Őszi könyvszüret – új könyvek babáknak és ovisoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új könyvek babáknak és ovisoknak - 2019 ősz

Az őszi időszakban megjelent gyerekkönyvekből válogattunk kicsiknek, kisiskolásoknak és kamaszoknak. Nézzétek meg válogatásunk első részét, vagyis könyvek babáknak és ovisoknak összeállításunkat!

A LEGKISEBBEKNEK

Kerekítő évkerék (Móra Kiadó)

Az idén tízéves Kerekítő-sorozat jubileumi kötete bölcsődéseknek, óvodásoknak és szüleiknek szóló családi kiadvány. A kötet bemutatja hazánk fontosabb jeles napjait, a hozzájuk kapcsolódó mondókákat, népdalokat, ölbeli játékokat, sőt: az évszakokhoz illő játékötletekkel és egy-egy recepttel is szolgál. A dalok elsajátításában kotta és letölthető hanganyag segíti a szülőket, akik a családi oldalak és a hónapsoroló kitöltésével személyessé tehetik ezt a sokszínű kiadványt. A gyerekek örömére a Kerekítő foglalkozásokról és a könyvcsaládból már jól ismert Kerekítő manó is felbukkan. Egy interjút is olvashattok itt J. Kovács Judit, alapítóval.

Kisnyuszi aludni megy és Kisnyuszi fürödni megy (Pagony)

Segítsetek kisnyuszinak, hogy mihamarabb ágyba bújjon. Interaktív lapozó a legkisebbeknek, ahol ti is a könyv szereplőivé válhattok. Nálunk nagy sláger most éppen úgy mint a sorozat következő része, A kisnyuszi fürödni megy. 0 éves kortól ajánlott.

Bartos Erika: Brúnó meséi – Születésnap (Móra Kiadó)

A születésnap minden kisgyerek életében fontos ünnep, az első hét év pedig meghatározó. Így van ez Brúnó életében is. A kötetben, születésnapjai tükrében végigkövethetjük a hétéves fiúcska növekedésének történetét „nulladik születésnapjától”, vagyis a születésétől kezdve. Ahogy múlnak az évek, egyre több gyertya kerül a születésnapi tortára, Brúnó pedig megéli a dackorszakot, a kíváncsi kérdezősködés időszakát, óvodás lesz, aztán már iskolába készül, és mindeközben egyre többet tud meg a világról, a felnőttekről, a többi gyerekről és az emberi érzésekről.

Pofánka és a szörmöncök (Pagony)

A kuflizást nem lehet elég korán kezdeni! Most a legkiseb-beket hívogatjuk az elhagyatott rétre, ahol segíthetnek Pofánkának kiszínezni a szomorkodó, szürke szőrmöncöket! A kufli-lapozók új kötetében a színekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, Pofánka segítségével.

Tóbiás éhes (Pagony)

Folytatódik Agócs Írisz új könyvsorozata, a „Mesék Barnabásnak”, amelyet a legkisebbeknek ír és rajzol. Maguk a mesék is a legkisebbekről szólnak: hétköznapi problémákat feloldó, békés történetek, megnyugtató összebújáshoz, gyönyörű, karakteres rajzokkal.

Egy kismadár kettőt lép (Naphegy Kiadó)

A tematikus népi mondóka-sorozat első válogatásában számoló, kiszámoló-kiolvasó, hintáztató mondókákat gyűjtöttek össze, amelyek nem csak az önfeledt játékra nyújtanak lehetőséget, de a korai fejlesztésben is pótolhatatlanok. A kötetet Nagy Diána letisztult és vidám illusztrációi tesznek a legkisebbek számára is azonnal érthetővé és letehetetlenné.

Őszi böngésző – képkereső szófejtő (Naphegy Kiadó)

Egyik kedvenc böngészőnk megújult, és már kapható az őszi kötet is, amely egy varázslatos őszi sétára invitál. A gyerekek a kiválasztott képek segítségével különböző témakörökhöz kapcsolódva, játékosan tanulhatják meg és építhetik be a szókincsükbe a hozzájuk tartozó szavakat. Szuper játékos szókincsfejlesztő, amely baba kortól sokáig használható.

