12 kedvenc könyvünk gyerekeknek a kertről és a természetről

Tavasszal mindig előkerülnek kedvenc kertészkedős és természetről szóló könyveink, amelyeket nemcsak a gyerekek, hanem mi is nagyon szeretünk. Íme 12 könyv gyereknek a kertről és a körülöttünk élő megannyi csodás élőlényről.

12 könyv gyerekeknek a kertről és a természetről

Livi Gosling: Első kertem – Kíváncsi kertészpalántáknak (HVG Kiadó)

Első kertem

Ültess magot, öntözd meg, és figyeld, ahogy nő! Hamarosan gyakorlott kertész leszel! Akár jókora területed van, akár csak egy aprócska virágcsereped, most megtanulhatsz magról növényt nevelni és gondoskodni a palántákról. A növények jókedvre derítenek, ráadásul zöldebb és szebb lesz általuk a környezeted. Láss is hozzá: túrj bele a földbe, és alakítsd ki a saját kertedet! Részletek itt. 5 éves kortól.

 

Nancy Castaldo: A tápláló kert (Scolar Kiadó)

Ki ne szeretné, ha gyermeke környezettudatos lenne? Ez a színes rajzokkal illusztrált, hétéves kortól ajánlott képeskönyv szemléletes módon, a gyerekek számára is érthető nyelven mutatja be, mi a különbség egy kis családi gazdaság és a nagyüzemi termelés között. Miért fontos a vegyszermentes termesztés és táplálkozás, milyen a boldog állattartás, és miért jó, ha a termelői piacon vásárolunk, és friss alapanyagokból főzünk. Részletek itt. 7-10 éveseknek ajánlott.

 

Julia Rothman: Vissza a természethez (On The Spot Books)

Az On the Spot Books Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotóinak könyvsorozata, melynek részeként megjelent Julia Rothman 2 természetről szóló könyve is. Ha valaha is látni akartad, hogy hogyan jönnek létre a hegyek, vagy töprengtél már a gombák életciklusán vagy a madarak különböző típusú tollain, el leszel ragadtatva Rothman rajzaitól, ábráitól és magyarázataitól. Julia szenvedélyes felfedezései a föld és a víz flórájáról és faunájáról felnyitják majd a szemedet, és máshogy fogsz tekinteni a természet csodáira. Részletek itt. Julia Rothman illusztrátor, akinek munkái számtalan könyvben, magazinban, újságban jelentek meg. New York-i stúdiójában írószereket és tapétát tervez. 2023-ban A tenger csodái című kötete is megjelent magyarul. 5-6 éves kortól, de böngészőként kisebbeknek is jó.

 

Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje (Pagony)

Csodás mesekönyv, amely nemcsak a klímaválság problémáját járja körül, hanem gyerekek számára is megvalósítható tippeket ad. Agócs Írisz illusztrációi pedig mesések. Részletek itt. A sorozat következő részét, Tekla madarai címmel is nagyon szeretjük! 5-8 éveseknek.

 

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája (Csirimojó)

egérke enciklopédiája

Egy nagyfülű barna egérke a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdőt, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A felfedezéseiből pedig egy saját képes enciklopédiát készít. Tereza Vostradovská nagyformátumú könyve érdekfeszítően meséli el az iskolai környezetismeret óra anyagát. Hiteles, ugyanakkor játékos illusztrációinak köszönhetően azonban már a tipegő korú gyerekek is érdeklődéssel lapozhatják a kötetet. Mi a mézharmat, hogy néz ki a szakállzuzmó vagy a virágkáka? Hogy dalol a királyka, a kakukk vagy a búbos cinege? A kötethez magyar nyelvű applikáció is tartozik. Részletek itt. Mindenkinek ajánljuk 3 éves kortól.

