Könyvek iskolásoknak a nyári szünetre! – Ünnepi Könyvhét újdonságok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyv-iskolasoknak-nyari-szunet-ujdonsag-2019-unnepi-konyvhet-minimatine-valogatas

A legújabb könyvek iskolásoknak a nyári szünetre. Az Ünnepi Könyvhétre megjelent népmese válogatás, kalandos regény, olvasást segítő kiadvány, szabadulószobás regény, titkos versműhely is szerepel legújabb összeállításunkban. A kisebbeknek pedig itt találtok olvasni valót.

KISISKOLÁSOKNAK

Ribizli a világ végén – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek (Móra Kiadó)

könyvek iskolásoknak

A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Zalka Virág Csenge gördülékeny stílusban újramesélt, minden motívumában hiteles forrásokat felhasználó történetei közül több korábban sohasem jelent meg nyomtatásban. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát.

Vivian French: A macerás medve (Móra Kiadó)

Vivian French: A macerás medve (Móra Kiadó)

Vajvári J. Samu minden vágya, hogy Igazán Nemes Lovag legyen, de van egy kis bökkenő: a szülei elutaztak, ezért a szomszéd kastélyban kell élnie a nagynénjével, a bácsikájával és az unokatestvérével, Szilvával. Samu talált egy mágikus pergamentekercset, amelyből megtudhatja, mi az a hat feladat, amelyet teljesítenie kell, hogy lovaggá váljon. Hűséges Társa, Szilva segítségével Samu két feladatot már sikeresen végrehajtott. 6 éves kortól ajánlott.

Hamilton Kimberlie: Menő macskák (Móra Kiadó)

Hamilton Kimberlie: Menő macskák (Móra Kiadó)

A macskák igazi kalandorok és született túlélők. Sokan közülük hihetetlenül izgalmas életet éltek, mégis átnézett rajtuk a történelem. Ez nem tisztességes, ugyebár? Ez a könyv most 30 olyan cicát mutat be, akik valamennyien hősei voltak a maguk történetének. Találsz itt világháborús legendákat, rettenthetetlen matrózokat a nyílt tengeren, Guinness-rekordereket, olyan macskákat, akik regényeket és egyéb alkotásokat ihlettek – de még „asztromacskát” is, aki a világűrbe utazott (és vissza is jött, hogy elmesélje a történetet). 6 éves kortól ajánlott.

Majoros Nóra: Borz beköltözik (Cerkabella Kiadó)

Majoros Nóra: Borz beköltözik (Cerkabella Kiadó)

A mesét nagy nyomtatott betűkkel írták, így az alsó osztályosoknak az olvasástanulás kezdeti fázisában kitűnő gyakorlási lehetőség, a felfedezés örömét kínálja. A könyv azonnali olvasási sikerélményt nyújt, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák. Majoros Nóra kedves, szellemes szövegei pedig garanciát jelentenek a minőségre.

Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár (Pagony)

Paulik Móni: Saci és Samu - Időtlen nyár (Pagony)

Egy nyár, amikor mindenre van idő! Konyhában sürgölődő nagypapa, a kerti fáramászásnál unokákat mentő nagymama. Saci és Samu a korántsem megszokott szerepek szerint élő nagyszülőkkel töltik a vakációt egy kis faluban, ahol egymást érik a kalandok és az új élmények: játékvásár, vízicsata, meglepetés szülinap, a templom felfedezése, találkozás új barátokkal és a szerelemmel. Nyár végén még Vándor is bekopog hozzájuk. A gyerekek mindenre kíváncsiak: szerelem, vallás, pénz, kivándorlás, családi múlt – a mese jó alkalmat ad nekünk, szülőknek, hogy bátran beszélgessünk ezekről a kérdésekről a saját gyerekeinkkel. Egy igazi családi könyv nem csak a nyári szünetre!

