Könyvajándék Nap – február 13-14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

IBGD

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza gyerekmagazin a Könyvajándék Napot, amelyet ebben az évben február 13-án, pénteken és február 14-én, szombaton tartanak. Tavaly mi is csatlakoztunk a kezdeményezéshez, idén ezekkel a programokkal, akciókkal találkozhattok városszerte, és ne felejtsetek el közben valakit megajándékozni egy jó könyvvel 🙂

dog_bookday

A rendezvény célja, hogy ezen a napon minden gyerek kapjon könyvet, találkozzon a neki szóló irodalommal, és ezen keresztül megszeressék az olvasást. Február 13-án az oktatási intézmények készülnek valamilyen eseménnyel. Február 14-én pedig remek alkalom kínálkozik arra, hogy a családok, könyvtárak, barátok, kicsik és nagyok szabadon ünnepelhessenek.

gusgordon

Ötletek, amelyeket ezeken a napokon megvalósíthattok:
– ajándékozzatok könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek;
– vagy hagyjatok könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.);
– ajándékozzatok jó állapotú könyveket a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek;
– szervezzetek könyvfelolvasást, könyvcsereberét a gyerekeknek, szavalóversenyt, ahol mindenki kaphat jutalmat, könyves flashmobot… és bármit! Szóljon ez a nap a gyerekek és a könyvek barátságáról!

Mindemellett mindenkit bátorítanak arra, hogy segítse egész évben azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel és minőségi irodalommal látják el a gyerekeket.

PROGRAMOK:

kisgombos_belso

Február 14-én, a Nemzetközi Könyvajándék napon idén is érdemes lesz a biatorbágyi Fő tér felé lófrálni…, tengni-lengni, nézelődni kicsikét, főleg gyerekekkel…, mert a Kisgombos idén is könyvajándékokat rejt el a bolt előtti területen. Szeretnék inspirálni az ajándékozó kedvet is, ezért február 13-án, pénteken egész nap, február 14-én, szombaton délelőtt pedig 13 óráig minden könyv 20% kedvezménnyel kapható a Kisgombosban!

Pénteken, február 13-án a Pagony boltjaiban kuponnap lesz, érdemes lesz hozzájuk is benézni, mert saját kiadású könyveikre 35% kedvezményt kaphattok. Keressétek a Százhold magazint a három Pagony üzletben, benne a kuponokkal.

Február 14-én 16 óráig rendelhettek 30-50%-os kedvezménnyel egyes könyveket a Móra Kiadó webshopjából.

A Librinél 50%-os kedvezménnyel kapható nagy kedvencünk Márton és Micike mindkét része Baranyi B. András illusztrációjával, valamint a ringatós kiskönyvek. További akciók itt.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Dagály utcai könyvtárában Nekem tetszett, olvasd el te is! könyvajánló játékot hirdetnek február 14-ére. Minden gyerek, aki megfordul ezen a napon a könyvtárban, könyveket ajánlhat kortársainak. Az ajánláskor el kell mondania, miért tetszett neki az ajánlott könyv. Ha ezt le is írja és elküldi e-mail-ben, kiteszik a könyvtár honlapjára mint könyvajánlót. Az e-mailt küldő gyerekek könyvajándékot kapnak.

Szombaton 10-12 óráig vidd be megunt, de jó állapotú könyveid a kispesti Üllői úti könyvtárba, majd válassz a mások által behozott könyvekből! Lesz játék, műsor, könyvdominó, vetélkedő, társasozás és beiratkozás is. Részletek itt. A program ingyenes!

Az összes programot megtaláljátok a Könyvajándék Nap közösségi oldalán! A nemzetközi oldalt pedig itt nézhetitek meg.

EGYÉB IRODALMI PROGRAMOK:

_MG_4622

Tudod, hogyan találkozott először Kicsibácsi és Kicsinéni? Ha még nem, a budakeszi Betűtésztában megismerheted a könyvben meg nem írt történetet február 14-én 10-től. Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni (na meg az Imikém) című meséjének Valentin-napi előzménye elevenedik meg a Kompánia Színházi Társulat drámajátékában. A kicsi pár hatalmas bonyodalomba kerül, amikor a színészek visszapörgetik az idő kerekét. Kicsibácsi ugyanis abban az időben találja magát, amikor először találkozik Kicsinénivel. Meg kell találnia jövendőbelijét, ám rengeteg akadály áll az útjában. Ha nem sikerül neki, a boltokban átíródik minden róluk szóló mesekönyv.  Ha kicsi vagy, ha nagy, a drámajátékban szükség van a Te kreativitásodra is, hogy megmenthessék Kicsiék szerelmét. A közös játék után a szerzővel miniatűr műremeket készíthettek a hősökről. 6 éves kortól ajánlott. Részvételi díj: 1200 Ft. (A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.)

És egy felnőtteknek szóló program a végére. Rózsaszín szívek, titkos üzenetek, támad a Valentin-nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban is, ahova a felnőtteket várják február 14-én 19 órától aprócska rögtönzött színpadi jelenetekkel kortárs írók szerelmes szösszeneteire, élőzenével, karaokéval, irodalmi rapid randival és még sok minden mással. Belépő: 1500 Ft.

További programokat a hétvégére itt találtok.