Kis Könyves Éj – április 24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kis_konyves_ej

Április 24-én (pénteken) délutántól éjfélig rengeteg ingyenes programmal várnak benneteket a független könyvesboltok éjszakáján Biatorbágyon, Budakeszin, Budapesten, Pécsett, Sopronban, Szentendrén, Székesfehérváron és Vácott 29 könyvesboltban, 10 kulturális intézet részvételével és támogatásával. Mi természetesen a gyerekeknek szóló eseményekből válogattunk, de a nagyobbak is találnak majd bőven programot. Érdemes lesz betérni a kisebbekkel többek között a Ráday utcai Két Egér könyvesboltba, a három Pagony üzlet valamelyikébe, a biatorbágyi Kisgombosba és a szentendrei Völgyzugolyba is.

Két Egér

citromcirkusz_keteger

A Két Egérben délután 5-től kezdődnek a programok. Lesz zenés-táncos clowniáda Bartókról gyerekeknek, Citrom Cirkusz Rutkai Borival gyerekeknek és felnőtteknek, és éjszakai beszélgetés a skandináv krimiről felnőtteknek.
Részletes program:
17:00 Bartók és a fából faragott királyfi, zenés-táncos clowniáda magyarországi premierje
18:30 Citrom Cikrusz – Rutkai Bori festményei, illusztrációi és horgolványai (vigyetek magatokkal pólót, mert lesz közös pólókészítés)
21:30 Krimi vagy nem krimi?
Fb esemény itt.

a_kony_oltoztet

Pagony a Gellért térnél
A kamaszokat várják mindenféle jó programmal a Gellért téri Pagonyban 19 órától. Keresd a legújabb Tilos az Á könyveket a kifutón! Az este moderátora: Szekeres Nikoletta.
Részletes program:
19:00 Időfutár közönségtalálkozó és kísérletezés – a legújabb V. kötet bemutatója a szerzőkkel – Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea – és izgalmas kísérletekkel az Időfutárból
19:45 Kiállítás és zene – bemutatkozik Lídia 17. Kiállítás a kirakatgalériában a szerző, Gévai Csilla illusztrációiból, brácsázik: Melis Márta
20:30 Menő vagy nem menő? – Mán-Várhegyi Réka Szupermenők című könyvének bemutatója felolvasással és a Kisszínes Duóval – énekel: Kemény Zsófi és Kemény Lili
21:15 A könyv öltöztet! – könyv ihlette divatperformansz Hevér Zsófi (Zabora) koreográfiájával
Fb esemény itt.

Pozsonyi Pagony
Részletes program:
17:00-tól egész este: Jótékonysági sütivásár – hozz sütit, nevezd el kedvenc Pagony hősödről!
17:00 Találkozzatok Pettsonnal és Findusszal − a General Press Könyvkiadó interaktív programja
18:00 Szavazz kedvencedre – Rendhagyó biológia óra. Ismerd meg az állatokat Jill Tomlinson köteteiből, nevess és szavazz a kedvencedre!
Amelyik állat – bagoly, cica, pingvin, gorilla, tyúk, földimalac – a legtöbb szavazatot kapja ezen az estén, örökbe fogadják a Fővárosi Állatkertből! Bemutatkozik Jill Tomlinson legújabb egyben utolsó kötete: A földimalac, aki semmiben sem volt biztos!
21.00: Mutasd meg, hogy a könyv öltöztet! – várjuk a szülőket! − design kiegészítők készítése könyvekből nőknek és férfiaknak Földi Andrea, jelmeztervezővel. Bohókás fotózás − hogy Te is megmutathasd, a könyv valóban öltöztet!
Fb esemény itt.

Fehérvári Pagony
Pihe-puha plédes, habos-kakaós esti meseolvasás a Pagony alvókuckójában. Amíg a gyerekek mesét hallgatnak, addig a szülők szusszannak, borozgatnak és
beszélgetnek. A bátrabbak vagány könyvékszerekbe öltözhetnek… Mert a könyv öltöztet! 19 és 21 óra között a székesfehérvári Pagonyban.

Kisgombos Mesebolt, Biatorbágy

kiskonyvesej_mese_kisgombos_01

Ezen a különleges estén a Kisgombos vitorlás hajóvá változik, mely igen értékes rakományt szállít: mesekönyveket, regényeket, verses köteteket szerte a nagyvilágból. A hajó kapitánya matrózokat és hajósinasokat toboroz olvasni szerető gyerekekből és felnőttekből. A hajó utasa lesz Berg Judit írónő is, napjaink egyik legnépszerűbb gyerek- és ifjúsági szerzője, aki könyveiben magával hozza Ruminit, Balikót és Galléros Fecót is a Kis Könyves Éjre.
Részletes program:
17:00: Karkötőkészítés vitorláscsomóval és seklivel
17:00: Berg Judit dedikál
18:00: Író-olvasótalálkozó, felolvasás Berg Judit írónővel
19:00: Tengeri kvíz matrózoknak: Szerezd vissza a kalózok által elrabolt kincseket Csáky Laci interaktív játékában!
19:30: Matróztánctanulás Telek Máté tánctanárral
20:00: „Fülön csípjük a kikötőben elkószált matrózokat!”, avagy családi sötétben bújócska Kanaki Zita fedélzetmesterrel
21:00: Utazás Barna Margit gitárzenéjének és dalainak hullámain
21:30: Rendhagyó Verskapu-műhely Molnár Krisztina Rita költővel
Fb esemény itt.

