Könyvet a karácsonyfa alá – 2. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyv_02

Sorozatunk második részében barkácsolós könyvet, Skanzenban játszódó történetet, elaltatós és ringatós mesét, takarítás közbeni segítőket, egy klasszikus történetet, egy antológiát, afrikai meséket, és három Dániel András nevéhez kapcsolódó könyvet is találtok, sőt a Csillanó Fém Birodalmába is utazhattok 🙂 Könyvet a karácsonyfa alá! Folytatjuk!

biri es bruno barkacs mesei

Biri és Brúnó barkácsmeséi
„Ha TE mindent félretevő, igazi gyűjtögető vagy, ÉS szeretsz mindent megszerelni és átalakítani, NO MEG tele vagy ötlettel, és egész hétvégén teszel-veszel, akkor akár gyerek vagy, akár felnőtt, ezt a KÖNYVET pontosan neked találták ki. Mert Biri és Brunó meg a Szivárvány utca 5. minden lakója – a nagyothalló Ottó bácsitól a kerekesszékes Bálintig – hozzád hasonlít: mesélnek, alkotnak, játszanak! Barkácsolj velük és a Cellux Csoporttal kupakpuffot és dilis izzósort, kiskosarat és parafaállatkertet meg még sok-sok minden mást!” Megjelent a Pagonynál.

Makszem_es_Gubo

Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik
Jó hír Maléna-rajongóknak: már a nagyobb könyvesboltok polcain van Molnár Krisztina Rita, a nagy sikerű Maléna kertje írójának legújabb gyerekkötete, a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik. A könyvet a szentendrei Skanzen mesebeli környezete ihlette; a főszereplő ikerpár a múzeum álomszerű csodavilágában indul kalandokra, melyek során többek kiderül, boszorkány-e valójában Telihold néni, mit tud az Illatos lányka, ki az a Mitmitke, és ki nyivákol a vízimolnár padlásán. A mesét 8-12 éves gyerekeknek ajánlja a szerző. Megjelent a Skanzen kiadásában.

Aludj el szépen, Bendegúz!

Aludj el szépen, Bendegúz!
A könyv nem véletlenül lett világsiker. Mi is teszteltük, és szeretettel ajánljuk nehezen elalvó gyerekeknek és fáradt szüleiknek, csak nehogy a nagyok aludjanak el előbb 🙂 Ahogy a szerző fogalmaz a történet a bölcsőringatás megfelelője mese formájában, épp ezért mindenkit álomba ringat. A hazai kiadás különlegessége, hogy Agócs Írisz készítette hozzá a rajzokat. Megjelent a Kolibri Kiadónál.

ringató_mesék_A gazdi zenész

Ringató-mesék – A gazdi zenész
Gáll Viktória Emese is, aki a Ringató-mesék első kötetében a különböző muzsikusokat és kedvenc népi hangszereiket mutatja be kiskutyájának, Borsinak, tizenkét magával ragadó történettel. A könyvhöz tartozó CD-n megszólalnak az egyes mesék hangszerei, ismert és kevésbé ismert magyar népdalok csendülnek fel, melyek kottája a történetek végén megtalálható. Interjúnkat a szerzővel itt olvashatjátok. Megjelent a Kolibri Kiadónál.

Kakaokatona és Tejhercegno

Kakaókatona és Tejhercegnő
Amíg a háztartást vezetjük, a gyerekek általában unatkoznak és türelmetlenkednek. Mit is tehetnénk, hogy ne romoljon el mindenki kedve? Hát meséljünk közben! Mivel nálunk is mindig történik valami, amikor főzni és takarítani próbálunk, mindenképp szeretnénk a fa alá ezt a könyvet is. Megjelent a Kolibri Kiadónál.

