1 hétig ingyenesen elérhető a Kisvakond 6 epizódja!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2021. február 21-én lenne 100 éves Zdeněk Miler, cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor. A jeles alkalomból a Cseh Centrum több Kisvakond epizódot is elérhetővé tett, amelyet ingyenesen nézhettek meg február 21-e és 28-a között. Íme a részletek.

A Kisvakond az egyik legismertebb cseh mesefigura, amely közel 50 animációs rövidfilmben szerepelt, ebből most 6 epizód elérhető lesz 2021. február 21. és 28. között.
A megtekintés rövid regisztrációhoz kötött. Az ingyenes bejelentkezés az e-mail-cím megadásával az alábbi linkre kattintva a Dafilms oldalán keresztül február 21-28. között lehetséges.

A következő epizódokat nézhetitek meg:

  • A vakond autója
  • A Kisvakond és a rakéta
  • A vakond és a zöld csillag
  • Kisvakond az állatkertben
  • Kisvakond és a napernyő
  • Kisvakond a festő

A Kisvakond története (forrás: Wikipédia)

Miler nagyjából 70 filmet készített, ezek közül 50-ben a főszereplő a leghíresebb alkotása: egy kicsi vakond. Az ötlet 1956-ból származott, amikor felkérést kaptak egy gyerekeknek szóló oktatófilm elkészítésére. A felkínált forgatókönyvvel nem volt elégedett, és az erős Walt Disney filmes befolyás alapján elkezdett egy állatfigurát keresni a történet főhősének. Később azt mesélte, hogy a vakond figurája egy vakondtúrásra lépésnek volt köszönhető egy sétája során. Az első film, melyben a Kisvakond szerepelt „A Kisvakond nadrágja” („Jak krtek ke kalhotkám přišel”) címet kapta, és a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert. Kezdetben a Kisvakond beszélt, azonban Miler azt szerette volna, ha a filmjeit a gyerekek minden országban meg tudják érteni, és lányával, aki a hangokat kölcsönözte, kialakított egy érzelmeket és érzékelést sugalló, nem szövegszerű hangokból álló módszert. A lánya egyben az első közönsége is volt: ő volt, aki először láthatta a filmeket, és Miler így tudta felmérni, hogy a mesék üzenetei milyen hatást váltanak ki a gyerekekben. A kis vakond már a kezdetektől hatalmas sikert ért el Csehszlovákiában, Kelet-Európában és Németországban, napjainkra több mint 80 országban ismertté vált.

Forrás: Cseh Centrum, Wikipédia

Hamarosan vadonatúj tavaszi kirándulás válogatással érkezünk, illetve a legújabb könyveket is bemutatjuk nektek, illetve számos online színházi, múzeumi programot és koncertet ajánlunk majd! Tartsatok velünk!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.