Sári a Vadasparkban (Pagony)

Sárit és Pötyi babát már biztos, hogy ismerhetitek a Maszat-sorozatból. Most mindketten egy új sorozat főszereplői lettek, hiszen Sárival nagyon sok érdekes dolog történik. Ebben a mesében barátnőjével, Hédivel mindenféle állatokat rajzolnak. De milyen színű vajon a róka farka? Ehhez el kell menni a Vadasparkba! Hívjuk Maszatot is, és kiránduljunk együtt! 2-5 éveseknek ajánlott.

Kvirtek és Kvartok (Pagony)

A piros kvirtek és a kék kvartok ősi ellenségek. Történt egyszer mégis, hogy Vali, a kvart lány és Vili, a kvirt fiú összeismerkedtek… és szerelembe estek. A fiatalok fittyet hányva az ősi szokásoknak űrhajóra ültek, és elszöktek családjuk haragja elől… Hogy hogyan végződik ez az űrbéli Rómeó és Júlia-történet? Kiderül Julia Donaldson legújabb és legbűbájosabb meséjéből! 2 éves kortól.

Jó reggelt vörösbegy és Jó reggelt, pillangó (Scolar Kiadó)

A természet csodái – Rövid történetek egy gyönyörű színvilágú, kedves rajzokkal illusztrált sorozat, amely köteteit kivágott ablakok teszik még látványosabbá. Hogyan lesz a hernyóból pillangó? Kiderül a Jó reggelt, pillangó lapozóból. A Jó reggelt, vörösbegy történetének hőse két vörösbegyfióka, akik nemrég keltek ki a tojásból, és lassan felnőve sok mindent megtanulnak az erdei életről. 1 éves kortól ajánlott.

Ringató lapozók (Ringató Könyvkiadó)

A Ringató csapata néhány éve keményfedeles lapozó formájában, szép illusztrációk kíséretében adja ki a legkedveltebb gyerek mondókákat. Ezen az őszön a Kis kece lányom mellett megjelenik a Hej, Dunáról fúj a szél, illetve az első Borsi lapozók (Borsi az erdőben és Borsi mesék) is, melyben Vica és tacskója történetét követhetik nyomon már a legkisebbek is. Hamarosan elindul webshopjuk is!

Legyünk barátok! – Malac és liba 1. (Manó Könyvek)

Legyetek ti is Malac és Liba barátai! Ismerjétek meg szeleburdi hősöket, csatangoljatok velük az őszi erdőben, és nevessetek kalandjaikon! Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, kedves rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

OVISOKNAK

Sárkányovi (Pagony)

Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok!

Kalapos macska visszatér (Kolibri)

Kalapos macska visszatér! Méghozzá meglepetésvendégekkel. Sáriéknál lehullott a hó, játékra nincs idő, vár rájuk az egész napos hólapátolás… Kalapos Macska ezért úgy dönt, hogy amíg a gyerekek dolgoznak, addig ő finom meleg fürdőt vesz. Vajon ez jó ötlet? DEHOGY! Végre benézhetünk a híres, piros-fehér csíkos, hatalmas kalap alá! Közben az ábécé betűit is megismerhetitek!

Szeretettel üdvözöl: Pingvin (Pagony)

Zsiráf napjai egyhangúan telnek a szavannán, ezért úgy dönt, levelet ír: „Add oda annak az állatnak, akivel a látóhatár túloldalán találkozol!” – mondja Pelikánnak, aki unalmában éppen nyitott egy postát. Így jut el a levél Pingvinhez, aki messze-messze, a Bálna-tengeren él. Igazi levélbarátság alakul ki kettejük között, míg egy nap Zsiráf úgy dönt, személyesen is ellátogat újdonsült barátjához! A gyerekek a mese közben pedig megismerhetik azt is, hogy milyen érzés levelet írni, várni, kapni!

A kuflik és a máshogyoszkóp (Pagony)

Tudod-e, mi történik, ha azt mondod, hajjajjaj, aztán átrakod a lila gombodat a bal zsebedből a jobb zsebedbe? Képzeld, Fityirc sem tudta! Eszébe sem jutott, hogy egyáltalán bármi történne. Pedig pontosan így kell elővarázsolni a Máshogyoszkópot! Tessék? Hogy az mi? Azt a saját szemeddel kell látnod… Nézzétek meg a vicces új kuflik filmet is!