Csipike

Csipike
Ki ne ismerné Csipikét? A kedves, ám olykor zsémbes, öntelt – vagyis mélységesen emberi tulajdonságokkal bíró – törpét, aki azt gondolja, hogy tőle függ az erdő sorsa? Pedig, mint tudjuk, az égvilágon semmi nem múlik rajta. Vagy mégis. A kis törpe közkedvelt kalandjai elevenednek meg e kötetben, melyben végre együtt megtalálható az összes történet Csipikéről. Fodor Sándor klasszikus meséje ma is érvényes, a gyerekeknek és szüleiknek is mély tartalommal bíró, remek olvasmány. Kiadja a Manó Könyvek.

sokszinu_mesek

Sokszínű mesék antológia
„Ezek a mesék a gyűlölködés ellen, a szeretetről szólnak, annak a felismerésnek a fontosságáról, hogy miben vagyunk mások, és miben hasonlítunk egymásra. Arról, hogy a világ csodálatos…” (Halász Judit) A meseantológiában az alábbi művészek alkotásai olvashatók, láthatók: Balázsy Panna, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Csorba Vera, Hajba László, Hidas Judit, Horváth Anna, Horváth Ildi, Igor Lazin, Kőrösi Zoltán, Kürti Andrea, Lackfi János, Megyeri Annamária, Meilinger Zita, Nógrádi Gergely, Nagy Eszter, Nagy Norbert, Nyulász Péter, Paulovkin Boglárka, Papp Anikó Míra, Péterfy Gergely, Radnóti Blanka, Rippl Renáta, Simon Réka Zsuzsanna, Szabó T. Anna, Szente Vajk és Szente Éva, Szőnyi Gergely, Tóth Krisztina, Turbuly Lilla. Kiadja a Manó Könyvek.

ez az apu hangja danny mesel

Danny meséi – Ez nem az apu hangja
Danny-vel már többször találkoztunk a nyáron különböző fesztiválokon, ahol csodálatosan mesét és zenélt a gyerekeknek. Most végre megjelent mesekönyve is a Betűtészta Kiadónál. Afrikai történeteket mond el egyedi mesemondó stílusban, Ghánából hozott hangszerén kísérve. Máray Mariann illusztrációi teremtenek egzotikus és mesés világot a történetek köré. Kiadja a Betűtészta.

smorc_angela

Smorc Angéla nem akar legóba lépni
Már a címen is jót derültünk, hiszen a legóba lépés nálunk is általános probléma. Dániel András mulatságosan bizarr meséjét Pikler Éva rajzai teszik még különlegesebbé. Kiadja a Pagony.

sundor_es_niru

Sündör és Niru – Sündör nyomában
És te láttál már hártyás szárnyú pendülést? Fogtál a kezedben napállatkát? Kíváncsi vagy a mágnesbogarakra? Tudod, hogyan kell fényekre vadászni, zajokat gyűjteni? Akkor itt az idő, hogy útra kelj Sündörrel és Niruval a Csillanó Fém Birodalmába! 7 éves kortól ajánlott. Megjelent a Csimotánál.

Kiskobold

Kiskobold és a szőrös idegen
Mandl Péter meséi a lehető legegyszerűbb, ám mégis karakteres irodalmi nyelven íródtak, tele vannak meglepetéssel és sok-sok apró szituációs humorral, csattanóval. Dániel András szellemes, vicces illusztrációi szerves egységben működnek a szöveggel, folyamatosan újabb játékokba vonják be a gyerekolvasót, egy pillanatig sem engedik lankadni a figyelmét. Kiadja a Cerkabella.

Kicsibacsi es Kicsineni meg az Imikem visszater bar el sem ment

Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el sem ment)
Kicsibácsi és Kicsinéni történetei folytatódnak, és ennek mi nagyon örülünk. Nem csak gyerekeknek ajánljuk.
„Volt egyszer egy könyv, abban egy öreg dió, a dióban pedig ott lakott Kicsinéni, Kicsibácsi, na meg Imikém, a felhúzhatós bádognyúl: a madaruk. Történt is velük mindenféle, e mindenféléket én meg beleírtam abba a könyvbe. Ott voltak mind együtt: ők és a kalandjaik. Én meg úgy gondoltam, hogy rendben, akkor hát megírtam róluk mindazt, amit lehet. De ők nem így gondolták. Tettek-vettek tovább, kóboroltak ismét a világban, miközben fél szemmel meg engem figyeltek, hogy mit csinálok. Mit csinálhattam volna: időről időre nekiláttam, és megírtam, hogy újabban épp mi történt velük.” – Dániel András. Megjelent a Pagonynál.

A sorozat 1. részét itt olvashatjátok! A 3. részt itt találjátok!

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre! (Most egy kis meglepetéssel is kedveskedünk nektek december 20-áig, részletek itt! Ha feliratkoztatok, de mégsem kapjátok meg a hírlevelet csütörtök esténként, akkor nézzétek meg a spamek, illetve a gmailesek a promóciók között.)