Karácsonyi gyerekkönyvek 2022 – így hangolódj az ünnepekre!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csodás, leporellós könyvek, adventi készülődés, Mikulás, karácsony, ünnepi hagyományaink, 24 részből álló, adventi naptárszerűen működő antológiák, regények is szerepelnek 2022-es karácsonyi gyerekkönyvek válogatásunkban.

KICSIKNEK ÉS ÓVODÁSOKNAK

J. Kovács Judit: Kerekítő manó adventi mondókatára (Móra Kiadó)

A Kerekítő manó adventi mondókatárának célja, hogy segítse a családokat ráhangolódni az ünnepre: hogy a család minden tagja meg tudja élni a jelent, és az egymásra figyelés jegyében várják a Karácsonyt, melyet a lelki ráhangolódás tesz igazán teljessé. A könyv olvasása, a mondókázás és az ölbeli játékok kiváló lehetőséget nyújtanak minden családnak a minőségi idő megélésére, együtt töltésére. 0-3 éveseknek.

Pásztohy Panka: Pitypang és a Mikulás (Pagony Kiadó)

Lili és Lotti már nagyon várják a Mikulást! De nemcsak ők, hanem Pitypang is. Még a cipőpucolásban is segít! De sajnos a Mikulás a kutyáknak nem hoz ajándékot, csak a gyerekeknek. Lilit nagyon bántja ez az igazságtalanság, ezért elhatározza, hogy ébren marad, és megvárja a Mikulást. De aztán kiderül valami, amire senki sem számított… 2-5 éveseknek.

Berg Judit-Agócs Írisz: Maszat karácsonya (Pagony Kiadó)

Nemsokára itt a karácsony!  Maszat nagyon izgatott, mert az unokatestvére, Kamilla náluk tölti a téli szünetet. De mielőtt megérkezik, még rendet kell tenni a szobában, ebédelni kell, ki kell menni a repülőtérre, és még a gép is késik… Mikor jön meg Kamilla? És utána mennyit kell még várni arra, hogy tényleg karácsony legyen? Mese a várakozásról, a készülődésről – és persze az ünnepről magáról – Maszattal és Hóchóccal!  2-5 éveseknek.

Jonathan Emmett: Karácsony utca (Móra Kiadó)

Ez a látványos történet kihajtható lapokkal egyszerre könyv, díszlet a közös játékhoz és a szoba dísze lehet az ünnepi időszakban. Tökéletes ajándék 3-7 éveseknek, de már a kisebbek is imádni fogják.

Jennifer Coulmann: Az igazi ajándék (Manó Könyvek)

Az ünnep együtt a legszebb Egérke és Mackó nagyon várják a karácsonyt. Most igazán különleges lesz ez a nap, mert Mackó nem vonul el téli álmot aludni, így megajándékozhatják egymást és együtt ünnepelhetnek. Vagy mégsem? Szerencsére végül minden jóra fordul, és az erdő lakói boldogan ünnepelnek együtt, Egérkénél. Szívhez szóló történet kicsiknek és nagyoknak a karácsony valódi csodájáról 2 éves kortól.

Alex T. Smith: A kisegér, aki karácsonyra hazatalált (Manó Könyvek)

Már csak öt nap van hátra karácsonyig, és Fülöpnek, a kisegérnek még meg kell oldania a Nagyon Különös Rejtélyt, ezért világ körüli kalandra indul. Útja során régi, kedves ismerősei mellett elbűvölő új barátok segítik. A szívet melengető, varázslatos történet huszonnégy és fél mesében bontakozik ki, melyek után egy-egy ünnepi recept, ajándékötlet vagy dekorálási tipp segíti a közös karácsonyi készülődést. Megjelent újra a Kisegér, aki elhozta a karácsonyt című könyv is. Óvodás kortól.

Giada Francia-Claudia Bordin: Közeleg a karácsony (Manó Könyvek)

December elsejétől mindennap nyisd ki a megfelelő számú ablakot, hogy találkozz a manókkal. Az ő segítségükkel a te otthonod is egyre hangulatosabb lesz. A manókkal apró játékokat, dekorációkat készíthetsz, mesélnek majd mókás történeteket, bemutatják az Északi-sark hagyományait, süthetsz velük sütit, és Mikulás kedvenc dalaira táncolnak majd veled, amiből egy egész Spotify lejátszási lista készült. Kezdődjön a visszaszámlálás a BOLDOG KARÁCSONYig! Adventi kalendárium 24 ablak mögött megbújó feladattal. Óvodás kortól.