Balfogások és nyafogások Tesz-vesz városban – 100 éves Richard Scarry (Móra Kiadó)

Nagy élmény volt, hogy októberben együtt rajzolhattunk Richard Huck Scarryvel. A 100 éves jubileum kapcsán a Móra Kiadó újra megjelentette ezt a kötetet. Vajon Szimat nyakon tudja csípni Gerzsont, a banántolvajt? Milyen bébicsősznek bizonyul a három éhenkórász? És miféle kísértet bújt bele Buci pék frissen sült veknijébe? Richard Scarry legmókásabb történetei ezúttal három olyan mesével (Méltóztassék hátrafáradni, Toronymagasan, Az elszabadult gépjármű) kibővítve jelennek meg, amelyek először olvashatók magyarul Réz András parádés fordításában.

Pitypang testvérei (Pagony)

Pásztohy Panka kutyás sorozatának új részében a főszereplő kislánynak, Lilinek hamarosan testvére érkezik! A kislány nagyon várja, hogy már játszhasson a kisbabával, de addig is mindenképpen ki szeretné deríteni: vajon Pitypangnak, a kiskutyájának is vannak testvérei? De hogyan találja meg egy menhelyről örökbefogadott kutyus testvéreit? Hogy megtalálják a megoldást, Pitypang és Lili ellátogatnak a kutyamenhelyre.

Hahó, királyfi! merre vagy? (Naphegy Kiadó)

Mi lehet unalmasabb, mint üldögélni a hercegnői lakosztályban és a mesebeli királyfira várni? Nem sok minden. Rozi és Lujzi is már torkig van a várakozással, ezért útra kel. A kis hercegnők útkeresése kalandokkal, veszélyekkel teli, és olykor zsákutcába vezet. Segíts nekik választani a számtalan lehetőség között, és dönts te, amikor ők tanácstalanok! Keressétek meg együtt a szép királyfit! Vagy a csúnyát. Vagy valami egészen mást…

Utazik a család – Irány a Vértes és a Gerecse! (Manó Könyvek)

Az Utazik a család! sorozat legújabb kötete a nyár végén jelent meg. Az őszi szünetre különösen ajánljuk a sorozat bármelyik részét a Dunakanyartól kezdve a Balatonon át Baranyáig, hiszen a mesés családi történet mellett nagyon sok tippet kaphattok a környék látnivalóiról. Az új kötet a Vértes és a Gerecse legjobb helyeit mutatja be!

Mi leszek, ha nagy leszek? (Cerkabella)

Ahány betű, annyi mesterség. És mindenki boldog! Lackfi János vicces rímes négysorosai és Foltin Fruzsina egyszerű, a lényeg megragadására törekvő illusztrációi remek párost alkotnak. Szöveg, színek, formák egysége egy modern ábécéskönyvben: a betűtanulás még sosem volt ilyen szórakoztató! Verses abc 4 éves kortól.

Mackók könyve (Geopen)

Tudj meg mindent a nyolc különböző medvefajról – mit szeretnek, hol élnek és még sok minden mást. Melyik a legnagyobb és melyik a legkisebb? Melyik a mézfaló szörnyeteg és melyiknek van csúszásgátló a talpán? A mókásan tálalt tények és Katie Viggers kedves illusztrációi betekintést nyújtanak a kis olvasóknak a medvék világába.

Négy évszak a Vadrózsa utcában – Alma Magdi 1. (Manó Könyvek)

Akár ősz van, akár tavasz, nyár vagy tél: Alma Magdinak és barátainak minden nap újabb kalandokat tartogat. A bodzavirágfehér kisegér kincskereső utat és kirándulást szervez, titokban süteményversenyre készül, szellemekre vadászik. Egy napon pedig váratlan vendég érkezik…

Panka és a hattyúk tánca (Manó Könyvek)

Balettmesék-sorozat második részében Pankára rengeteg újdonság vár: költözés, új lakás új szobával és egy új balettiskola is. Érkezik egy új barát is, akivel a farsang még nagyobb móka. A két kis hattyú sokat tanul ebben a részben barátságról, táncról, családról is. És még mennyi mindenről… Rippl Renáta illusztrációival.

