legfontosabb: még erősebbé teszi a szülő-gyermek köteléket. Nyulász Péter verse Pap Kata rajzaival a Tesslof és Babilon kiadásában.

ARANYSITYAK – friss gyerekversek

Aranysityak - friss gyerekversek

Lackfi János felkért negyven költőt, akik negyvenféleképpen szét- és össze- és át- és teleírták a világot… Friss gyerekversek 0-tól 100 éves korig a Móra kiadásában.

KISVAKOND

kisvakon_es_az_osz

Ki ne ismerné a Kisvakondot… A legkisebbeknek keménylapos lapozgatókat, pancsoló könyveket, sőt A kisvakond nagy böngészőjét is ajánljuk a Móra kiadásában.

BORIBON

23385

És a legfrissebb! Ugyan még mi sem láttuk a legújabb kiadványt, de Boribon történeteivel nem nagyon lehet mellé nyúlni. A 2-3 évesek már biztosan ismerik. Szombaton az Őszi Pagonyfeszten jelenik meg a Boribon és az állatok keménylapos babakönyv a legkisebbeknek.

+1  A SZÜLŐK SZÓRAKOZTATÁSÁRA

Varró Dániel_Akinek a lába hatos

Varró Dániel saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces mondókákba, hiszen Misi fia itt még alig múlt fél éves. A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. Azóta már megjelent az Akinek a foga kijött és az Akinek a kedve dacos is a Manó Könyvek gondozásában.

hoc_hoc_katona

Természetesen ott vannak még a nagy klasszikusok is mint Weöres Sándor Bóbitája vagy az olyan válogatások mint a Hóc,hóc katona – bölcsődések verseskönyve. Forgassátok ezeket is, szeretettel ajánljuk!

Nézzétek meg előző óvodába és suliba készülő gyerekeknek szánt könyves összeállításunkat is!

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi családi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra és csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz!