Karbibi gyerekbuli a PASO-val – megjelent a PASO Kids lemeze

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
PASO Kids

Óvónők unszolására kezdett a Pannonia Allstars Ska Orchestra gyermekdalokat írni és áthangszerelni, majd a kezdeti ötletből koncertek, mostanra pedig egy teljes nagylemez született. A zenekar PASO Kids néven Gyereknapon hozta ki a Karibi gyerekbuli című albumát, amin olyan klasszikusok átirata szerepel, mint a Sej-haj denevér, a Kárókatona és a Nandu.

A zenekar gitárosa Újpestre, a Királykerti Óvodába járatta a gyermekét, ahol az óvónénik PASO-rajongók. A zenésznek rendszeresen rágták a fülét, hogy legyen az óvodában PASO koncert, és ez a nyomás addig tartott, mígnem a gitáros bedobta az ötletet az együttes egyik próbáján. A dolgok eztán felpörögtek, mivel a zenésztársaknak tetszett a gondolat, és hamarosan egy gyerekdalokból álló villámkoncertet tartottak a kicsiknek. Bár mindenki jól érezte magát, de a történet itt véget is érhetett volna, ám a minibuli híre kiszivárgott, és a MÜPA tudomására jutott. A Művészetek Palotája pedig felkérte a zenekart egy teljes program összeállítására, amiből 2017. decemberében koncert is lett.

A lelkes fogadtatást követte néhány további koncert, többek között a Gyerek Szigeten, a Pöttömkertben (Budapest Park) és a MÜPA későbbi gyereknapján. Itt rendre felmerült az igény a gyerekek (és a szülők) részéről, hogy otthon is hallgathatók legyenek a dalok. Erre a PASO sűrű tempója miatt eddig nem jutott idő, most viszont a koncert nélküli hosszabb időszakot kihasználva sikerült rögzíteni az anyagot. Ennek eredményeként Gyereknaptól tehát elérhető az online felületeken a PASO Kids – Karibi gyerekbuli.

„Az album karib zenei köntösbe öltöztet klasszikus magyar műdalokat, Kaláka slágereket, magyar szöveggel vértez fel jamaicai folk számokat, illetve felvonultat teljesen saját, a legkisebb korosztálynak szóló szerzeményeket is” –mondta el KRSa, a zenekar énekese.

A gyerekbuli folyamán többek között megtudhatjuk, hogy milyen furcsa táncot jár az utánozó majom, hogyan fázott meg a kismedve (aki bizony nadrág nélkül rohangált), mekkora állat a nandu, valamint hány elefántot bír el a vékonyka szalmaszál. A zenekartól megszokott vidám hangulatú, lüktető ska, reggae és dub zenék biztosan táncra perdítik a kicsiket és a nagyokat is.

„Ajánljuk a jamaicai műfajok szerelmeseinek és azon szülőknek, akik újszerű hangvételű gyerekdalokkal frissítenék fel a gyermekeik és az egész család által hallgatott repertoárt” – fogalmazott a frontember.

A lemez dalai: 1. Utánozó majom 2. Sej-haj, denevér (Száraz tónak nedves partján) 3. Nyami 4. Elefánt 5. A medve megfázott 6. Kárókatona 7. Nandu 8. Elefánt dub. Az album elérhető az összes online platformon itt.

Az élő gyerekbuli egyelőre még várat magára, de reméljük, hogy nyáron elcsípjük majd őket valahol.

Forrás: PASO