KARÁCSONYNAK ÜNNEPE – 24 mese és vers adventre antológia (Cerkabella Kiadó)

Nagy klasszikusok és mai magyar írók meséi és versei olvashatók ebben a kötetben, az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy. Szerzők: Szabó T. Anna, Nemes Nagy Ágnes, Máté Angi, Kertész Erzsi, Somfai Anna, Csukás István, Kiss Judit Ágnes, Weöres Sándor, Pifkó Célia, Kiss Ottó, Zágoni Balázs, J. és W. Grimm, Mészöly Ágnes, C. C. Moore, Czigány Zoltán, Gimesi Dóra, József Attila, Visky András, Egyed Emese, Molnár T. Eszter, Várfalvy Emőke, Majoros Nóra, Győrei Zsolt, A. A. Milne. Óvodás kortól.

PEHELYKÖNNYŰ ÜNNEPEK ‒ Mesék, receptek, játékok (Cerkabella Kiadó)

A Pehelykönnyű ünnepek arról szól, amit a címe is ígér; a készülődésben segít, hogy olyanná tegyük az ünnepeinket, amilyennek mi szeretnénk. Ismert kortárs írók meséi, versei hangolnak a jeles napokra, Harmath Eszter nagyszerű, pompás receptjeivel, Lovász Andrea játékaival lesz ez a könyv valódi használati útmutató ünnepekhez. Advent, karácsony, szilveszter, farsang, húsvét, őszi ünnepek, születésnapok, vendégvárás, ajándékkészítés ‒ csupa jeles nap, amire együtt készülhet az egész család!

Beatrix Potter: Nyúl Péter világa – Boldog karácsonyt, Nyúl Péter! foglalkoztató (Manó Könyvek)

Tarts Nyúl Péterrel és barátaival, készüljetek együtt a karácsonyra! Beatrix Potter meséit elevenítik meg a játékos feladatok. Több mint 250 látványos matricával még színesebbé tudod tenni az oldalakat. Tökéletes ajándék minden Nyúl Péter-rajongónak! 4 éves kortól.

Takács Viktória: Regölős mese és Karácsonyi mese (Scolar Kiadó)

A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg. A Hagyományaink sorozatban olyan ünnepeket dolgozott fel eddig, mint a betlehemezés, a mohácsi busójárás, a húsvét, a pünkösd, a lucázás, a szüret… Most végre megjelent a Regölős mese és a karácsonyi mese is. 3-7 éveseknek.

Andreas Steinhöfel: A karácsonyi jávorszarvas kalandjai (Scolar Kiadó)

Van még manapság bárki is, aki hisz a Télapó létezésében? Hát Bertil biztos nem tartozik közéjük. Ám egyik nap Mr. Moose, a jávorszarvas csapódik be a háztetőbe, és onnan aztán a család nappalijába. Állítólag éppen a főnökével, Télapóval hajtott végre egy próbarepülést, amikor lezuhant. Mostantól aztán Bertilnek van min töprengenie. Gyorsan összebarátkozik a jávorszarvassal. Ám kisvártatva felbukkan maga a Főnök is, és vissza akarja kapni a szarvasát! Pedig Mr. Moose már olyan otthonosan berendezkedett Bertilék garázsában…3-7 éveseknek.

Scheller Anne: Miért nincs mindennap karácsony? (Pagony Kiadó)

Emma arra kíváncsi, hogy miért épp 24 ajtócska van az adventi naptáron. Lora énekekkel készülődik az ünnepre, Leóék pedig a világ legviccesebb betlehemes játékát tanulják be. Mindannyian alig várják a karácsonyt, és feltett szándékuk, hogy az adventi időszakban minél többet megtudjanak róla, így hát kérdeznek és kérdeznek. A mesékbe szőtt válaszoknak köszönhetően ez a kötet hasznos kézikönyvként kísér minket végig az adventi időszakon, és Anne Scheller történeteit olvasva mi, felnőttek is újraélhetjük az ünnepi készülődés izgalmait. 5-8 éveseknek.

