Kilátók és miniszobrok – városi kalandok madártávlatból és béka perspektívából

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Kilátók és miniszobrok

Mint az már számos cikkünkből kiderült, imádunk Budapest utcáin barangolni, új helyeket, nézőpontokat felfedezni, így Tittel Kinga legújabb Kilátók és miniszobrok című könyvét pont nekünk találták ki. Több napra való sétát és felfedezni valót találtok, akár Budapesten éltek, akár a fővárosba látogattok. A könyvbemutató sétán a szerzővel barangoltuk be a belváros utcáit.

Nagy kedvencünk volt Tittel Kinga a Mesélő Budapest című könyve, de azóta már a zsebkönyvek sorozatban megjelent A Várnegyed titkai és a Duna kincsei című kötet is, 2021 nyarán pedig a Kilátók és miniszobrok. Melyik gyerek ne imádná madártávlatból vagy éppen béka perspektívából szemlélni a világot? És ez a kis könyv, amely tényleg a zsebünkben is elfér, pont erre kínál lehetőséget. Tornyokba és kilátókba mászhatunk fel vagy éppen apró Kolodko Mihály szobrokat kereshetünk, miközben rengeteg izgalmas dolgot tudhatunk meg a környékről, épületekről, történelemről és művészetről egyaránt. Hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött ki? Miért Normafa a Normafa? Vajon ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket?

Kilátók és miniszobrok

A könyv a sorozat többi tagjával együtt tökéletes választás a nyári szünetre, és nem csak gyerekeknek ajánljuk. Távcsövet is vigyetek magatokkal!

Kolodko Mihály gerillaszobrász ajánlása a könyvhöz:

Toronyból nézve szinte elszédít, elvarázsol a táj: a háztetők, a fák, a kanyargó Duna, a távoli hegyek látványa. Aztán lebotorkálunk a lépcsőn, és kószálva, közelről csodálkozunk rá utcákra, terekre, házakra – a fent és a lent együtt adja ki az egészet. Így van ez a jó szoborral is: nem csak egy pontból nézheted, minden oldalról új és új élményt nyújt. Ahogyan a jó könyv is. A magas tornyok, az apró szobrok és a város számtalan arca teszi egésszé és annyira szerethetővé Budapestet. Sétálj, bámészkodj, mássz föl ösvényen, lépcsőn, guggolj le az apró szobrokhoz is – és Tiéd lesz a város!

Kilátók és miniszobrok

További remek olvasmányokat Könyv rovatunkban is találtok. Nézzétek meg Budapest, nyár, gyerekek válogatásunkat is, ahol további szuper ötleteket találtok.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

Nyitókép: Tillai Tamás