Könyvet a karácsonyfa alá! – 3.rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyv_indito

Válogatásunk utolsó részében egy rendhagyó és izgalmas matematika és egy irodalom könyvet, Boldizsár Ildikó fiús és lányos meseválogatását, Tóth Krisztina legújabb művét, két izgalmas kalandregényt, egy nem csak gyerekeknek szóló böngészőt, egy csodaszép Varázsfuvola könyvet, egy igazán vagány szakácskönyvet és két időutazós regényt is találtok. Könyvet a karácsonyfa alá 3. rész!

Bedtime Math_cover.indd

Mesés számok – számos mesék
Manapság szinte mindenki úgy tartja, hogy a ma­te­matika száraz, unalmas, egyszerűen ciki. A Mesés számok – számos mesék igyekszik ezen változtatni. A gyerekek szeretik az esti mesét; mi lenne, ha megszeretnék az esti matekot is? Ebben a könyvben több mint 100 mulatságos fejtörő található, amelyekben sok mindenről szó esik, a jalapeño paprika magjától és a tengeralattjáróktól kezdve a hullámvasúton át a flamingókig; ilyesmiről a ma­te­matikaórán nemigen hallhat az ember (és a gyerek)! És mindenki megtalálja a számára érdekeset, az Aprók, a Kicsik és a Nagyobbak is. Megjelent a Móra Könyvkiadónál.

esti-mesek-fiuknak-es-lanyoknak

Esti mesék fiúknak és lányoknak
A kötetek történeteit Boldizsár Ildikó író-mesekutató válogatta össze négy kontinens mesekincséből, a legszebb európai, ázsiai, afrikai és amerikai mesékből. Az egyik fiúknak szól, de apukák és nagyapák is forgathatják, a másik kötet pedig lányoknak. Megjelent a Móra Könyvkiadónál.

Oliver-es-a-tengerkocok

Olivér és a tengerkócok
Olivér nekivág új barátaival – egy mogorva, vén albatrosszal, egy rövidlátó hableánnyal és egy barátságos szigettel, akit Szirtesónak hívnak –, hogy megkeresse eltűnt szüleit. Ám mielőtt belefoghatna a mentőakcióba, bosszantó tengeri majmok egész seregével kell megküzdenie. A különc szereplők, izgalmas kalandok, szóviccek és humoros jelenetek önfeledt szórakozást ígérnek a fiatal olvasóknak. Megjelent a Móra Könyvkiadónál.

A-lany-aki-nem-beszelt

A lány, aki nem beszélt
Tóth Krisztina meséjében különös módon fonódik össze egy teknőben született lány, a szülei és három testvér története. Otthonra lelhet-e az elhagyott gyermek? Ki neveli fel anyja, apjaként? Látja-e valaha édes szüleit? Hogyan találnak egymásra a testvérek? Sorsaikat úgy fűzik egybe titokzatos kötelékek, ahogy a csillagokat láthatatlan, égi ösvények. Az örökbefogadott lánynak a magány, az emlékezés és a kiengesztelődés segít hazatalálni, miközben a csillagok ugyanúgy ragyognak mindnyájukra, akárhonnan jöttek, és akárhová is tartanak. Megjelent a Móra Könyvkiadónál.

Dániel András_Mit keresett Jakab az ágy alatt

Mit keresett Jakab az ágy alatt?
A könyv tavaly jelent meg, de idén több gyerekkönyves díjat is bezsebelt, nem véletlenül. Ebből a gyönyörű, hatalmas, böngészőszerű mesekönyvből kiderül, hogy az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Aki ismeri Dániel András szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel benépesített színpompás és bizarr világát, az nem fog csalódni ebben az esztrádkönyvben – ami egyszerre böngésző, mese, interaktív képeskönyv. Aki nem ismeri, az pedig ne halogassa, kössön vele közeli ismeretséget, jól fog járni! 5 évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek ajánlják. Kiadja a Pagony.

nick_es_tesla_veszelyes_laboratoriuma

Nick és Tesla sorozat
Idén több kötet is megjelent a Cerkabella és Vivandra Kiadóknál. Nick és Tesla ikertestvérek, akik élnek-halnak a tudományért, az elektronikáért, és velük mindig történik valami izgalmas. Kis nyomozóknak kötelező olvasmány! 10-14 éveseknek ajánlott. Megjelent a Cerkabella és Vivandra Kiadónál.

