Kipróbáltuk – Egy könyv, amely álomba ringat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aludj el szépen, Bendegúz!

November 13-án vehetitek kézbe Carl-Johan Forssén Ehrlin, a neves svéd pszichológus világhíres – immár több mint 40 országban olvasható – mesekönyvét, az Aludj el szépen, Bendegúz!-t, amely a Kolibri Kiadónál jelenik meg. Kipróbáltuk az előolvasó példányt örökmozgó fiainkon, működik-e 🙂 A könyvet november 15-én, vasárnap az ingyenes Kolibri Matinén mutatják be 11 órától a Katona József Színházban.

„Még szeretnék játszani. Szomjas vagyok. Pisilnem kell. Nekem olyan a természetem, hogy nem tudok korán elaludni” – ezek a gyerekeink kedvenc mondatai esténként, és gondolom, hogy ezzel nem vagyunk egyedül. A KönyvTárs sorozat 9. könyve nem véletlenül lett az idei évben világsiker, muszáj volt rögtön kipróbálnunk. (A többi részt is szeretettel ajánljuk: pl. Az internet olyan, mint a pocsolya; Az élet olyan, mint a szél; A játszótér olyan, mint a dzsungel és szintén most jelent meg a Kakaókatona és Tejhercegnő és a Tetűmese.)
A történet főhőse, a kis nyuszi is képtelen elaludni, pedig a többiek már mind álomba szenderültek körülötte. Ezért anyukájával útnak indul, hogy felkeresse Ásító Pepitót, aki bárkit el tud altatni. Útközben új barátokra és többféle alvássegítő módszerre is szert tesz. Szeretjük az olyan könyveket, amely valamilyen módon segít a gyerekeknek meditációs technikák elsajátításában, na nem iszonyú bonyolult dolgokra gondolunk, hanem egy helyes lélegzetvétel, elménk lecsendesítése, a feszültségek elengedésére (Vidra-öböl, A dühös polip stb.), amely sokszor a felnőtteknek sem egyszerű. Ebben a könyvben jól ötvözik a mesét és a meditációs technikát, így még egy izgágább gyerek számára is megnyugtató, elalvást segítő lehet.

20151110_140055

Érdemes először a szülőknek elolvasni, vastag zárójelben több instrukciót is találtok, néhol lassabban, néhol hangsúlyosabban kell olvasni. És vigyázzatok, mert én majdnem elaludtam közben 🙂 Kétszeri olvasás után próbáltuk ki a gyerekeinken is (2,5 éves, 4 éves és 5 éves).
A könyv tényleg jól kitalált, meditációs jellegű, személyesen bevonja őket is a mese folyamatába. Egy picit átírtuk a szám/személyeket, mivel több gyerekhez szólt egyszerre, de a szöveget úgy kell olvasni, ahogy van, nem szabad részeket átugrani, hogy ne állítsuk meg a folyamatot, és a szerző azt ajánlja, hogy akkor is érjünk a történet végére, ha a gyerek elaludt közben. Álomba merülni a legkisebbnek sikerült, 4 éves tesztelőnk a 3. oldalnál aludt el, a legnagyobb pedig csak a mese után, de hozzáteszem, hogy ő még soha, de soha nem aludt el olvasás közben, mert a történet végét muszáj megvárnia, még akkor is, ha ismeri. Viszont utána 1-2 perc múlva tényleg aludt, közben sokat ásítozott, úgyhogy a lelassulás és lenyugvás sikeres volt.
A könyv testtudatosságot is kíván a hallgatótól, ezért inkább óvodás kortól ajánljuk, viszont a legkisebbnek is tetszett, közben többször megkérdezte, mit és hogyan kell csinálni, úgyhogy már 2 éves kor után is érdemes próbálkozni. Milyen jó lett volna, ha minket ennyi idősen megtanítottak volna ellazulni. Minden esetre a könyv belopta magát a szívünkbe és biztos sokszor zárjuk majd ezzel a mesével az estét. Mivel minden gyerek más, lesz olyan, aki elalszik, lesz olyan, aki csak majdnem, de a könyv hatásossága számunkra vitathatatlan volt, a történet és az illusztráció pedig nagyon kedves és szerethető.

A magyar kiadást Sárvári Töttős Györgyi fordította, nem beszélve arról, hogy a magyar gyerekek igen szerencsések abból a szempontból is, hogy Agócs Írisz készített illusztrációt a történethez.

Carl-Johan Forssén Ehrlin

A szerzőről:
A kötet szerzője, Carl-Johan Forssen Ehrlin 37 éves, pszichológus BA diplomáját a svéd Jönköping Egyetemen szerezte. Magatartáskutató és nyelvész. Íróként a nagy áttörést az Aludj el szépen, Bendegúz! (The Rabbit Who Wants to Fall Asleep) hozta meg számára, amit az utóbbi idők legnagyobb gyerekkönyv szenzációjaként tartanak számon. A kis nyusziért szülők milliói rajonganak, többen „életmentőnek” tartják a megnyugtató hangokat, meditatív technikát és klasszikus meseelemeket ötvöző történetet. A könyv öt év alapos és megfontolt munkáját rejti az Aludj el szépen, Bendegúz!, valós álom- és alváskutatások szolgáltatják a mese alapját, és a világon több százezer elégedett szülő osztja meg véleményét a szerzővel nap mint nap.
Az író weboldala: www.ehrlinforlag.com és a könyv Fb oldala: https://www.facebook.com/TheRabbitWhoWantsToFallAsleep/

Bemutató:
A Kolibri Matinén, 2015. november 15-én, vasárnap 11 órától, a Katona József Színházban, bővebb információ itt.
A Kolibri Kiadó oldalát itt találjátok.

A Minimatiné Fb oldalát itt találjátok! Hírlevelünkre pedig itt tudtok feliratkozni. Hamarosan érkezünk további jó hétvégi eseményekkel, adventi válogatásokkal, a legjobb ünnepre hangolódó programokkal, jégpályákkal, interjúkkal, ajándék ötletekkel és még sok meglepetéssel. Tartsatok velünk!