Könyvek a nyári szünetre! – Ünnepi Könyvhét újdonságok kicsiknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

90. Ünnepi könyvhét - gyerek - könyvek kicsiknek - Minimatiné válogatás - 2019

A legújabb könyvek a nyári szünetre kicsiknek és ovisoknak. Az Ünnepi Könyvhétre megjelent mesék, meseválogatások, segítő könyvek és egy rendhagyó életrajzi történet is szerepel legújabb összeállításunkban. Az iskolás korosztálynak pedig itt találtok olvasni valót.

Marék Veronika: Boribon utazik (Pagony)

Marék Veronika: Boribon utazik (Pagony)

Marék Veronikát már a legkisebbek is szeretik, és most már lapozó formájában is magukkal vihetik bárhova. A lapozóban a kismackó útnak indul, újabb és újabb közlekedési eszközökre száll, és egyre nagyobb csapattal halad tovább. Az okozza a legnagyobb izgalmat a könyvben, hogy nem tudjuk, hova tartanak, illetve a különböző járműveknek először csak részleteit látjuk, majd a következő oldalpáron látjuk a teljes képet. 0-3 éveseknek ajánlott.

Bajzáth Mária: Pont, pont, vesszőcske (Kolibri Kiadó)

Bajzáth Mária: Pont, pont, vesszőcske (Kolibri Kiadó)

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni. Ma már mindannyian tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos szerepet játszik a gyermek korai fejlődésében a mesélés, az odafigyelés, a közvetlen fizikai kontaktus. Bajzáth Mária legújabb, kizárólag magyar mondókákat, mondókameséket és népmeséket tartalmazó kötete éppen ezért a legkisebbekhez szól. A néha ismerős, máskor ismeretlen történeteket hét téma köré csoportosítottuk: testről; családról; állatokról; mesés erőkről; életről-halálról és rövid mesék. 0-3 éveseknek ajánlott.

Petra Bartíková: A fa (Kolibri Kiadó)

Petra Bartíková: A fa (Kolibri Kiadó)

A hatalmas, öreg tölgyfa sok-sok állat otthona. Fenn, a magasban cinegék csivitelnek, kicsit lejjebb mókusok ugrálnak az ágakon. Kipp-kopp, valaki kopácsol a fa törzsén. A harkály az, bogárlárvákat szedeget fiókáinak. Két ág között új hálóját szövi a pók. A fa tövében rókakölykök játszanak, csak nehogy felébresszék bagoly urat! Olyan békésen alszik az odújában. Egy öreg tölgyfa sok mindenről mesél, hallgasd csak…0-3 éveseknek ajánlott.

Berg Judit: Maszat a repülőn (Pagony)

Berg Judit: Maszat a repülőn (Pagony)

Berg Judit népszerű Maszat-sorozatának legújabb része 2 rövid, képes mese Agócs Írisz kedves rajzaival, amely a bölcsődés, óvodás korosztály első könyve lehet a repülésről. A nyári szünetben sokan külföldre utaznak nyaralni, rokonokhoz vagy régi barátokhoz. A szülők szeretik előre felkészíteni a gyerekeket, hogy mi is fog történni a reptéren, hiszen ez nem tartozik hozzá a mindennapi rutinhoz. Az új könyvben Maszat segít a legkisebbeknek felkészülni arra, hogy mi fog történni velük a repülőtéren. 2-5 éveseknek ajánlott.

Julia Donaldson: Pikó a nagyotmondó kishal (Pagony)

Julia Donaldson: Pikó a nagyotmondó kishal (Pagony)

Julia Donaldson és Axel scheffler közösen írt állatos történetei a fantázia erejével varázsolják el a legkisebbeket. Az új kötetben a Pikó nevű halacska mindennap elkésik az iskolából… Hogy miért? Mert vízi csikón lovagol, ráján lopakodik, vagy éppen beszorul egy kincsesládába, ahonnan aztán egy sellő szabadítja ki. Hogy a nagyotmondás-e ez vagy valami más, az kiderül a rímes-ritmusos szövegből, melyet most is Papp Gábor Zsigmond fordított zseniálisan! 2-5 éveseknek ajánlott.