Mesemúzeum

mesemúzeum

„Aki nem hiszi, járjon utána” A Mesemúzeum persze nem úgy könyves, mint a Éj többi résztvevője, de mégis itt van a helye, mert a Mesemúzeum minden szegletében mesére bukkanunk…Vigyétek el otthonról a megunt, „kinőtt” vagy egyszerűen csak feleslegessé vált könyveiteket és vigyetek helyette egy másikat, amelyeket még nem olvastatok! Készítsetek saját könyvet vagy olvassatok megállás nélkül. Elfoglalhatjátok helyeteket a varázserdőben vagy az égig érő fa tetején zseblámpával, de beülhettek a királyi trónszékbe is. Utolsó pillanat, hogy a tovább vándorló Lázár Ervin-kiállítást megnézhessétek.
Interjúnkat a Mesemúzeumról itt olvashatjátok.

Völgyzugoly, Szentendre

volgyzugoly_konyvesbolt

Részletes program:
17:00 Énekeljünk, zenéljünk együtt Hasznosi Judit ének-tánc-mozgás tanárral, különböző ütős hangszerekkel és a HaKoOrff (Hasznosi-Kodály-Orff) – módszerrel
18:00 Dömdödöm versíró verseny eredményhirdetése
18:30 Társasjátékok órája és próbája 2–99 éves korig
20:00 Diavetítés a Kuckóban
Mindeközben Felnőttmegőrző az antikváriumban.
Fb esemény itt.

ÉS MÉG NÉHÁNY GYEREKPROGRAM:

tandem

16-18 óra között a nagykovácsi Tandem Café a gyerekeké. Lesz papírszínház, Agymenők vetélkedő és Tatu és Patu is elszabadul 🙂
Fb esemény itt.

17 órától az Underground boltban Sándor Anna mesél a kicsiknek, a gyerekeknek lesz még origami, irka-firka és rajzvár is.
Fb esemény itt.

Mohamumus

A Könyvtársaság egy használtkönyv-kereskedelemmel foglalkozó alkotói műhely, melynek megnyitója ezen az estén lesz. 18 órától mesékkel és a bolt előtti placcon felnőtt és gyermekrajzversennyel készülnek.
Fb esemény itt.

17 órától a Latitudes Könyvesboltban kézműves foglalkozással várja a gyerekeket Elise Chanell a Francia Intézet földszintjén.

felolvasnak_az iro_cimborak

17 és 20 óra között a Jurányi Inkubátorházban felolvasnak az Író Cimborák, vagyis Dániel András, Dávid Ádám, Gregus László, Hétvári Andrea, Kalapos Éva Veronika, Kalas Zsuzsa, Kertész Edina, Magolcsay Nagy Gábor, Majoros Nóra, Mészöly Ági, Németh Eszter, Papp-Für János, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, Tóth Kinga, Turbuly Lilla. Utána az esemény természetesen kötetlen beszélgetésbe torkollik.

A Hely Antikváriumban 18 órakor nyílik meg Bakai Kitti meseillusztrációs kiállítása, majd 18 órától kalligráfiai bemutató és készítés is lesz. 19 órától híres magyar rajzfilmekre épülő kvízjátékot rendeznek.

FELNŐTTEKNEK AJÁNLJUK:

Tommi-KINNUNEN

„Érdekel, hogyan lesz valaki sikeres elsőkönyves Finnországban? Hogyan jut el egy fiatal író addig, hogy kiadják első könyvét? Milyenek egy elsőkönyves író hányattatásai északi testvérünknél? Megtudhatod Tommi Kinnunentől, a tavalyi év legnagyobb finn sikerkönyvének szerzőjétől.” 18 órától a FUGÁ-ban.

A Massolitban nemzetközi irodalmi és zenei estet tartanak 18 órától.

19 órától észt rémmeséket hallgathattok a Famulusban.

grecso_kollar

A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik. 20 órától az Írók Boltjában.

betuteszta

20 órától a budakeszi Betűtésztában Éles Gábor klasszikus jazz gitár koncertet ad, majd 21 órától Varga Richárd ragad mikrofont. Részletek itt.

A váci Lyra Könyvesházban belvárosi sétával, könyvbemutatóval és előadásokkal várnak benneteket BŰNjó programok az olvasás szerelmeseinek! Könyvek, bűnügyek, tények és talányok – játék és valóság az éjszakában.

Gyalogos és kerékpáros túrák
Budapesten
a független könyvesek által alkotott térképhálózat kínálja magát, amelyre három sétavezető tervezett három különböző útvonalat. A séták és bringázások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletek itt.

A Kiskönyves Éj részletes programját itt olvashatjátok.
Közösségi oldalukhoz itt csatlakozhattok.
Minden program ingyenes!

További szombati és vasárnapi programokért nézzétek meg a hétvégi ajánlókat!

Jó programokért, interjúkért, válogatásainkért látogassatok el a minimatine.hu-ra és közösségi oldalunkra!