 

Megyeri Annamária: Kertészkedj okosan! – A mi kertünk (Cerkabella)

Megyeri Annamária kerttervező és illusztrátor könyve mindenkinek szól, teljesen kezdőknek is.
Gyerekeknek mesét, felnőtteknek remek ötleteket, érthető, okos, könnyen megvalósítható gyakorlati fogásokat kínál, hogy a kert, amit létrehozunk, álmaink kertje lehessen! Kertészeti öröknaptárral és a legfontosabb kerti szerszámok listájával. Részletek itt. 3-6 éveseknek.

 

Susanne Gernhauser: Keress, találj, mesélj! – Kertes nagy böngésző (Scolar)

Kertes böngésző

A böngészőkönyv tizenegy mozgalmas képét nézegetve a gyerekek felfedezhetik a kert évszakonként változó, sokszínű világának megannyi apró részletét. A Keress, találj, mesélj! sorozat készítői minden oldalpár szélén kiemeltek néhány tárgyat, élőlényt vagy személyt, melyeket a gyerekek megkereshetnek az adott oldalpár nagy méretű képén. Részletek itt. 2-4 éveseknek.

 

Czernák Eszter: Segíthetek, méhecske? – Panka és az állatok (Pagony)

Panka nagyon szereti az állatokat, amerre csak jár, mindenhol őket keresi. Micsoda szerencse, hogy nagypapa kertjében mindig találkozik valakivel! Nagypapa pedig pontosan tudja, mikor és hogyan lehet a legjobbat tenni a kertjébe tévedőkkel. Míg telik az év, Panka gyíkvárat épít, madarakat itat, pillangókat etet és sünlétrát készít. És ha a kertben épp nincs is semmi dolog, Panka és szülei akkor is megtalálják, hol van az állatoknak a legnagyobb szükségük segítségre! Részletek itt. 3-6 éveseknek. A sorozat Hová bújt a süni?– Panka és az évszakok című részét is nagyon szeretjük.

 

Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn (BOOOK Kiadó)

Zümmögés

Tudod, hogy mi a különbség egy méhecske és egy darázs között? És hogy mit csinálnak a méhek télen? Vagy hallottad már egy mézkészítő szájából, hogyan készül a méz? Ha minderre igen a válasz és további izgalmakra vágysz, hallgasd meg Bolyhos bátor megmenekülését mindenféle gyíkoktól és békáktól. A Zümmögés erdőn-mezőn 1. és 2. kötete után egy szakácskönyv is született, amelybe csupa olyan étel található, amelybe egy kis méz is került. 3-7 éveseknek.

 

Felicita Sala: Egy év Kertvárosban (Csipet Kiadó)

Ez a mesés szakácskönyv és kedvcsináló kertészeti kalauz csodás illusztrációkkal mutatja meg, hogy mi terem egy év alatt Kertváros lakóinak erkélyén, tetőteraszán vagy kertjében, és hogy mi az a tizenkét finomság, amit a bájos szereplők az éppen termő gyümölcsökből és zöldségekből készítenek. A kertészkedés, a főzés és a közösen szerzett élmények ünneplése ez a különleges és gyönyörű szakácskönyv, amely a családok örök kedvence lesz. Részletek itt.

 

Kert – Montessori: A világ felfedezése – Játékos feladatok sok-sok szép matricával (Geopen)

Montessori-pedagógia elveit követve ajánl a könyv játékokat és feladatokat, amelyek kifejezetten az öt-hat évesek kognitív képességeinek fejlesztését szolgálják. A magukkal ragadó és szórakoztató játékok segítségével a gyerekek felfedezhetik a kertben élő állatokat és növényeket. Részletek itt. 5-6 éveseknek. Kisebbeknek a Veteményesről szóló Montessori könyvet ajánljuk.

 

Óno Majumi: Én, a kis kertész (HVG Kiadó)

Minden kertész álma egy virágokkal, fákkal, gyümölcsökkel, pillangókkal és madarakkal teli gyönyörű kert. Lesd meg a kertészt munka közben! Tudd meg, melyik évszakban milyen kerti feladatok várnak rád, és milyen eszközökre lesz szükséged. Tervezd meg a saját kertedet a könyvben található matricákkal! Részletek itt. 3-6 éveseknek.

Nyitókép: Unsplash