Kis Könyves Éj – Független könyvesboltok éjszakája – ápr. 25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kis_konyves_ej_2014

Idén is Kis Könyves Éj! Ezúttal április 25-én (pénteken) délutántól éjfélig. Több új résztvevővel és pár igazán izgalmas újdonsággal várnak benneteket a független könyvesboltok ünnepén, ahol minden program ingyenes. Öt gyerekbarát kedvencünket kérdeztünk meg, hogy milyen programokkal készülnek erre az estére a kicsiknek és a nagyobbaknak: a Ráday utcai Két Egér könyvesboltot, a XIII. kerületi Pozsonyi Pagonyt, a budakeszi Betűtészta meseboltot, a biatorbágyi Kisgombost és a szentendrei Völgyzugolyt. Keressétek fel őket, nemcsak ezen az estén…

KÉT EGÉR könyvesbolt (Ráday u.)

kiskonyves_keteger_2013

kiskonyves_vesztl_fanni

ahetfejutunder_07-500x371

Mészáros János:
„A Két Egérben 16.30-tól Vesztl Fannival könyv-újrahasznosítás lesz, majd 18.30-tól kiállításmegnyitó Lázár Ervin meséinek új illusztrációi a Móra Könyvkiadónál (Buzay István, Molnár Jacqueline), új papírszínház a Csimotánál (Aleksandra Grela). 21.30-tól vendégünk lesz Patrick Ness, akinek a könyvfesztiválra jelenik meg a kamaszoknak szóló Soha nincs vége (Vivandra) és a felnőtteknek szóló Daruasszony (Európa) című könyve.”

POZSONYI PAGONY (Pozsonyi utca)

pozsonyi_pagony

Szollár Vera:
„Idén is különleges programmal készül a Pozsonyi Pagony a Kis Könyves éjre – most inkább a felnőttek kerülnek középpontba. A gyerekeknek évadzáró vetítést tartunk a Pagony készülőben lévő és legfrissebb könyveiből öttől hatig, utána kártyázunk, társasozunk. 19 órától a felnőtteket várjuk programokkal egészen éjfélig. Gyertek kártyázni! Lesz kártyaasztal, amin néhány ultipartipartit biztosan érdemes lejátszani a barátokkal, vagy épp profi segítséggel lehet megtanulni az alapokat vagy a kártyatrükköket. Profi sminket készítünk és tanácsot is adunk szakember segítségével, valamint ékszereket készíthettek mesefigurákból Soós Dórival. 18 és 19 óra között bárki felolvashat a kirakatban. Meglepetésekkel és kedvezményes könyvvásárral várunk minden érdeklődőt!”

BETŰTÉSZTA MESEBOLT (Budakeszi)

betuteszta_01

betuteszta_02

Vágvölgyi Nóri:
„Április 25-én nyolc órától a Betűtészta az Író Cimboráktól lesz hangos. Kavicsról, macskáról és sivatagi rózsáról mesél Molnár Krisztina Rita. Megismerhetjük Szabó Imola Julianna meséiből Cipős Pannit, aki mindig mezítláb alszik. A sárkányölő dárda titkát Nyulász Péter osztja meg velünk. Pacskovszky Zsolt mindenkinek bemutatja Kishugót, az álomrendőrt. Zengazég Benő és Bugra Bojta kalózlevelet bont Simon Réka Zsuzsanna tolmácsolásában. Salak Johnny és más vérfagyasztó kísértethistóriák nyomába szegődünk Mészöly Ágival. Megtudjuk Kalas Zsuzsától, kik a szeretettolvajok és hogyan védekezhetünk ellenük. Végül papírbábokat készíthetünk Endrődi Katával. Az este zenefelelőse a MeloDisztik duó, a 2012-es Kecskeméti Utcazenész Találkozó fődíjasa, a francia chansonok, jazz standardek, bluesok kifogyhatatlan forrása. Csatlakozik hozzájuk a Kompánia Színházi Társulat, melynek tagjai Lackfi János legújabb, menzás ételekről írt verseit zenélik el. A program 20 órától éjfélig tart. A belépés díjtalan!”

KISGOMBOS (Biatorbágy)

kiskonyvesej_mese_kisgombos_01

kisgombos_belso

kiskonyvesej_gitar_kicsi

Gombos Kata:
„A Kis Könyves Éjt nálunk laza fesztivál hangulat jellemzi, hiszen nem csak a boltban zajlanak a programok, de a bolt előtti területet is birtokba vesszük: ide asztalok, fotelek, padok kerülnek. Amikor beesteledik, élő zene, világító lampionok és állólámpák fénye ad bensőséges hangulatot. A programok tekintetében minden korosztályra gondoltunk: a legkisebbeket mesemondásra, a kisiskolásokat bolondozós, próbatételes könyvbemutatóra, felolvasóestre és kézműveskedésre, a nagyobbakat pantomim előadásra, a családok összességét pedig apástul, anyástul nem csak izgalmas sötétben bújócskára, de egy komolytalan (vagyis mókás) tangóesten való részvételre is csábítjuk, egy profi táncos vezényletével. Szeretnénk, ha másokra is ráragadna az a kedves, szokásos formuláktól mentes, bolondos hangulat, ami az est középponjában álló Tündérbodár című könyvet jellemzi, s ránk nagy hatással volt! Vendégünk lesz Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan szívesen fogadunk batyus finomságokat, szörpöket. Jófajta borról pedig idén is az etyeki Anonim Pincészet gondoskodik.”

VÖLGYZUGOLY Gyerekkönyvesbolt (Szentendre)

volgyzugoly

volgyzugoly_kis_konyves_ej_plakat

 Gubián Zsuzsa:
17 órától várjuk a kisebbeket, akik egy egész állatfarmot készíthetnek gyurmából, majd 18 órától diavetítés lesz a kuckóban. 19 órától kedvenc meserészleteiteket készíthetitek el mozaikból vagy kollázs formájában. 20 órától Hasznosi Judit ének- és zenetanár vezetésével együtt énekelhetünk, játszhatunk és zenélhetünk. A programok közben fotózkodni is lehet majd Tatu és Patu társaságában.”

A többi résztvevő programját itt és a blogon is megtaláljátok.