Dániel András: A kuflik és a pofavágóverseny (Pagony)

Dániel András: A kuflik és a pofavágóverseny (Pagony)

Egy őszi reggelen Bélabá arra ébred, hogy kiújult a makacs ugródudor-zsibbadása. Nem is csoda ebben az időben, amikor minden csupa lotymánc és szipony! Szegény Bélabá! Itt már csak az elhagyatott rét doktora segíthet… A második mesében kiderül, hogy a hajnali pofavágással nagyon kell vigyázni! A kuflik is alaposan átbeszélik, mikor és hogyan vágjanak bele a gyakorlásba. Mindenki megnyugtatására már most eláruljuk, hogy a kötetből az is kiderül, ki nyeri a pofavágóversenyt. 3-8 éveseknek ajánlott.

3-5-8 perces mesék – utazáshoz és kalandozáshoz magyar szerzők meséivel (Pagony)

3-5-8 perces mesék – utazáshoz és kalandozáshoz magyar szerzők meséivel (Pagony)

Több szempontból is különleges a most megjelent gyűjtemény, hiszen minden mese egy-egy közkedvelt, magyar kortárs író nevéhez köthető. A háromperces mesék blokkjában szereplő meséket Marék Veronika, Harcos Bálint, Gimesi Dóra, Majoros Nóra, Dávid Ádám, Mészöly Ágnes és Gévai Csilla írták. Az ötperces mesék szerzői: Adamik Zsolt, Stiglincz Milán, Molnár T. Eszter, Kertész Erzsi, Berg Judit, Dániel András, Lackfi János és Igaz Dóra. Az utolsó, a harmadik rész, a nyolcperces mesék írói: Kertész Edina, Vadadi Adrienn, Wéber Anikó és Kiss Judit Ágnes. 3-6 éveseknek ajánlott.

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili – Pitypang segít (Pagony)

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili – Pitypang segít (Pagony)

Pásztohy Panka népszerű kutyás sorozata újabb résszel bővül. Ebben a mesében Pitypang különleges kutyusokkal találkozik: a segítőkutyákkal. Lilivel és Pitypanggal együtt pedig mi is megtanulhatjuk, hogyan zajlik a kutyák kiképzése, és hogy honnan tudhatjuk, ha valakinek segítségre van szüksége a környezetünkben. 3-8 éveseknek ajánlott.

M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak – Zabaszauruszok 3. (Kolibri Kiadó)

M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak – Zabaszauruszok 3. (Kolibri Kiadó)

Leiszút Feliszút bajban van. Szerencsére régi barátai, a Zabaszauruszok első két kötetéből már jól ismert Rilex, Barmol és Kunyi azonnal a segítségére sietnek, és nekivágnak a veszedelmes útnak, hogy kiderítsék, hogyan csendesíthetik le a Csendetlen-óceánt… 5-8 éveseknek ajánlott.

Otfried Preußler: Kökény és Bozont (Kolibri Kiadó)

Otfried Preußler: Kökény és Bozont (Kolibri Kiadó)

Van-e nagyobb boldogság a világon, mint hűséges, igaz barátra lelni? Kökény, a kalapos manó a Hetvenhéttölgyes-erdőből és Bozont, a gubancos-bozontos kobold az Irdatlan Rengetegből már sok izgalmas kalandot élt át együtt. Most, hogy Bozont beköltözött az erdei manó házikójába, új világ tárul föl előtte. Otfried Preußlernek, a Torzonborz-trilógia világszerte népszerű szerzőjének újabb gyerekkönyve a Kolibri Klasszikusokban! 4-7 éveseknek ajánlott.