Lencse Máté-Jesztl József: Jól játszani – 7 táblás játék (Pagony)

Lencse Máté-Jesztl József: Jól játszani – 7 táblás játék (Pagony)

Ebben a könyvben 7 táblás játékot találtok: a játékok alapját olyan közismert, klasszikus játékok adják, mint az amőba, a sakk vagy a dáma, de mindegyik alaposan meg van csavarva! Ráadásul mindegyikhez három variációt is bemutatunk, amelyek kisebb-nagyobb előnyt nyújtanak a gyengébb játékosnak. Jesztl József és Lencse Máté játékpedagógusok megmutatják, hogyan lehet jól játszani, úgy, hogy a kezdők, kisebbek is egyenrangúan szálljanak be a játékba, mégis megmaradjon a játék izgalma, és mindenki kihozza magából a legtöbbet. Játék közben még azt is megtanulják a gyerekek, hogy milyen érzés esélyt adni és elfogadni az előnyt. 7 éves kortól ajánlott.

Lackfi János: Kincskereső kisködmön (Naphegy Kiadó)

Lackfi János: Kincskereső kisködmön (Naphegy Kiadó)

Lackfi János „újragombolta” Móra Ferenc kisködmönét: a tőle megszokott humoros stílusban, a mai nyelvre átültetve meséli újra az ismert történetet – ily módon megkönnyíti az alsós gyerekek számára a regény befogadását. A kötethez CD is tartozik, melyen Lackfi János dalszövegeit hallhatjuk az Apnoé zenekar előadásában.

Vadadi Adrienn: Matricás Laci és a csokitorta – nagybetűs szint (Pagony)

Vadadi Adrienn: Matricás Laci és a csokitorta – nagybetűs szint (Pagony)

A Most én olvasok!-sorozat egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar “olvasni tanulok”-sorozat, amelyben a Pagony legkiválóbb szerzői írják a sorozat köteteit. Ezek öt nehézségi szinten egyre több és bonyolultabb szöveggel és egyre kevesebb képpel vezetik be az olvasás birodalmába a gyerekeket. Az eddig már megjelent köteteket most új, NAGYBETŰS, bevezető szint egészíti ki, amelyet a teljesen kezdő olvasók is önállóan olvashatnak. 5-8 éveseknek ajánlott.

Wanda Coven: Garabonci Gréti táborba megy (Naphegy Kiadó)

Wanda Coven: Garabonci Gréti táborba megy (Naphegy Kiadó)

Gréti már nagyon várja a nyári tábort. Amikor a többi gyerek úgy tesz, mintha ő a világon sem lenne, mindent elkövet, hogy beilleszkedjen a társaságba. Először varázslathoz folyamodik, majd úgy dönt, egyenesen rákérdez, miért nem kedvelik őt. Grétit igencsak meglepi a válaszuk… Aztán rájön, hogy némi bátorsággal és bizalommal sok-sok új barátot szerezhet. Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

Marék Veronika: Alfa bácsi titka (Pagony)

A bohóc és a kismajom után most megjelenik Marék Veronika életművének második válogatása, ezúttal Baranyai (b) András rajzaival! Ez a kötet nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak szól, és csupa-csupa hétköznapi mese van benne. A tizenkét történetben, melyeket áthat a retró hangulat, olyan karakterekkel ismerkedhetünk meg, mint a kalóz nagypapa, a titokzatos Alfa bácsi vagy Apu-bé. A ruhák, a tárgyak, a járművek mind visszavisznek a 60-as, 70-es, 80-as évek világába. A meseolvasó szülők felismerhetik a gyerekkoruk jellegzetes játékait, lakberendezési tárgyait vagy ruhadarabjait, de akár még a jellegzetes szomszéd bácsi is ismerős lehet. 5-8 éveseknek ajánlott.