Spicc és Pipa (Scolar)

Nyolc cica, négy mese, megszámlálhatatlanul sok kaland. Bájos és vidám, költői és varázslatos történetek égi és földi cicákról, fiatal és öreg macskákról, kövér és sovány cicusokról, lusta és virgonc macsekokról ovisoknak.

Pepe az operában és Pepe és Vivaldi zenés könyvek (Geopen Kiadó)

Az első könyvben Pepe és Betty megnézi a párizsi operaházat, de hamar eltévednek ezen a varázslatos helyen. Viszont így alkalmuk nyílik belesni a színfalak mögé és gyönyörű zenéket hallgatni! Nyomd meg a gombot, és hallgasd a legnépszerűbb operaáriákat (1 mese és 11 zenei részlet). A második könyvben Pepe velencei karneválra érkezik, álarcosok, táncosok és zenészek forgatagába. A lagúnákon mindenütt gondolák úsznak. És közben Vivaldi zenéje szól… Nyomd meg a gombot, és fedezd fel Pepével Vivaldi remekműveit! 1 mese és 16 zenei részlet 3 éves kortól.

Papírszínházi mesék: A só, A kőleves, Csipkerózsika és Farkas doktor (Csimota Kiadó)

Ősszel 4 új darabbal gazdagodott a Csimota Kiadó papírszínházi mesék sorozata. A jól ismert mesék 5 éves kortól ajánlottak, illetve a Farkas doktor 6 éves kortól.

Ne félj! Bátor mesék (Pagony)

Az interaktív mesekönyv segítséget nyújt a kisebbeknek abban, hogyan merjenek bátrak lenni! Mindenki fél valamitől. Ebből a mesekönyvből azonban kiderül, hogy a legijedősebbek is képesek leküzdeni a félelmet. A kötet minden meséjéhez kapcsolódnak kérdések és szórakoztató feladatok, hogy könnyebben menjen a beszélgetés, és a rövid játékok segítségével feloldjuk a feszültséget. Sőt, apró barkácstippeket is találunk minden mese végén, amik az olvasott történetekhez kapcsolódva biztatják a gyerekeket a kreativitásuk kibontakoztatására és persze arra, hogy ne féljenek.

Farkasházi Réka: Életmesék (Helikon Kiadó)

A kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar énekesnője ezúttal maga vállalkozott, hogy kísérő meséket ír új albumuk dalaihoz. Visszanyúl a mesélés ősi és bensőséges hagyományához, amikor a szülő a család mikrokozmoszának eseményeit szövi mesébe, hogy ezáltal érthetővé és tanulságossá tegye gyermeke számára a sok új élményt vagy akár a „felnőttesebb” dolgokat is.

Tábori jógakaland

Az a feladat vár rád, hogy mint egy igazi táborban, felejthetetlen kalandokon vezesd keresztül a kis erdőlakókat. Vadregényes utatokon óriás hegyek és völgyek, sebes folyó, egy rejtélyesen eltűnt papagáj és izgalmas éjszakai sátorverés is vár rátok! Egészen biztos, hogy a tábor végére igazi kis jógi leszel, hiszen minden akadályt egy-egy játékos gyakorlattal, mozdulattal tudsz majd leküzdeni. A könyv november második hetében jelenik meg.

Nagy pisikönyv (Csirimojó)

Íme a pisilés képregényes enciklopédiája. Ez az egyedülálló, játékos és tanulságos zsebkönyv minden oldalról körbejárja a pisilés témáját, a vizelés alapelveinek összefoglalásától kezdve, annak történetén keresztül egészen a kortárs stílusokig és technikákig. A szerző, Jakub Plachý a prágai Iparművészeti Egyetem illusztráció és grafika szakán végzett. A könyvet azért hagytuk a válogatás végére, mert ovis kortól ajánljuk, de nagyobb korosztály számára is érdekes és vicces.

Könyvek babáknak és ovisoknak válogatásunk után hamarosan megnézhetitek, milyen jó könyvek jelentek meg 2019 őszén a kisiskolásoknak és 9-12 éveseknek, illetve a 10 év feletti korosztálynak.

További jó olvasmányokat Könyv rovatunkban találtok!


Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevelében is megkapni, itt tudtok feliratkozni! Kirándulás ötletek, kipróbált programok, újdonságok, gyerekkönyvek és még sok minden más a Minimatinétól!