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold (Kolibri Kiadó)

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold (Kolibri Kiadó)

Akárcsak minden gyerek, Borka is szeret biciklizni, fára mászni, apró kincseket gyűjteni, és a barátaival játszani. A család azonban új városba költözik, és hirtelen minden a feje tetejére áll, Borkát pedig furcsa, nyugtalanító érzések rohanják meg. Szerencsére Borka szülei, testvére és az óvó néni segítenek a kislánynak megküzdeni a bánattal, a fájdalommal, a szorongással és a félelemmel, így megtanulja irányítani az érzéseit, és nemsokára már ő segít másoknak a nehéz helyzetekben. 7 nap, 7 történet és néhány egyszerű módszer a konfliktusok és nehéz élethelyzetek kezelésére a világsikerű, Aludj el szépen, Bendegúz! szerzőjétől. 3-6 éveseknek ajánlott.

Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene (Naphegy Kiadó)

Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene (Naphegy Kiadó)

Híres magyarok életét gyerekeknek, gyereknyelven bemutató életrajzi sorozat harmadik kötetében Bartók Béla élete tárul fel Mészöly Ágnes elbeszélésében, Bertóthy Ágnes illusztrációival. A sorozat mesés formában ismertet meg az 5-8 évesekkel olyan neves embereket, akik kitartásuk és lenyűgöző életútjuk miatt értékes példaképek lehetnek számukra.

Tatu és Patu észbontó mesekönyve (Cerkabella)

Tatu és Patu észbontó mesekönyve (Cerkabella)

A furavári fivérek kalandjainak ez a tizenegyedik magyar nyelvű kötete, sőt, egy színező foglalkoztató is kapható a főszereplésükkel. A szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak szóló legrangosabb finnországi elismerést, a Rudolf Koivu-díjat. Hároméves kortól ajánlott, felső korhatár nélkül.

Finy Petra: Óvodások kézikönyve (Manó Könyvek)

Finy Petra: Óvodások kézikönyve (Manó Könyvek)

Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van. Leendő óvodásoknak.

Farkas Nóra: Apa szeret (Manó Könyvek)

Farkas Nóra: Apa szeret (Manó Könyvek)

Hányféleképpen mutatkozhat meg apa szeretete? Honnan tudhatja Pötyi, hogy az apukája akkor is gondol rá, ha épp nincsenek együtt? Vajon mi a közös a tőle kapott játéknyusziban, a hűtőben lapuló málnában és a délutáni labdázásában? Hogyan köti össze őket a mosolyuk, és miért olyan fontosak az együtt átélt pillanatok? Ebből a bájos rajzokkal illusztrált csodaszép történetből – amelyben Pötyi és az anyukája nyomozós játékba kezdenek, hogy felkutassák apa szeretetnyomait – minden kiderül. A kicsiket játékos feladatok és kitölthető oldalak is segítik abban, hogy megértsék, mitől különleges az apai szeretet.

Mechler Anna: Bernát, a mentőautó (Manó Könyvek)

Mechler Anna: Bernát, a mentőautó (Manó Könyvek)

Újabb közlekedési eszközzel bővült a Kerék mesék sorozat járműparkja: megérkezett Bernát, a mentőautó!A történetek nemcsak szórakoztatnak, de rengeteg hasznos dolgot megtanítanak a mentősök munkájáról. A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta, és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre. Ajánljuk a villogós autók rajongóinak – nem fognak csalódni!

Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság (Manó Könyvek)

Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság (Manó Könyvek)

A mulatságos, fordulatos és szórakoztató kalandregény a futball világába vezeti be a gyerekeket, de a focis kiszólásoknak, vicces áthallásoknak köszönhetően a felnőtteknek is sok-sok kellemes pillanatot tartogat. Az erdei állatok Egri Mónika rajzain elevenednek meg.

Megnyitottuk a Vakáció rovatot is, ahol rengeteg ötletet, újdonságokat találtok majd a nyári szünetre, de természetesen a csütörtökönként frissülő hétvégi ajánlókból, illetve az Itt jártunk rovatból is lehet majd válogatni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.