Költöztesd ki a gyerekszobát az udvarra!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Végre süt a nap, igazi nyári időre kapcsoltak az égiek és ezzel egyidejűleg inkább vágyunk a szabadban lenni.  Az udvaron játszás számos előnnyel jár. Tegyétek le a telefont, kapcsoljátok ki a televíziót is irány az udvar, a természet! Azt is megmondjuk, hogy miért:

Friss levegő

Az udvaron való játék során a gyerekek friss levegőhöz jutnak. Ez segít abban, hogy egészségesek maradjanak és jól érezzék magukat a természetben.

Mozgás

Az udvaron tele van érdekességgel, és a felfedezésük során a gyerekek lehetőséget kapnak a mozgásra. Futás, ugrás, labdajátékok és más fizikai tevékenységek révén erősítik az izmaikat, fejlesztik az egyensúlyukat és az ügyességüket.

Kreativitás és képzelőerő

A gyermeki fantázia nagyon színes, de még inkább fejleszteni lehet azzal, ha hagyjuk, hogy a szabadban játszanak. Odakint fel kell találniuk magukat, így a fantáziájukra támaszkodhatnak és kreatívan játszhatnak. A kültéri környezet inspiráló lehet, és lehetőséget ad az új játékötletek kipróbálására, megvalósítására. A bent használt játékokat is új perspektívába lehet helyezni. Az udvaron még a babaház is egészen máshogy fest és az új környezet új ötletekkel szolgálhat.

Szociális interakciók

A játék odakint még érdekesebb és élményekkel telibb, ha van játszótárs is. Ilyenkor lehetőséget kapnak a társas interakciókra és a barátságok kialakítására. Játéktársakkal való együttműködés, kommunikáció, a csapatmunka és a szabályok betartása révén fejleszthetik szociális készségeiket és megtanulhatják, hogyan kezeljék az interperszonális kapcsolatokat.

Természet megismerése

Bármilyen felszereltségű és elrendezésű az udvar, arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek felfedezzék a természetet, megismerhetik a növényeket, állatokat és a közvetlen környezetüket. Ez szükséges is ahhoz, hogy jobban megismerjék a világot és már tudatosan lehet fejleszteni a környezettudatosságukat.

Stresszcsökkentés

Odakint olyan jó, egészen máshogy fáradnak el a csemeték, mint a szobában. Az udvaron való játék által kikapcsolódhatnak és elszakadhatnak a mindennapi rutintól, ami kellemesen elfárasztja őket, de mégis megnyugvást, boldogságot nyújt számukra. A természetes stresszkezelés egyik hatékony módja is lehet.

Egészséges életmód

Ha sok időt töltenek a gyerekek a kertben, az udvaron, akkor észrevétlenül is aktívabb életmódot folytatnak. Mindez az egészségük megőrzését segíti. A rendszeres fizikai aktivitásnak pedig olyan jótékony egészségügyi hatást tudhatunk, mint az az immunrendszer erősítése, az állóképesség javítása, nyugodtabb és jobb alvás.

Fontos, hogy a gyerekek időt töltsenek a természetben és úgy az élvezetes, ha ebben a szülők, más családtagok, gyerekek is részesei.

Fotó: Unsplash