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más (Pagony)

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más (Pagony)

Vagánybagoly és a 3./Á tanulóinak történetei hétköznapi iskolai események, melyekbe a gyerekek nyelvét értő, a gyerekek cinkosává váló bagoly karakterével varázslat is vegyül. Bán Zsófia (Esti iskola, Turul és dínó, Lehet lélegezni) meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden fejezete, minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más. Még ha néha ezt nem is mindig olyan könnyű elfogadni és feldolgozni. 6-10 éveseknek ajánlott.

9 ÉVES KORTÓL

Vig Balázs: Todó kitálal a sportról – nem csak győzteseknek (Móra Kiadó)

Vig Balázs: Todó kitálal a sportról – nem csak győzteseknek (Móra Kiadó)

Mindenkinek van kedvenc sportja. Todó azt a sportágat szeretné kiválasztani, amelyikben ő a legjobb, ezért védőfelszerelés nélkül veti bele magát az edzések világába. A lakótelepi biciklis banda nyomába szegődik. Karateruhát ölt. Megfejti, hogy Boglárka néninek mitől könnyű a hátúszás. Todó sok humorral tálal ki a sportról szurkolóknak, edzőknek, bajnokoknak, sőt azoknak is, akik soha még az aranyérem közelébe sem jutottak. 9 éves kortól ajánlott.

Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus (Móra Kiadó)

Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus (Móra Kiadó)

A főszereplő Dorkát egy krokodil avatja be a fraknói vár egykori urának, Esterházy Pálnak az élettörténetébe, szokásaiba, sőt, időnként a gondolataiba is. Borostyán, a csodálatos krokodil, aki kalandos úton jutott gazdájához Egyiptomból, és őrzi azóta is a várat, mindent tud a múltról, de csak a kiválasztottaknak mesél. A szerző szerencsére kihallgatta és lejegyezte mindazt, amit Dorkának elmondott, így mi is megtudhatunk egyet és mást a múlt titkaiból. 9 éves kortól ajánlott.

Találj ki! (Betűtészta Kiadó)

Találj ki! (Betűtészta Kiadó)

A TALÁLJ KI! egy letehetetlenül izgalmas és fordulatos „szabadulószobás” regény Dávid Ádám, Finy Petra, Gévai Csilla, Kertész Erzsi – író, Majoros Nóra, Ági Mészöly, Miklya Anna és Nyulász Péter közös alkotása, akik a könyv 8 főszereplőjét alakítják, egymásnak adva át a stafétát a fejezetek végén. A történet Annabella Orosz lenyűgöző grafikáival alkot tökéletes egységet!

Liz Pichon: Nagyon (picit) mázlista – Tom Gates 6. (Kolibri Kiadó)

 Liz Pichon: Nagyon (picit) mázlista – Tom Gates 6. (Kolibri Kiadó)

Akinek mindig morcos a nővére, elviselhetetlenül idegesítő a padtársa, és az ég megáldotta egy sasszemű osztályfőnökkel, annak az életben maradáshoz nagy adag szerencsére van szüksége. Tom Gates eddig mindig megúszta, de vajon most is mázlija lesz? 8-12 éveseknek ajánlott.

12 ÉVES KORTÓL

Lackfi János-Molnár Krisztina Rita: Titkos versműhely (Móra Kiadó)

Lackfi János-Molnár Krisztina Rita: Titkos versműhely (Móra Kiadó)

Hogy írjunk verset? A két szerző évek óta segít fiataloknak saját választ találni e kérdésre. Kreatívírás-foglalkozásaik javából válogattak feladatokat a költészet műhelytitkai iránt érdeklődőknek. 12 éves kortól ajánlott.