a varazsfuvola

A varázsfuvola
Volt egyszer egy sűrű, sötét erdő, félelmetes lények lakóhelye. Volt egyszer egy szépséges, hős királyfi, Tamino herceg, aki nagy tettekre született. Volt egyszer egy gyönyörű, szeplős királylány, Pamina, aki addig olvasta a meséket, míg ő is egy mese hőse nem lett. Csak sajnos a királylányon összevesztek a szülei, a Nap ura, Sarastro, és a Hold úrnője, az Éj Királynője. Még szerencse, hogy Tamino úgyis nagyon szeretett volna megmenteni egy királylányt, és Pamina nagyon szeretett volna már valami kalandba keveredni. A szerelem pedig, köztudomásúlag, minden akadályt legyőz. Jeli Viktória meséjét mindenkinek olvasnia kell, mert egyszerre méltó a régi mese emelkedett hangneméhez, mély és igaz, és szólal meg egy mai gyerek számára is érthető, élvezhető, humoros hangon. Rofusz Kinga képeit mindenkinek látnia kell, mert ez a világ legszebb Varázsfuvolája. 6 éves kortól ajánljuk. Kiadja a Pagony.

gyerekcipoben-a-konyhaban

Gyerekcipőben a konyhában
Nemrég került a kezünkbe Kereki Noémi Gyerekcipőben a konyhában című gyerekeknek szóló szakácskönyve, amely a Csipet Kiadónál jelent meg. Hiába vagyunk fiús anyukák, gyerekeink imádnak sütni-főzni, a konyhában „lábatlankodni”, de mi ezt egy cseppet sem bánjuk, sőt… Noémi könyve igazán elnyerte a család apraja és nagyjának tetszését, itt elolvashatjátok a részletes ajánlót.

Idofutar 6 A holnap ostroma

Időfutár befejező rész
Gimesi–Jeli–Tasnádi–Vészits-kvartett rádiójátékából született regény 6., befejező része kb. 1 hónapja jelent meg. Izgalmas, vicces, mai, 12 éves kortól ajánlott, de nagyobbak is elkezdhetik. Kiadja a Tilos az Á.

Az irodalom visszavag_1

Az irodalom visszavág 1.
Ez a könyv azoknak szól, akiknek gyöngybetűkkel teleírt füzetében különböző színekkel alá vannak húzva a címek, és kiemelő filccel jelölve a megtanulandó fogalmak. Akik a kötelező olvasmány kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalások, meg Kötelezők röviden című kiadványok után néznek, akik a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik. Nényei Pál középiskolai tanár és drámaíró épp az irodalom történetét írja: kamaszoknak! De nemcsak azoknak, akiknek már eddig is fontosak voltak a regények, versek, színművek. Sőt, nem is csak kamaszoknak, hanem bárkinek! A szerző szerint ugyanis az irodalom nem tantárgy, hanem az, amitől…ember az ember. A jó tanulók per­sze használhatják „segédtankönyvként” is, a többiek viszont csak élvezzék a könyv humorát, és nézzenek menő és életbe vágó dolog­ként az irodalomra! Ez az első kötet, de hamarosan jön a folytatás! 12-18 éveseknek ajánljuk. Kiadja a Tilos az Á.

Somniavero

Somniavero – Az idő fogságában
Jochanan, a 2100-as években élő berlini fiú visszautazik a múltba, a meglehetősen sötét 2031-be – és ott is ragad. Elvesztette ugyanis a somniaverót, ami elengedhetetlen az időutazáshoz. Újdonsült barátaival, Merlinnel és Akaschával együtt minden erejével azon van, hogy visszakerülhessen a saját idejébe. De ehhez le kell rázni dr. Paulust, az őrült tudóst, aki folyamatosan a nyomukban van… Jochanan megismeri a múltját (ami a mi jövőnk), Merlinék pedig bepillanthatnak a jövőjükbe (ami a mi még távolabbi jövőnk). Mi pedig elgondolkodhatunk azon, mit csinálunk rosszul itt és most, ha ez vár ránk… Letehetetlenül izgalmas sci-fi, 10 éven felülieknek. Ezt a könyvet 10-14 éves gyerekek számára ajánlják. Megjelent a Pagonynál.

Felnott gyerekirodalom

+1 nekünk 🙂
Felnőtt gyerekirodalom
Lovász Andrea válogatása a 2000-2015 évek csaknem minden fontos képeskönyvét, gyerekversét, gyerek- és ifjúsági regényét szemlézi. Az elméleti bevezetők mellett közel ötven kritika segít eligazodni a korszak gyerekkönyveinek világában. A kötetet a sok szövegrészlet, a gazdag könyvcímlista, az ajánlók és a színes könyvborítók teszik lexikonszerűvé. Minden gyerekirodalom iránt érdeklődő felnőttnek, szülőnek, pedagógusnak szuper ajándék.

A sorozat 1. részét a legkisebbeknek itt, a 2. részt pedig itt olvashatjátok.

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre! (Most egy kis meglepetéssel is kedveskedünk nektek december 20-áig, részletek itt! Ha feliratkoztatok, de mégsem kapjátok meg a hírlevelet csütörtök esténként, akkor nézzétek meg a spamek, illetve a gmailesek a promóciók között.)