Túrakenuval, sárkány- és sétahajóval, bringával is bejártuk a Velencei-tó északnyugati csücskét

Az Expedíció Velencei-tó csapatával bringával, sárkányhajóval és kenuval jártuk be a tó északi csücskét, a végén pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre kalauzolt minket a mesés úszólápokban egy sétahajós kiránduláson. Bármelyik túrát szívesen ajánljuk nektek, akár egy kalandosabb, akár egy nem annyira bevállalós csapattal indultok neki. Mi biztosan visszatérünk!

Az áprilisi családi napon egy kis ízelítőt kaptunk a különböző túrákból az Expedíció Velencei-tó vezetésével, 1-1,5 órás blokkokban, de biztosan visszatérünk majd egy hosszabb programra is hozzájuk. A csapatokat irányítgató vezetők maximálisan felkészültek, nagyon türelmesek és kedvesek voltak, és a felszerelések a bringától a mentőmellényeken át is jó minőségűek, mindenféle méretben elérhetők. Íme néhány tipp, mit érdemes bejárni a környéken akár vezetett, akár önálló túra keretében!

 

Feketevíz vízi tanösvény, ami a tó északnyugati részének madárvilágát mutatja be

A vízitúra az agárdi hajóállomásról indul és ide is tér vissza. A kalandos út során jellemzően megfigyelhető élőlények: a kikötőben dankasirályok és sárgalábú sirályok mutatják magukat, a Cserepes-szigetnél csérek halásznak, ill. barna rétihéja köröz a levegőben. A Paradicsomos egyik elgyékényesedett nádfoltjában egy kis szerencsével hallhatjuk a fülemülesitke énekét és vörös gémek is gyakran láthatók. A Mélyvíz felé vezető csapás mellett tavasz végén megjelenik az érces szitakötő, amit a lápi acsa követ a négyfoltos acsával. Nyáron azután vörösre váltanak a szitakötők, ezek lesznek a déli szitakötők. A Feketevízen szintén találkozhatunk a vörös könyves lápi szitakötővel. Bármikor felbukkanhat a kockás sikló vagy a vízisikló. Vidrával talán a Mély-lápnál van a legnagyobb esélyünk találkozni. Ha biztosan el akarunk találni ezeken az útvonalakon, akkor lehetőség van szakvezetett kenutúrán részt venni, vagy ha inkább magunkban szeretnénk felfedezni a tavat, akkor lehetőség van a kiindulási ponton a túraútvonallal feltöltött GPS készülék kölcsönzésére is. A 3-4-7-8 személyes túrakenuk használata nem igényel vízi jártasságot, de akinek segítségre van szüksége, annak segítenek. A túraútvonal kb. 3 óra alatt evezhető be. Korán kelőknek és későn fekvőknek is találunk túrákat, érdemes itt megnézni a meghirdetett alkalmakat.

 

Velencei-tó sárkányhajós túrák – nagycsaládoknak és baráti társaságoknak

A 20+1 fős sárkányhajók használata szintén nem igényel vízi jártasságot. Mentőmellényt, evezőt biztosítanak minden résztvevő számára, melyek használata kötelező. Még a parton elsajátítjuk az evezés fortélyait, majd vízre szállunk. Sárkányunkat a tavat jól ismerő túravezető irányítja, aki nagyon sok plusz információt is megosztott velünk a környék élővilágáról. Igazi csapatépítő program, hiszen fontos, hogy egymásra hangolódjunk, egymásra figyeljünk. Mindeközben felfedezzük a nádrengeteget, bepillantást kaphatunk a tó vízi élőlényeinek életébe is.

 

Vezetett hajótúrák a Madárrezervátumba

Az agárdi hajóállomásról 1-1,5 órás sétahajó indul tavasztól őszig heti rendszerességgel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakvezetőjével a fedélzeten járat a Madárrezervátumba. Ez a program is számunkra maradandó és magával ragadó élmény volt. Agárd és a Szúnyog-sziget között gyakrabban is indulnak járatok. Részleteket itt találtok.

2024 júliusában nyári, napközis táborokkal is készülnek, amelyről itt olvashattok bővebben.

 

Bringázd körbe a tavat vagy csak egy kisebb részét!

Mi már többször körbetekertük a tavat 1 vagy több gyerekkel is, utánfutóval, bringaüléssel, saját bringával. A még nem olyan edzett csapatok számára is könnyen teljesíthető a 30 km-es táv. Közben nagyon sok helyen meg lehet állni, akár a parton vagy a Pákozdi Pagonynál és a KEMPP-nél is, de a tó másik partján is számos lehetőség kínálkozik egy kisebb vagy nagyobb pihenőre. Kerékpárt is több helyszínen lehet bérelni, ha nem tudunk sajátot vinni.

 

Az Expedíció Velencei-tó minden programja az Agárdi Hajóállomásról indul, amely vonattal és néhány perces sétával is könnyen megközelíthető. Minden felszerelést biztosítanak, kezdők is nyugodtan kipróbálhatják! A programok ár-érték arányban is szuperek.

Minden információt, elérhetőséget itt találtok!