Programok és kirándulások gyerekekkel a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Duna-Ipoly Nemzeti Park éves programfüzet 2020

Már megjelent a Duna-Ipoly Nemzeti Park idei programfüzete, amelyből érdemes lesz válogatni. Íme a mi kedvenceink hónapról hónapra, jó kirándulások gyerekekkel, ötletek és programok 2020-ra, illetve egy remek applikáció!

A programfüzetet azért is érdemes megnézni, mert a látogatóközpontokkal, tanösvényekkel, arborétumokkal és barlangokkal kapcsolatos hasznos információkat is megtaláljátok. Az is kiderül, hogy könnyű vagy nehéz túráról van-e szó, illetve szükséges-e előre bejelentkezni a programokra.

A helyszínek viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthetők Budapestről, így 1 napos kirándulásnak is kiválóak. Mi már 1-2 kivétellel az összes tanösvényt és látogatóközpontot felkerestük, de bakancslistánkról hiányzik még pl. az egyik legmesszebb lévő helyszín, a drégelypalánki Apródok útja tanösvény, ami tavaszi terveink között szerepel. De biztos visszatérünk még Királyrétre, Dinnyésre és a tavaly tűzvészben megsemmisült, majd újra felépített farmosi Kékbegy tanösvényre is. Január elején ismét jártunk a Jági tanösvényen, és ezúttal a Fóti-Somlyó tanösvényt kora nyárra tervezzük, mert eddig csak tavasszal jártunk errefelé. Letöltöttünk egy ingyenes alkalmazást is, ahol szintén sok hasznos információt találtok.

Most pedig jöjjön néhány kedvenc programunk 2020-ra, amit nem hagyunk ki idén sem:

  • Január – Ha az időjárás nem kedvez a kinti túráknak, szívesen keressük fel a Pál-völgyi barlang denevérles programját (6 éves kor alatt a barlang nem látogatható).
  • Február – Madárgyűrűzési programok lesznek Királyréten és a Jági-tónál.
  • Március – A Víz Világnapjához kapcsolódva Ócsán gumicsizmás láptúrát tartanak – ide nagyobb gyerekeket várnak (12 éves kortól), és jó előre érdemes jelentkezni, mert hamar betelnek a túrák. Királyréten pedig a patak élőlényeit ismerhetitek meg testközelből. Mi imádjuk a Dunavirág Vízibusz programot, ne hagyjátok ki ti sem.
  • Április – A Föld Napjához kapcsolódva több helyszínen várnak benneteket.
  • Május – A Madarak és Fák Napjához kapcsolódva számos izgalmas eseménnyel készülnek.
  • Június-július-augusztus – A nyári szünetben szívesen maradunk fent tovább és keressük fel a naplemente túrákat és az esti csillagnézős kirándulásokat is. A nagy melegben pedig meglátogatjuk a patakok mentén haladó ösvényeket, hűvös szurdokat.
  • Szeptember – Királyréten érdemes a szarvasbőgés túrákat felkeresni, illetve ajánljuk még a Dömösi Zöld Forgatagot, illetve a Kutatók Éjszakája programokhoz is kapcsolódik a nemzeti park.
  • Október – az Állatok Világnapja, illetve az Európai Madármegfigyelő Napok köré szerveződik a legtöbb program, de mi tavaly nagyon szerettük a gombák világát bemutató kirándulást is!
  • November – tavalyi nagy kedvencünk volt a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahova idén is visszatérünk majd november 28-án.
  • December – Adventi programok várnak benneteket a Jókai-kertben.

A teljes 2020-as programfüzetet itt tölthetitek le!
Tovább jó kirándulás ötleteket itt gyűjtöttünk össze, illetve csütörtökönként frissülő
hétvégi ajánlóinkban mindig találtok szabadtéri programokat is!

Tartsatok velünk 2020-ban is! Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!