Dániel András: Odabent a frigóban – kísérleti jégrevü (Tilos az Á)

Dániel András: Odabent a frigóban – kísérleti jégrevü (Tilos az Á)

Befér-e egy színház egy hűtőszekrénybe? Elég jó táncosok-e a csigák? Léteznek-e éneklő zsiráfok? Milyen verset ír egy tábla csokoládé? Efféle, sokakat kínzó kérdésekre találunk válaszokat Dániel András legújabb, minden eddiginél furcsább könyvében. Színdarab, mese, kabaré és képeskönyv találkozása egy jégrevü viszontagságos próbáján. Olvasása csak tikkasztó hőségben, ennek hiányában pedig meleg ruházatban ajánlott! 12 éves kortól ajánlott.

14 ÉVES KORTÓL

Ezentúl lesz banán – novellák a rendszerváltásról (Tilos az Á Kiadó)

Ezentúl lesz banán – novellák a rendszerváltásról (Tilos az Á Kiadó)

Az évforduló előtt tiszteleg a Tilos az Á rendhagyó és talán nem túlzás azt mondani, hiánypótló antológiakötetével. Az Ezentúl lesz banán! lapjain 15 kortárs szerző novelláit olvashatjuk, akik 15-féle különböző hangon mesélnek, sztoriznak, emlékeznek meg a múló rendszer végnapjainak abszurd valóságáról és a reményteli új korszak kezdetéről a nyolcvanas évek végének egy-egy kimerevített pillanatában. A kötet szerzői: Lackfi János, Vörös István, Kiss Noémi, Mészöly Ágnes, Laboda Kornél, Győri Hanna, Gerőcs Péter, Bendl Veronika, Gévai Csilla, Mán-Várhegyi Réka, Karafiáth Orsolya, Molnár T. Eszter, Magyari Péter, Kiss Judit Ágnes, Szabó Borbála. Illusztrátor: Baranyai (b) András. 14 éves kortól ajánlott.

Berg Judit: Az őrzők (Ecovit Kiadó)

Renard felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia. Berg Judit József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini, Alma és Drifter megteremtőjének izgalmas krimijében a szereplők lépten-nyomon a történelem és a művészettörténet érdekfeszítő tényeibe, eseményeibe botlanak, miközben két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt magyar középiskolás élete tíz napra összefonódik, hogy a néhol vicces, máshol félelmetes, váratlan fordulatokban gazdag történet végén minden mozaikdarab a helyére kerüljön. 14 éves kortól ajánlott.

Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa – Kalaallit Nunaat (Tilos az Á Kiadó)

Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa – Kalaallit Nunaat (Tilos az Á Kiadó)

Az Emberek Országa young adult disztópia, azon belül is climate fiction. Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter közösen, felváltva és együtt gondolkodva írták meg egy testvérpár szívbemarkoló és izgalmas történetét, ami 600 évvel a mi jelenünk után játszódik a Földön. Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is? 14 éves kortól ajánlott.

A Fausttól a Szívlapátig – kortárs könyvek a középiskolában (Tilos az Á Kiadó)

A kötet hat szerzője, Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta kritikusok-esszéírók, és Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin magyartanárok kiválogattak tizennégy kortárs magyar könyvet Mészöly Ágnestől kezdve Totth Benedeken keresztül Varró Dánielig – olyan könyveket, amelyekről azt gondolják, hogy középiskolásoknak valók. Igyekeztek minél szélesebb palettát felmutatni – a könyvek között szerepel regény, vers, novelláskötet és dráma is, van közöttük magas szépirodalom, young adult regény és krimi is. Olyan könyvek, amelyek közül minden diák talál olyat, amit szívesen elolvasna – és minden tanár talál olyat, amelyet szívesen tanítana. Ezért a könyv nemcsak tizennégy esszét, de tizennégy rendkívül részletes, öt-hat tanórára kiterjedő tanítási segédanyagot, óravázlatot is tartalmaz. 14 éves kortól ajánlott.

Megnyitottuk a Vakáció rovatot is, ahol rengeteg ötletet, újdonságokat találtok majd a nyári szünetre, de természetesen a csütörtökönként frissülő hétvégi ajánlókból, illetve az Itt jártunk rovatból is lehet majd válogatni!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.