Lackfi János: Karácsonyváró – Verses adventi családi naptár (Harmat Kiadó)

Mi lenne, ha a megjelenne nálunk valaki, aki szupererős, szuperkedves, szuperfigyelmes, szupersegítőkész? Igazi aduász. Megcsinál mindent, úgy kedveskedik, ahogy a legjobban szeretjük. A szomorút vigasztalja, a fáradtat felüdíti, a bizonytalannak utat mutat, a gyengének erőt ad, az erősnek meg szelídséget. Ilyen valakit várunk karácsonykor… Miért nem lesz inkább most rögtön karácsony? Vagy miért nem lesz minden egyes nap karácsony? Talán még meg is unnánk… Viszont a várakozást biztos nem unjuk meg, ha napról napra izgalmas feladataink vannak. Jézus születésére készülve ebből a könyvből mindennap kapunk újabb és újabb titkos küldetést. Örömöt keresni, segíteni, figyelni a másikra, megajándékozni valami aprósággal, bátorítani. Elcsendesedni, hálát adni, újjászületni. Ebben segítenek a versek és a játékos feladatok az egész családnak.

ISKOLÁS KORTÓL

Geronimo Stilton – Boldog karácsonyt, New York! (Kolibri Kiadó)

„Világjáró Vilmos nagyapám óriási meglepetéssel készült a családnak: New Yorkban ünnepeljük a karácsonyt! Repülőre ültem hát, ám egy szerencsétlen véletlen folytán végül egy titokzatos idegent kergettem a hatalmas város utcáin. Bajuszdermesztő, havas kaland volt!” 6 éves kortól.

Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt (Móra Kiadó)

Ben Miller színész és komikus Charles Dickens klasszikusát írja újra, amelyhez Daniela Jaglenka Terazzini készített csodálatos illusztrációkat. A könyv végére senkinek nem marad kétsége afelől, hogy Karácsony apó igenis létezik! 6 éves kortól ajánlott.

VOMBAT A HÓBAN – Karácsonyi mese 24 fejezetben (Móra Kiadó)

Mi kell egy igazán mesés adventhez? Egy karácsonyváró meseregény pontosan 24 fejezettel! Plusz meglepetésként egy szokatlan főszereplő, egy kalandos utazás és hogy 100% biztonsággal fehér legyen a karácsony: vár még a könyvben sok-sok hó is. 6 éves kortól ajánlott. Játsszatok velünk december 4-e éjfélig és nyerjétek meg a könyvet itt!

Louisa May Alcott: A valóra vált álom (Manó Könyvek)

A méltán népszerű Kisasszonyok szerzőjének csodálatos novelláskötete megannyi mesés karácsonyi történettel, melyben megelevenednek a már ismert angol vidéki élet szereplői. Együtt készülhetsz velük a legszebb családi ünnepre, forró punccsal a kezedben a kandalló előtt hallgatva a történeteiket. Iskolás kortól.

DIAFILM, HANGOSKÖNYV, TÁRSASJÁTÉK

Elfelejtett lények boltja – Mesék és versek adventre – Hangoskönyv (Cerkabella Kiadó)

Az elfelejtett lények boltja csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés. A polcokon mai magyar írók meséi és versei az ünnepvárás pillanataira. A nagysikerű ünnepváró mesegyűjtemény Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós sziporkázó előadásában hallható. 3 éves kortól.

Bararóka karácsony társasjáték (Pagony Kiadó)

Karácsonyozz együtt Babarókával! Ebben az egyszerű kooperatív társasjátékban közösen díszítitek fel a karácsonyfát. Igen ám, de Apróka kiborította a díszek dobozát. A csillagok, gömbök, szaloncukrok és mézeskalácsszívek szanaszét gurultak, és eltűntek a szekrény mögött, a kanapé alatt, mindenfelé a szobában. Kiscica pedig már úton van hozzátok! Segítsetek együtt Babarókának, hogy megtalálja az összes díszt, és időben feldíszítse a karácsonyfát, még mielőtt a barátja megérkezik! Óvodásoknak ajánlott. Ajánljuk mellé a Babaróka karácsonya című könyvet és a Babaróka című előadást is a Budapest Bábszínházban.

Három fenyőfa (Népmesekincstár diasorozat) – új diafilm (Diafilm Kft.)

Három csodaszép történet a vágyódásról, jóságról, szeretetről és a karácsonyról. Válogatás más népek meséiből: Három fenyőfa (angol), A kis fa (norvég), A holló (francia).

A könyvek a karácsonyfa alá válogatásainkban is találtok jó ötleteket óvodásoknak, kisiskolásoknak és a 9+-os korosztálynak!

Érdemes régebbi karácsonyi könyves ajánlóinkat is megnézni, ahol csodás ünnepi könyveket gyűjtöttünk össze:

2021-ben megjelent könyvek
2020-ban megjelent könyvek
2019-ben megjelent könyvek
2018-ban megjelent könyvek
2017-ben megjelent könyvek

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok az ünnepi időszakban!

Advent 3. hétvégéjére (december 10-11.) itt találjátok a legjobb programokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!